ziemniaki - 38421 przepisów (strona:726/2562)

Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 172

pączkiem jest jak z życiem: to co najlepsze jest niewidoczne na pierwszy rzut oka, ale warto do tego dążyć, bo nadaje smak całości.” Pączki z ziemniakami zagościły w mojej kuchni na dłużej. Na tłusty czwartek na blogu była propozycja bez nadzienia , ale… zrobiłam również pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto. Składniki: - 500 g mąki tortowej(...)ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier

mojewypiekiinietylko
Krupnik z grzybami 144

pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego 1 średnia marchewka 2 średnie ziemniaki 1 cebula dymka 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej 3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej garść (10 g) suszonych grzybów (u mnie prawdziwki) 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)Wodę po moczeniu grzybów wlać do gotującej się zupy. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić na drobne plasterki. Dymkę drobno pokroić (oddzielnie część białą i szczypior). Ziemniaka obrać i pokroić na drobne, nierówne kawałeczki. Do garnka z zimną wodą włożyć niezbyt duży kawałek najlepiej ze skórą kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małej

Kuchcik gotuje
Grochówka 184

rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól, pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na te 12 godzin. Po upływie tego czasu, wstawiamy groch(...)godziny, aż się rozgotuje. Do osobnego garnka w 3/4 ilością wody, dodajemy mięso i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie, w  kolejnym osobnym garnku, gotujemy ziemniaki w małej kostce, przez 10 minut, tak aby były lekko podgotowane. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę i gotujemy 40 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, boczek

Klasyka Gotowania
Saładka śledziowa -warstwowa 187

Składniki: 6 płatów śledzi matias 5 ziemniaków 4 marchewki 1 duża cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 15 dag sera żółtego sos 1 mały słoiczek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach razem z marchewką. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy(...)pozostawiamy do odcieknięcia. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy również w kostkę. Do szklanej miski wkładamy pokrojone ziemniaki, smarujemy przygotowanym sosem z podanych składników. W dalszej kolejności pokrojone śledzie posypujemy czerwoną cebulą smarujemy sosem. Następnie pokrojoną marchewkę smarujemy sosem na marchewkę czerwoną fasolę również smarujemy sosem, następnie kukurydzę

kgwjanczewo
Zapiekanka z bakłażana i cukini 370

małe udoskonalenia, teraz już chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba. Składniki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 średniej wielkości cebule 3 duże ziemniaki 500 ml pomidorowej passaty pół szklanki brązowego ryżu 1 mozzarella Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia(...)czasie należy bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie w małym rondelku podgrzewamy passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach

Delusional Trine
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 191

naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej     Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić(...)dusimy około 10 minut. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut

Jadło i czytadło
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą. 198

Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej  kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku 2 marchewki 5 ziemniaków  1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku 2.5 l wody Składniki : Fasolę zalewamy wodą w proporcji 1:3 na całą noc. Następnie ściągamy skórkę z namoczonej(...)kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą ) podsmażamy. Wszystko przekładamy do zupy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli lubicie rzadkie zupy dodajcie więcej wody. Ja zupy robię gęściejsze. Na końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku, solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka z fasolką szparagową 144

dodatkiem fasolki szparagowej i odpowiednich ziół przybierają bardzo orginalny smak :) Ciasto powinno być lekkie, jednak na tyle twarde, aby się nie rozpadły. Poniżej sprawdzony przepis: Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 jajka 2 łyżeczki soli Dodatkowo: łyżka masła łyżka bułki tartej oregano sól, pieprz papryka słodka 1/2 ząbek(...)czosnku jogurt naturalny 100ml garść fasolki szparagowej (może być mrożona) Prygotowanie: 1.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuszczam przez praske. 2.Łącze z 3 rodzajami mąki i dodaje jajka. 4. Przyprawiam ciasto łyżeczką soli i wyrabiam ciasto. 5. Odrywam porcje ciasta i formują wałki o szerokości 3-4cm. 6. Jeśli ciasto się klei,dosypuje mąki pszennej. 7.Gotować około

