kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam danie jednogarnkowe -zapiekankę ziemniaczaną! Składniki : 10 ziemniaków średnich, ok. 50 dag schabu ( bez kości ), 2 duże cebule, 30 dag pieczarek, 30 dag żółtego sera, 300 ml śmietany 30 %,( ja użyłam 18 %) tymianek, ostra i słodka papryka, sól(...)pieprz, Wykonanie : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte ( lub obrane ) i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu , aż odparuje nam się
Pysznosci Babci Basirazu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto. W każdym(...)inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem Składniki – 2 porcje: Miętus – 2 tuszki Młode ziemniaki – 10-12 sztuk (małe) Marchew – 2 sztuki Seler naciowy – 2 łodygi Kapary – 2 łyżki Pietruszka – 1 sztuka Ajwar – 4 łyżki(...)Olej rzepakowy- 1 łyżka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy, aż będą prawie miękkie. W między czasie myjemy i osuszamy rybę, a następnie przyprawiamy ją wędzoną papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki
Kuchnia Bon AppetitPoza tym tak zwany 'cheat meal' jest korzystny dla naszej psychiki! Jedzenie to też przyjemność! Z tego powodu chciałabym podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na niezawodny sernik z ziemniakami, który jest o niebo lepszy od wszystkich innych i zawsze (!) nam wychodzi. Wydaje się dziwne? Może trochę, ale ziemniaków w smaku w ogóle nie czuć. Za to sernik jest puszysty(...)mnie w połączeniu z kwaśnymi jeżynami - mniam! Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 5 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 3 średnie ugotowane ziemniaki rodzynki/owoce (u mnie jeżyny) Przygotowanie: Przez maszynkę do mięsa przekręć ser, ugotowane ziemniaki i masło. Możesz zrobić to nawet dwukrotnie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem (narazie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńJajko sadzone z ziemniakami, posypanymi cebulką i boczkiem. Koniecznie ze szklanką zimnej maślanki... znacie to?:) Przedstawiam przepis na danie z tych samych składników, ale w formie zapiekanki. 1 kg ziemniaków 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 150g sera cheddar 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu(...)Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, kroimy na dość grube plastry. 2. Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do garnka z ziemniakami, mieszamy. 3. Jogurt mieszamy z jajkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, ponownie
Szefowa kuchnikoniec pieczenia startym serem żółtym – będzie jeszcze smaczniejsze, choć już mniej dietetyczne. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Składniki (na małe naczynie): 1 średniej wielkości cukinia 6-7 obranych ziemniaków przyprawa do ziemniaków lub frytek bez glutaminianu sodu (ilość wg uznania) olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego 1 duży kubek jogurtu greckiego 1-2 jaja 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól(...)pieprz zioła prowansalskie Pokrój cukinię w cienkie plastry. Pokrój ziemniaki w średniej grubości plastry i ugotuj na półmiękko na parze lub w wodzie (kilka minut). Następnie wymieszaj je z przyprawą do ziemniaków lub frytek. Włącz piekarnik - 180°C. Wymieszaj jogurt z jajami, czosnkiem solą, pieprzem i ziołami. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Układaj w naczyniu na przemian plastry ziemniaka i cukinii
Qlinarnie i QlinarnieWitam Kochani Jako, że rozpoczął się sezon na cukinię, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne placuszki z cukinią i ziemniakami. Są chrupiące, sycące i bardzo smaczne. Można je podawać z sosem jogurtowo -czosnkowym, lub z ketchupem. Idealne na obiad. No to zaczynamy SKŁADNIKI -1 kg obranych ziemniaków -600g cukinii, bez pestek, ja używałam żółtej -6 kopiastych łyżek mąki(...)jajka -2 małe cebule -3 małe ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Cukinię obieramy i drążymy ziemniaki,cebulę oraz czosnek mielimy na maszynce z sitkiem o małych oczkach. Następnie mielimy cukinię na sitku o dużych oczkach, oczywiście, jeśli nie mielicie na maszynce, to ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach, a cukinie na dużych. Ziemniaki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupotrawie. Nie przesadzona ilość przypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule 2 zielone cienkie papryki (nie są ostre) mała puszka pomidorów konserwowych w całości (ewentualnie w kostkę lub ostatecznie 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)duszenia uzupełniać mięso w razie potrzeby wodą. Od nas zależy ile uzyskamy sosu, a sos jest naprawdę pyszny :) Mniej więcej na ok. 20 min przed końcem duszenia mięsa obrać ziemniaki i pokroić je w spore podłużne kawałki. Podobnie marchewkę: przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę
