różne sposoby. Dzisiejsze placki są wyrośnięte i pulchne i jak zwykle smaczne. No cóż, drożdże zrobiły swoje i placuszki wyrosły. Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 2 dag świeżych) * 2 łyżki letniego mleka 2 jajka 1 średnia cebula sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki(...)starłam na tarce o małych oczkach. Odcedziłam na sitku, żeby sok ściekał do miseczki. Kiedy skrobia osiadła na dnie miseczki sok zlałam a osad z dna przełożyłam do startych ziemniaków. Cebulę drobno posiekałam, zeszkliłam ją na łyżce oleju i dodałam do ziemniaków. Wsypałam przesianą mąkę i drożdże, wlałam ciepłe mleko, dodałam sól i pieprz. * Jeżeli użyjecie świeżych drożdży należy
Kuchnia u Krysiblogu. Każda z nich jest smaczna, jednak każda jest inna. Dzisiaj mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy(...)gotowania w 1,5 l zimnej wody. Po zagotowaniu oczyściłam szumy, dodałam listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę. Wszystkie warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam. Pieczarki pokroiłam w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę. Por pokroiłam w krążki. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach
Kuchnia u Krysiaksamitna zupa w stylu francuskim, w której wyraźnie czuje się delikatny smak śmietany. Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów, dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam seler naciowy. Jako dodatek zrobiłam grzanki z bułki. Rozkoszujcie się widokiem a potem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim Składniki: 400 g ziemniaków(...)selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Por oczyściłam i pokroiłam w krążki. Łodygi selera pokroiłam w plasterki. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam por i seler
Kuchnia u KrysiIdea frittaty polega na wykorzystaniu ziemniaków i jaj. Jest więc to danie bardzo ekonomiczne, awaryjne chciałoby się rzec. Przepis na tę potrawę znalazłam w "Ekonomii gastronomii", bez modyfikacji się nie obeszło ale czy nie na tym polega kreatywne gotowanie? Polecam na szybki obiad lub ciepłą kolację. Fritatta z chorizo i halloumi kawałek ok 15 cm chorizo 1 łyżka oliwy(...)średniej wielkości ugotowanych ziemniaków 8 jajek 2 łyżeczki papryki mielonej 2 łyżki śmietany kilka plasterków sera halloumi natka pietruszki korniszony lub ogórki kiszone Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano pokrojone w kostkę ziemniaki. Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem(...)owoców) zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować( lecz nie rozgotować) odcedzić. Polać roztopionym masłem z olejem i posypać zieleniną. Z pozostałych części ziemniaków zrobić puree
Tradycyjna Kuchniadziś, pomyślałabym, że coś z nim nie tak... Ale grochówka ze świeżego, zielonego groszku to zupełnie co innego! Znacznie lżejsza niż tradycyjna, pożywna i smaczna. Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym. Nam bardzo smakowała:) składniki: 2 szkl groszku zielonego porcja rosołowa marchew korzeń pietruszki kawałek korzenia selera cebula 5 ziemniaków 300 g wędzonego boczku(...)ziela angielskiego 2 listki laurowe łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Groszek opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą 1 cm nad poziom groszku, gotować do miękkości. Warzywa (bez ziemniaków) obrać, pokroić w kawałki, razem z porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. Ugotowany groszek zmiksować
6nieboSekret dobrych knedli tkwi w cieście. Powinno być dobrze zrobione, by farsz z nich nie wypływał. Aby ciasto ziemniaczane było zwarte należy przygotować je ze świeżo ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Do takich knedli pasuje każdy farsz, nie tylko na słodko, ale także farsz mięsny czy grzybowy. Są dwa rodzaje ciasta na knedle: - ciasto twarogowe - ciasto ziemniaczane. Poniżej podam Wam przepis(...)mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki połącz ze sobą, ciasto zwiń w rulon, krój na kawałki, rób placuszki i faszeruj. Ciasto ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków 20 dag mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Podobnie jak z ciastem twarogowym wszystkie składniki połącz ze sobą, ciasto zwiń w rulon, krój na kawałki, rób placuszki
Zasmakuj Kuchnijuż od kilku dni, pieczone warzywa z czarnuszką, czosnkiem i ostrą papryką wyszły bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie(...)smakuje na ciepło i na zimno. Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnuszki 1 łyżka ostrej papryki w proszku oliwa z oliwek sól, do smaku Przygotowanie: Ziemniaki, fasolkę szparagową oraz cukinię dokładnie myjemy. W jednym garnku gotujemy połówki ziemniaków
