Zapiekanki to jedne z najsmaczniejszych dań w moim domu. Dzisiaj pomysł na mieszankę ziemniaków, szynki i groszku. Całość zalana śmietaną, jajkami i serem. Zapieczona smakuje przepysznie, polecam(...)SKŁADNIKI : 1 spory batat 3 - 4 ziemniaki 200 g chudej szynki 1 cebula 200 g groszku, może być z puszki 2 jajka 150 ml śmietany 30 % 150 g sera żółtego 2 łyżki oleju sol, pieprz do smaku masło do wysmarowania formy szczypta gałki muszkatołowej parmezan do posypania
Kulinarne Fantazje MarioliProponujemy kolorową sałatkę z udziałem kolorowych ziemniaków, dokładnie jak widać fioletowych. Są bardzo smaczne, nadają się do gotowania, nadają się szczególnie do sałatek, idealne do krojenia, są bardzo zdrowe, gdyż zawierają związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, zawierają antycyjany, a te wykazują właściwości prozdrowotne, gdyż zapobiegają rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych, nowotworów. Jak się okazuje im więcej koloru w warzywie, tym jest(...)zdrowsze. Ziemniaki wykazują tyle zalet, jedzmy je więc na zdrowie! Korzystajmy, że na rynku są w ofercie kolorowe ziemniaki,twórzmy z nich kompozycje w miseczkach, na talerzach jednym słowem - niech goszczą na naszych stołach! Holstar Sp. z o.o. 73-131 Pęzino 85b , www.holstar.pl Składniki: 4 fioletowe ziemniaki 3 marchewki 1 puszka fasoli białej 3 łodygi selera naciowego garść rukoli
kgwjanczewooliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem(...)ąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy w oliwno-cytrynowej mieszance i rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy pozostałą oliwą z sokiem i ziołami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego
Karo in the Kitchenszczupak pieczony z ziemniakami Ta smakowita potrawa, nie tylko jest zdrowa ale jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil. A efekt naszej pracy z pewnością zadowoli wszystkich domowników. składniki dla 4-6 osób 1200 g dzwonka ze szczupaka 2 niewielkie cebule 2 papryki 200 g zielonego groszku 10-12 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 4-6 łyżki oliwy(...)pęczka szczypioru sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki szczupaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, dodajemy dwie łyżki oliwy, mieszany a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy w mundurkach na pół miękko. Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w cząstki, papryki kroimy w cienkie paski
Miód i pieprzfeta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 1 kg ziemniaków kostka fety 1 duża cebula sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać i ugotować(...)mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać fetę i rozgnieść. Wymieszać z ziemniakami razem z usmażoną cebulą. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać
Czerwień i błękitkuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam(...)około 2 litrami zimnej wody, robię oczywiście porcję na dwa dni. Kiedy stawiam ziemniaki do zagotowania, kroję boczek w drobną kostkę, babcia robiła podobno z wędzoną słoniną, u nas rzadko można ją zdobyć. Wystarczy boczek, najlepiej surowy wędzony. Kroję także cebulkę. Gdy ziemniaki się gotują, boczek powolutku wytapia się na bardzo niewielkim ogniu, pora z mąki i ciepłej wody zagnieść
I tu będę miała takie tewołowina zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy całość, by gulasz się nie przypalił. W czasie, gdy gulasz powoli się dusi, możemy przygotować placki. Placki ziemniaczane: ok. 800 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki zioła prowansalskie, sól i pieprz* Do miski ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz ziemniaki. Odsączamy nadmiar płynu(...)dociskając całość papierowym ręcznikiem. Następnie na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystko do ziemniaków. Wbijamy jajko i mieszamy całość. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. * Możecie użyć dowolnych przypraw, które lubicie. Oregano i chilli, a nawet przyprawy do ziemniaków - wszystko wedle Waszego uznania. :) Na wyłożoną papierem i wysmarowaną dodatkowo tłuszczem blachę
Cooking Monsterzrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję w temacie Pastrami Hash. Składniki: kilka ziemniaków (fajnie jak są młode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma , gałka muszkatołowa sól pieprz 400 g Pastrami, czyli odpowiednio przygotowana łopatka wołowa (odparowanego wcześniej) szczypiorek 1 pomidor(...)godziny na małym ogniu, po tym czasie przełożyłam mięso na deskę i dałam mu odpocząć co najmniej 30 minut. W czasie, w którym mięso się parowało wyszorowałam porządnie ziemniaki, których nawet obrać mi się nie chciało, gotowałam w tak zwanych mundurkach, w połowie czasu gotowania dorzuciłam do ziemniaków tym razem już obrane marchewki pokrojone w grube plastry ok. pół centymetra
Blondynka Gotujeziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości 2 łyżki masła bułka tarta 1-2 łyżki cukru palmowego Przygotowanie(...)Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować
Ala piecze i gotujedoskonale , a osoby lubiące szczawiową i inne takowe wynalazki będą zachwycone . Nie jest kwaśna ale też nie pozbawiona smaku , szczególnie dobrze wypada podana z gotowanym jajkiem lub kleksem tłoczonych ziemniaków z prażoną cebulką . Polecam , lekkie i fajne danie . Składniki : duży pęczek świeżego kopru ( jak chcecie robić ze sklepowych pęczków to weźcie około 8 szt bo są chude ) 3 ząbki czosnku(...)ziemniaki , ale nie młode bo mają nam zagęścić zupę 50 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość . Dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki , zalewamy około
Ogrodnik w podróżyjedno z moich ulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych pomidorów 3 łyżki śmietany 18 % sól, świeżo(...)papryka ostra i słodka – mielona, suszony tymianek i rozmaryn oliwa z oliwek garść natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, następnie umieść w misce. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj
Moja pasja smakumłodych ziemniaków, pęczek koperku, 100 g masła, sól Koperek posiekać, zostawiając grubsze łodygi. Ziemniaki porządnie umyć lub oskrobać (ja preferuję małe ziemniaczki i tylko umyte). Wymieszać z koperkiem i solą. Około 1 łyżeczka soli. Dno naczynia do zapiekania posmarować 1/3 masła. Rozłożyć połowę łodyg. Na nich ułożyć połowę ziemniaków, 1/3 masła. Wyłożyć resztę ziemniaków, na nich ułożyć resztę masła(...)przykryć pozostałymi łodyżkami koperku. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (aż ziemniaki będą miękkie). zastawa
królestwo garówDorada jest bardzo smaczną rybą o białym mięsie, doskonale nadaje się na grilla, podałam ją z młodymi ziemniakami na indyjską nutę, danie godne polecenia. Składniki: 2 świeże dorady ½ pęczka świeżej kolendry Sól do smaku Pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku Oliwa do natarcia Ziemniaki po indyjsku: 1 kg młodych ziemniaków w mundurkach 50 ml wody(...)cytryny. Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam
Wanilia i KardamonNieco inna odmiana klasycznej sałatki gyros. Dodałam do niej pieczone ziemniaki, dzięki czemu stała się bardziej treściwa i sycąca. W wersji mniej dietetycznej można dodać smażone ziemniaki lub nawet frytki:) Polecam spróbować by wyrobić sobie opinię która wersja jest lepsza - klasyczna czy ziemniaczana. 1 filet z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 główki sałaty lodowej 1/4 puszki kukurydzy 3 pomidory(...)łyżeczka przyprawy gyros sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej Sos tzatziki: 250ml jogurtu greckiego 2 małe ogórki gruntowe przyprawa tzatziki 1. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, obsypujemy solą, pieprzem i paprykami. Pieczemy w rękawie przez około 45 minut. Studzimy, kroimy na nieduże kawałki. 2. Filet kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Sałatę lodową
Szefowa kuchnibrązowych pieczarek na kurczaku z makaronem muszelki Incola. Zupa jest pożywna i może wystarczyć np: jako jedno danie. Zapraszam:) Składniki : 1 pierś z kurczaka 5 pieczarek 4 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki 1 duża gałązka lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 1,5 do 2 l wody 2 łyżki domowej vegety 3/4 szklanki makaronu muszelki(...)seler,por, pieczarki pokrojone w pół plasterki i chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziele angielskie, pieprz, gałązkę lubczyku i zalać połową wody, gotować około 15 minut, następnie dodać vegetę, ziemniaki, dolać resztę wody i nadal gotować. Gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodać makaron. Gotować zupę tak długo aż ziemniaki i makaron będą all dente. Gęstość zupy zależy od Was jeśli
Sama słodycz i szczypta chili