Sztuka gotowania w/g SamiryCzęsto piekę bułkę pszenną bez jajek , bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami. Ziemniaki sprawiają, że bułki dłużej zachowują świeżość. Bułki są sprężyste. Czasami do tych bułek dodaję nawet puree pozostałe z obiadu z dosypanym koperkiem:) Bułki pszenne z ziemniakami puree(...)mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli około 600 g wody 3 kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree (z masłem i mlekiem) 1. Drożdże włożyłam do miski, roztarłam z cukrem, dodałam mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo
Posadzone i zjedzonesię robi, wystarczy włożyć składniki do rękawa i upiec SKŁADNIKI 5 plastrów schabu, 2 łyżki musztardy francuskiej, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki soli, pieprz, słodka i ostra papryka 5 ziemniaków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 5 pieczarek, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków, 3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE Mięso przygotowujemy dzień wcześniej (wtedy mięso będzie bardzo(...)aromatyczne) . Każdy plaster schabu kroimy na 2 części, lekko rozbijamy tłuczkiem. Musztardę mieszamy z miodem oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki. Obieramy warzywa. Ziemniaki i pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę w pióra, marchew i paprykę w paski. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy z resztą warzyw, posypujemy przyprawami do smaku. Warzywa wkładamy do rękawa
słodki bratekznacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 10 sztuk): - 10 ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - olej/masło klarowane - sól, pieprz do smaku 1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni
Smakuje zdrowociepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to smacznego! Składniki: 1 kg sałatkowych ziemniaków ½ kg mięsa z kurczaka 20 dag kiełbasy szynkowej 2 duże garście świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 25 dag sera fety 3 jajka 1 szklanka słodkiej śmietanki(...)łyżeczka przyprawy do kurczaka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Sól ziołowa do smaku Świeży rozmaryn do posypania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości-mają pozostać jędrne. Odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Mięso, myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na patelni, gdy mięso
Wanilia i Kardamondoprawiona kolendrą, znakomicie współgra z lekko pikantnym sosem na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Koniecznie podajcie je jak, z pieczonymi ziemniaczkami w marynacie czosnkowo-kuminowej. Składniki na 2 porcje: Ziemniaki: 400g małych ziemniaków 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki kminu rzymskiego Oliwa z oliwek Łosoś: 300g fileta z łososia 1 ząbek czosnku Mielona kolendra Sól Pieprz Oliwa z oliwek Peperonata: 200g pomidorów(...)puszki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku Kilkucentymetrowy kawałek pora Kawałek papryczki chili Sól Pieprz ¾ łyżeczki bazylii Oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odrobinę oliwy wymieszać z kminem oraz posiekanym czosnkiem. Obtoczyć w niej ziemniaki. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Łosoś: łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć
Fabryka pomysłówjakim jest Ratatouille. W spolszczonej nazwie to R atatuja czyli warzywne danie prowansalskie, składające się głównie z cukinii, bakłażana, cebuli, pomidorów i papryki. Ja zamiast papryki użyłam cienko pokrojonych ziemniaków, dlatego świetnie się sprawdziło jako dodatek obiadowy do mięsa zamiast ziemniaków. Ratatuja będzie też fajnym pomysłem na lekka kolację. Mimo, że na początku podchodziłam do niej z rezerwą, zakochałam się(...)daniu. RATATUJA ZAPIEKANA (Ratatouille) Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 2-3 pomidory 2-3 ziemniaki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. oliwy 1 łyżka masła zioła prowansalskie do posypania (Ilość składników zależy od wielkości naczynia w jakim je robimy,można dodać też paprykę) Przygotowanie: Wszystkie warzywa musimy pokroić w plasterki o grubości
Bon appetit mon amie