Moja smaczna kuchniapstrąg z fasolką szparagową i ziemniakami Wyraziste filety z pstrąga zapieczone z fasolką i młodymi ziemniakami to propozycja na lekki obiad wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka 700 g fasolki szparagowej 8-10 szt ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)ładziemy do miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Oczyszczamy fasolkę szparagową i gotujemy ją na parze ( na pół miękko). Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski
Miód i pieprzMoże się to wydawać dziwne, aby gotować ziemniaki w karmelu, ale będziecie zaskoczeni efektem. To nie jest słodkie danie jak na pierwszy rzut oka może sugerować tytuł. Cukier wydobywa wytrawne nuty, które równoważą jedwabisty, ziemisty smak ziemniaków. Dodatek przypraw je tylko uzupełnia i nadaje jeszcze lepszy smak. Składniki: 10 ziemniaków 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki tłuszczu gałka muszkatołowa(...)smaku sól do smaku świeża mięta lub natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, następnie obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać cukier, dodać ziemniaki i karmelizować na złoty kolor. Oprószyć solą i gałką muszkatołową. Można podawać z dodatkiem ziół lub posypać posiekaną natka pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniajarskiego. Z pomocą przyszła fasolka, która pięknie dojrzewa w moim ogródku. Do tego jajko sadzone, ziemniaczki i pyszny obiadek gotowy :) Purée ziemniaczane (składniki dla trzech osób) 9 średnich ziemniaków 2 łyżki roztopionego masła pół szklanki ciepłego mleka sól do gotowania ziemniaków oraz do późniejszego doprawienia pieprz do smaku pół łyżeczki gałki muszkatołowej Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrawamy na pół(...)Zalewamy je wodą ( u mnie to około 1,5l) oraz solimy dwoma łyżeczkami soli. Gotujemy od zagotowania przez pół godziny. Po ugotowaniu odcedzamy wodę, ziemniaki ugniatamy, dodajemy mleko oraz masło i ponownie ugniatamy. Moje ziemniaki były takie wodniste, dlatego dałam tyle mleka oraz masła, musicie obserwować konsystencję, aby później dać więcej lub mniej mleka lub masła ;) Pod koniec doprawiamy gałką
Wołowina od rekinaobiad gotowy miałam. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy miodowej Dijon , 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, sól do smaku, ponadto: 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 2 filety z kurczaka, 1 mała cukinia, olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz czarny mielony, ok. 1 łyżka suszonej pietruszki, świeży lubczyk, młoda cebulka ze szczypiorkiem, 1 główka czosnku. Przygotowanie(...)Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy obrany czosnek i liście lubczyku. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki po kilka sztuk układamy na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię. Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Marynata: musztardę mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i dodajemy sól
Moniki Smakołykielementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek(...)małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy
My Chcemy Jeśćdomowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie (najlepiej z dodatkiem sosu sojowego). SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 pierś kurczaka 10 sztuk zielonych szparagów 3-4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 g masła 1 łyżka oliwy ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano ¹⁄₃ łyżeczki kurkumy 1 litr gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami sosu sojowego(...)bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodyżki kroimy na krótkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce, ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 1-2 minuty
cool and mintyboczku wędzonego, 2 cebule (ok. 180 g pokrojonej), 3 ząbki czosnku, 800 g ziemniaków (u mnie młode, odmiana mączysta), 300 - 350 g bryndzy, sól, pieprz, szczypta cukru, tłuszcz (smalec, tłuszcz gęsi), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka do kawy soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto(...)powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ziemniaki umyć (ewentualnie oskrobać, obrać), zetrzeć na średniej tarce. Odcisnąć sok – najlepiej włożyć starte kartofle do woreczka lnianego i wyciskać. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana, wymieszać ją z odciśniętymi ziemniakami. Boczek pokroić
królestwo garów