FITBUuK
Łosoś na puree z białych warzyw – pyszny pomysł na zdrowy obiad 174

poprawiają sprawność umysłu, cerę, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, obniżają poziom „złego cholesterolu” oraz mają dobry wpływ na nasze serce.    Składniki na puree z białych warzyw: kilogram ziemniaków średniej wielkości cebula biała część pora kalafior łyżka masła łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki śmietany (creme fraiche) gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól i pieprz Składniki na marynatę do łososia: gałązka(...)tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Kalafiora podziel na różyczki i również ugotuj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zmięknie dodaj por i również

wysmienity
Zupa z fioletowych warzyw – a la barszcz ukraiński 217

ilości folianów, witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń w folie aluminiową(...)upiecz w piekarniku – godzina w 180 º C. Na łyżce oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie posiekany czosnek. Zalej bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekana kapustę czerwoną. Buraki obierz (najlepiej ubrać do tego rękawiczki jednorazowe) i pokrój je w kostkę. Wrzuć do gotującej się zupy i gotuj około pół godziny aż ziemniaki i kapusta będą miękkie

wysmienity
Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru) 360

przygotowane piersi z kurczaka są niezwykle aromatyczne, miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach. Tego typu sosy możecie podać zarówno z ryżem (moja propozycja), jak i tradycyjnie z ziemniakami, a nawet po prostu ze świeżym pieczywem. Smak kurczaka i całego sosu podkreśliłam wspaniałymi produktami firmy Podravka . Znam i cenię produkty tej firmy już bardzo długo. A tytułowy ajvar po prostu(...)łyżka  przyprawy Vegeta do mięs Podravka 3/4 szklanki wody 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Podravka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej oliwa z oliwek do smażenia ulubione dodatki: ryż, ziemniaki, świeże pieczywo Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę/paseczki. Przekładamy do miski, obsypujemy 1 łyżą przyprawy Vegeta do mięs a następnie dodajemy 4 pełne łyżki łagodnego ajvaru, całość mieszamy

Słodkie okruszki
Pączki 145

jaja Szczypta soli 3 łyżki masła Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili 1 kieliszek spirytusu 1 słoiczek konfitury z płatków róży Olej do smażenia (1-2l) ½ ziemniaka Cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Mleko zagrzać delikatnie (około 30 stopni) i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Następnie przesiać mąkę(...)konfitury i zagnieść w kólkę. Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy. W wysokim garnku rozgrzać olej. Ziemniaka obrać i przekroić na pół. Przy pomocy ziemniaka sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany i gotowy do smażenia pączków. Jeśli tak, wrzucamy pączki na gorący olej i smażymy z każdej

Kuchnia Bon Appetit
Pieczone bataty z mięsem z indyka podane z buraczkami domowej roboty 174

wszystko przygotowane w piekarniku. Czasem warto zrobić coś dla zdrowia. Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy oczy i raduje żołądek. Jak zwykle nie podaję ilości, bo to nie ciasto. Składniki bataty ziemniaki przyprawa bez chemii  Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone jajko pieprz do smaku ząbek czosnku opcjonalnie buraczki(...)podania bazylia świeża tarty parmezan bułka tarta Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj zioła, dosmacz solą jeśli potrzeba, dodaj oliwy z oliwek, wymieszaj i włóż do piekarnika.Zapiekaj w 200 stopniach do zezłocenia się ziemniaków. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Formuj kotleciki i wyłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z dyni, jabłek i pora z kukurydzą 162

polskich kaszach, warzywach oraz owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Teraz przejdzmy do zupy. Składniki 1 dynia Hokkaido (ok.1 kg ) 2 jabłka 1 por 2 ziemniaki u mnie bataty 1 łyżka   oleju kokosowego extra virgin 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli, u mnie różowa himalajska 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu(...)kurkumy pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół szklanki kukurydzy pół łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżki oliwy Umyj warzywa i owoce i pokrój je w kostkę.  Pora pokrój w krążki. Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pora, solimy i dusimy do miękkości. Po około 5 minutach smażenia dodajemy dynię i jabłka,następnie ziemniaki. Smażymy

Z Kuchni Do Kuchni
Placuszki cukiniowo - ziemniaczane 207

Często jest tak, że najsmaczniejsze dania powstają wtedy, gdy mamy pustą lodówkę. Wówczas kombinujemy, łączymy to co mamy w domu i powstają nowe, ciekawe smaki. I tak wykorzystałam ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz cukinię do przygotowania pysznych placuszków. Wystarczy podać je z naturalnym jogurtem, sosem czosnkowym, bądź innym ulubionym i szybkie danie gotowe. Placuszki cukiniowo - ziemniaczane Składniki : cukinia(...)ugotowanych ziemniaków pół pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki maki sól pieprz olej do smażenia jogurt lub sos do podania kawałek pora do dekoracji Przygotowanie : Cukinię myjemy i ścieramy na tarce (ja starłam połowę na drobnych, połowę na grubszych oczkach). Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar wody.  Ugotowane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki