ziemniaki - 38421 przepisów (strona:316/2562)

Indyjskie kebaby warzywne 429

starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby(...)mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku

Trzeci talerz
Kluski śląskie bez jajek 133

Kluski śląskie Składniki: ziemniaki (dowolna ilość) mąka ziemniaczana sól Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem, można użyć do tego maszynki lub praski. Postawiłam do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyłam do miski i całość podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam z miski. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dokładnie tyle samo, ile wyjęłam ziemniaków. Po wsypaniu(...)odpowiedniej ilości mąki wkładam wyjętą wcześniej część ziemniaków. Zagniotłam na jednolite ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, warto dosypać odrobinę mąki. Z ciasta uformowałam kulki, następnie palcem zrobiłam małe wgłębienia na środku. W garnku zagotowałam wodę, dodałam soli. Do gotującej się wody, partiami wrzucałam kluski. Delikatnie zamieszałam i poczekałam, aż kluski wypłyną na wierzch. Od wypłynięcia gotowałam jeszcze

nietadieta
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 226

Zachęcona przepisem Veganona na roladki z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem :) Składniki:  - 1 kg ugotowanych ziemniaków, - 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej, - 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka majeranku (może być czosnek jak ktoś nie lubi majeranku), - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - 450 g mrożonego szpinaku (liście), - sól, pieprz, czosnek. Wykonanie: Jeśli planujemy(...)robić roladki na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko

Co na wege obiad?
3 sposoby na najlepsze frytki 14268

jedne frytki są lepsze, a inne nie. 1. Frytkownice, rondle czy piekarnik, czyli technika smażenia Ojczyzną frytek jest Belgia i tam, gdy rodziła się nowa kulinarna tradycja serwowania ziemniaków, oryginalnie smażone były we wrzącym wołowym łoju, pokrojone w plastry. Kłopot w warunkach domowych polega na tym, że trzeba jednorazowo zużyć sporą ilość oleju i mieć odpowiedni garnek (nie za wysoki(...)push({}); uzyskania pożądanego koloru. Frytkownice elektryczne ułatwiają kontrolę ciepłoty oleju i nie dopuszczają do jego przegrzania czy przypalenia z uwagi na wbudowany termostat. Jeśli natomiast tłuszcz jest niedostatecznie nagrzany, ziemniaki nadmiernie go wchłaniają. Łatwiej tego uniknąć, używając frytkownicy, gdyż w odpowiednio gorącym oleju frytka tworzy osłonkę, dzięki której nie przepuszcza tłuszczu i tylko mięknie wewnątrz. Jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu będą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ser smażony z pieczonymi ziemniakami 196

sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i niepowtarzalny – smažený sýr Zapraszamy! 50 min 2 os. składniki: 1 kostka żółtego sera 1 jajko bułka tarta żurawina 6-7 ziemniaków papryka słodka papryka ostra tymianek rozmaryn sól i pieprz oliwa z oliwek wykonanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Wstawiamy na gaz do osolonej wody(...)odcedzamy gdy woda zacznie się gotować. W międzyczasie wlewamy do miseczki 2-3 łyżki oliwy i wsypujemy przyprawy (paprykę, rozmaryn tymianek, sól i pieprz). Odcedzone ziemniaki wrzucamy do miski z przyprawami i pieczołowicie mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oleju i wyrzucamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 min w 200 stopniach. Żółty ser kroimy na plastry

Ania i Marcin gotują
Kopytka ze szpinakiem 182

Kopytka to moje pierwsze danie jakie samodzielnie przygotowywała, chociaż ziemniaków nie gotowałam. Babcia mi składniki przygotowała i z ukrycia mnie obserwowała. Wcześniej już jej pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam(...)tradycyjne, a wewnątrz szpinakowe. Kształtem się pobawiłam i całkiem je zmieniłam. Na świeżo, gotowane smakują znakomicie, ale na drugi dzień, podsmażone na masełku - wyśmienicie :)   Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki chili, 100 g świeżego szpinaku, ponadto: sól

Moniki Smakołyki
BABKA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ I TOFU! 164

dynią, tofu wędzonym, czosnkiem i cebulką. Każdy z nas chyba jadł babkę ziemniaczaną, każdy pewnie w innej postaci. Moja babcia, jak byłam mała, dość często przygotowywała posiłki na bazie ziemniaków, dlaczego to już inna kwestia, takie czasy, czasy PRLu. Z ziemniaków robiło się placki ziemniaczane, i to z surowych ziemniaków lub gotowanych, tzw. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną i coś(...)pieczonej dyni piżmowej a dla aromatu tofu wędzone. Efekt mnie miło zaskoczył. Całość skropiłam znacznie masłem klarowanym i posypałam świeżym rozmarynem. Zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: - 10 średnich ziemniaków - 300 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 3 ząbki czosnku - 1/2 małej cebuli - świeży rozmaryn - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany - 2 jaja (jeśli nie jadasz jaj, dodaj 2 czubate łyżki

