ziemniaki - 38421 przepisów (strona:745/2562)

Zupa fasolowa 204

fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe 3 łyżki octu śmietana do zabielenia sól, cukier Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy(...)Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 200

Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ   Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego  500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz(...)jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu.     Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika

Cooking Monster
Bezglutenowe knedle z truskawkami 128

konsystencję po ugotowaniu.  Po raz pierwszy użyłam do knedli mieszankę pierogową Nutrifree i był to strzał w 10 :) Knedle smakują naprawdę wyśmienicie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 1,5 szklanki Mixu do pierogów Nutrifree (Mix per Pasta Fresca) sól 1 kg średnich truskawek (umytych i odszypułkowanych)  Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Przestudź(...)obierz. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Umieść je w dużej misce i dodaj jajka oraz mąkę. Zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką. Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim truskawkę i dokładnie sklej. Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko

Kuchnia bezglutenowa
Zupa kremowa z dyni na ostro. 178

zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:)  Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa vegeta do smaku 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 120 ml słodkiej śmietanki 12 % pęczek włoszczyzny(...)gałązka lubczyku Wykonanie : Dynię,marchewkę, seler, ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy na małym ogniu

Sama słodycz i szczypta chili
Jesienna zupa jarzynowa 157

będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam(...)martwić Drukuj Jesienna zupa jarzynowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 l bulionu 0,5 l wody garść fasolki szparagowej 2 garście brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kilka różyczek kalafiora 1/2 szkl. śmietany Koperek do podania Sposób przygotowania Wodę zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy obraną i pokrojoną

Mieszam w Garnku
Ziemniaczana "tarta" z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami 154

Ziemniaczana „tarta” z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami Składniki – ciasto: Ziemniaki – 500g Mąka – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Rozmaryn suszony – 1 łyżka Sól, pieprz Składniki: Cukinia – 1 sztuka Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka Suszone pomidory – 6-7 sztuk Jogurt naturalny – 3 łyżki Ser gorgonzola – 50g Czosnek – 1 ząbek Rozmaryn suszony, sól, pieprz Płatki migdałów Wykonanie – ciasto: Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)będą miękkie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie wymieszać z solą, pieprzem, suszonym rozmarynem, jajkiem i mąką. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 190-200 stopni przez 10-15 minut. W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku. Na podpieczone ciasto wyłożyć

Kuchnia Bon Appetit
Pączuszki pączuszki pączuszki 113

jaja Szczypta soli 3 łyżki masła Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili 1 kieliszek spirytusu 1 słoiczek konfitury z płatków róży Olej do smażenia (1-2l) ½ ziemniaka Cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Mleko zagrzać delikatnie (około 30 stopni) i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Następnie przesiać mąkę(...)konfitury i zagnieść w kólkę. Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy. W wysokim garnku rozgrzać olej. Ziemniaka obrać i przekroić na pół. Przy pomocy ziemniaka sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany i gotowy do smażenia pączków. Jeśli tak, wrzucamy pączki na gorący olej i smażymy z każdej

Kuchnia Bon Appetit
Kotleciki warzywne z tuńczykiem 139

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kotleciki warzywne z tuńczykiem Składniki – 5 sztuk: Ziemniaki – 5 średnich Marchew – 2 sztuki Brokuły – 4 różyczki Kalarepa – ½ sztuki Tuńczyk w sosie własnym – 200g Jajko – 1 sztuka Siemię lniane mielone – 3 łyżki Mąka – 2 łyżki Sól, pieprz, suszone oregano Natka(...)pietruszki – 3 łyżki posiekanej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy potarte na grubych oczkach marchewkę, brokuła i kalarepę. Wszystko mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem, natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko, mąkę i siemię lniane. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy

Kuchnia Bon Appetit
Szybkie Kotlety Z Wczorajszych Ziemniaków 1536

Ekspresowy obiad z wczorajszych ziemniaków. Taki banalny, ale jaki smaczny :) Na 10-12 kotlecików: około 0,800 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 1 jajko 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej(...)jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl ) 1  główka cebuli sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem. 2. Wbijamy jajko dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz

Gotowanie...to proste !
SAŁATKA ŻYDOWSKA 810

tania i szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna sałatka, możemy użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu   SKŁADNIKI 3 ugotowane ziemniaki, 3 jajka, ćwiartka cebuli, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz, majonez WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ziemniaki, jajka i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy pietruszkę, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na 30 min aby składniki

słodki bratek
chrupiące placuszki z cukinii, ziemniaków i marchewki 417

chcę Wam dziś pokazać mój przepis  trzeba korzystać z cukinii póki jest na nią sezon :-) Zapraszam na placuszki :-) SKŁADNIKI -1 cukinia -2 marchewki -600g  obranych ziemniaków (chrupkość placuszków zależy od odmiany ziemniaków, wybierajmy te bardziej suche, typowo frytkowe ) -mąka pszenna -2 jajka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -pieprz -sól -czerwona papryka (1 łyżeczka) -Olej do smażenia(...)Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy by puściła sok. marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, ziemniaki oraz cebulę  również, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Wszystkie składniki dajemy do jednej miski, cukinie odciskamy z soku. Wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, przyprawy oraz mąkę-mąki dajemy do momentu aż masa zgęstnieje. Myślę, że 1-2 szklanek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 885

smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 60 g) 2 jajka 1 cebula (około 120 g) do smaku sól, pieprz olej(...)smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów pierogi możemy podać polane masłem lub  podsmażonym boczkiem z cebulką Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami na ciasto), następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Kapuśniak na żeberkach 165

jakiś czas mieszamy oraz uzupełniamy wodę, która odparuję.  Gdy bulion jest gotowy łączymy go z kapustą, mieszamy i doprawiamy do smaku, gotujemy razem wg. potrzeby. Dodatkowo: - 6 dużych ziemniaków Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z małą ilością soli w małym rondlu. Kapuśniak podajemy z ziemniakami i porcją żeberek. Smacznego!. Przyprawy i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami w sosie serowo-śmietanowym. 586

Składniki: -filet z piersi kurczaka -mieszanka warzywna -ziemniaki -0,75 ml. śmietany 18% -ser żółty -sól -pieprz -majeranek -zioła prowansalskie -mąka Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, gotujemy i kroimy w plasterki. Piersi myjemy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami. Kiedy mięso będzie już gotowe dolewamy do niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną(...)mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego

Magia jedzenia.
Pierogi ruskie 162

łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 25 dag sera białego 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz do farszu Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ziemniaki, cebulę

Cukiernia Pychotki