SMYKWKUCHNI
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 228

Polecam wypróbować przepis zupa powinna każdemu smakować:). Będziemy potrzebować: do zupy: 2,5 litra czystego wywaru mięsnego lub warzywnego 200 g kaszy gryczanej 300 g pieczarek około 500 g ziemniaków 1 papryka czerwona 2 duże szczypty lubczyku lub przyprawa maggi papryka słodka, papryka ostra sól, pieprz oraz po około 1 łyżce śmietany do każdego talerz zupy na wywar: około(...)czasie gdy gotuję wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę: Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Końcowe przygotowanie zupy z kaszą gryczaną: Do 2,5 litra czystego wywaru dodaję pokrojone pieczarki, paprykę i ziemniaki. Garnek stawiam na gazie

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórkowa z ziemniakami i grzankami 176

ogórkowa jest właśnie jedną z nich. Konkretna, kwaśna i taka "z jajem" jak ja to mówię, bo na garnek idzie cały słoik ogórków łącznie z kwasem ;) Do tego ziemniaki i grzanki- tego akurat nauczyłam się od Teściowej ;) W domu, u Mamy preferuje się zdecydowanie łagodniejszą wersję, choć równie dobrą. No i bez ziemniaków i grzanek :) Składniki: 6 skrzydełek 3 litry(...)wody 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 słoik ogórków kiszonych (750g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 8 ziemniaków kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy, a po zebraniu szumowin dodajemy pokrojoną

Kuchnia w czekoladzie
Placki ziemniaczane z pastrami 125

Dziś w takim razie zapraszam Was na pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Placki ziemniaczane z pastrami Czas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczka soli olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 6 pieczarek 4 grube plastry pastrami masło klarowane do smażenia gęsta(...)śmietana posiekana natka pietruszki opcjonalnie sól i pieprz   Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Wykładamy na gęste sitko, ustawiając pod spodem miskę, do której będzie ściekał sok. Cebulę obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Ziemniaki lekko odciskamy, przekładamy do drugiej miski, dodajemy cebulę, rozkłócone jajko, sól i mąkę.  Sok, który powstał po odcedzeniu ziemniaków delikatnie odlewamy, zostawiając skrobię

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z ziemniakami i wiejską kiełbasą 157

Zapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam. SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 40 dag wiejskiej kiełbasy 2 cebule  sól, pieprz 3 ząbki czosnku szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia WYKONANIE Ziemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach. Powinny lekko zmięknąć. Cebulę kroimy w pół piórka. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie(...)krążki. Cebulę podduszamy na oleju , następnie dodajemy kiełbasę i smaży na małym ogniu. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami, ziemniaki i kiełbaskę. Ze śmietany i jajek ubijamy sos, którym polewamy zapiekankę. Pieczemy  w temperaturze 200 stopni C ok 40-50 min. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Domowe kartacze 188

przypomniałam sobie o nich. Tak doczekały się, że je zrobiłam. Trochę dużo przy nich pracy , ale cóż się nie robi, kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Składniki 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg ziemniaków surowych 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 500 g mięsa mielonego sól pieprz 1 ząbek czosnku papryka słodka papryka ostra(...)drobną kostkę. Smażyć aż cebulka będzie rumiana. Farsz Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną i przyrumienioną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, paprykami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko wymieszać. Ziemniaki  surowe obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie wycisnąć je w bawełnianej szmatce. Dużo siły potrzeba, aby jak najwięcej wycisnąć z nich wody.(powinny być suche

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki pieczone z cynamonem 190

ziemniaków, 150 ml wody, 50 ml oleju, 1 liść laurowy, kora cynamonu, sól, pieprz, Przepis pochodzi z Cypru, gdzie cynamon w kuchni jest prawie obowiązkowy. Ziemniaki umyć, obrać pokroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 2 lub 3 – zależy od wielkości ziemniaków. Ziemniaki włożyć do naczynia do zapiekania, wlać wodę, olej, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokruszony liść(...)laurowy oraz pokruszoną korę cynamonu. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 30 minutach ziemniaki odwrócić. Piec do miękkości około 20 minut. zastawa

królestwo garów
Kartoflanka z kabanosami 158

kurczaka. Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek bulwy selera 1-2 ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren(...)ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać ziemniaki

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 317

Składniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz, 4 kawałki łososia, 4 plasterki cytryny, masło, majeranek, 300g szparagów, garść rukoli. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki(...)Ziemniaki doprawić oregano, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie

W kuchni u Moniki