ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w przygotowaniu i mega smaczny. Mięso tak nadziane zasmakuje nie jednej osobie. SKŁADNIKI : 1 kg piersi z kurczaka 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 150 g sera żółtego 200 g plastrów wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów z zalewy sól, słodka papryka w proszku tymianek przyprawa do ziemniaków 1 ząbek czosnku kilka(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż, nie do końca, tak aby powstała kieszeń. Doprawiamy do smaku solą, papryką i czosnkiem. Ziemniaki myjemy, przecinamy na ćwiartki i gotujemy na parze około 6-10 minut. Ser kroimy na kawałki, w słupki. Do każdej piersi wkładamy ser, pomidor suszony i składamy piersi. Wszystkie owijamy dokładnie plastrami boczku. Do naczynia żaroodpornego
Kulinarne Fantazje MarioliZdarza mi się kupować mrożone frytki lub ziemniaki i piec je w piekarniku. Tym razem ziemniaczki zapiekłam z warzywami i serem. Wyszło naprawdę smakowite danie. Składniki: 1 opakowanie mrożonych ziemniaków pokrojonych w ósemki 1 bakłażan 2 małe czerwone cebule pomidorki koktajlowe (dowolna liczba) opakowanie mozzarelli w kuleczkach lub pokrojona w kostkę kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, kminek, suszony(...)czosnek, słodka papryka olej Naczynie do zapiekania nasmarować w środku olejem. Wyłożyć zamrożone ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, suszonym czosnkiem, słodką papryką. Bakłażana umyć , pokroić w ćwiartki, obsmażyć z odrobiną soli na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do ziemniaków. Cebule obrać, pokroić w grube piórka i rozsypać na warzywach. Na wierzchu ułożyć pomidorki i odsączoną z zalewy mozzarellę. Włożyć
Czerwień i błękitPLACUSZKI ZIEMNIACZANE JAK U BABCI Jeśli tak, jak ja, nie lubisz wyrzucać żywności, to ten przepis jest dla Ciebie. Placuszki z ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Takie proste a takie pyszne. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem(...)pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała. Polecam Wam gorąco! Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Placuszki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów, ja podaje przepis
SMYKWKUCHNIfani ziemniaków, kartofli czy pyrek? Jeśli tak to znaleźliście coś lepszego niż babka ziemniaczana czy proste ziemniaczki pieczone solo. A jeśli za ziemniaki (o zgrozo!) nie przepadacie to gwarantuje Wam, że po nafaszerowaniu ich, na pewno je pokochacie! Ziemniaki to mój comfort food, a te faszerowane szczególnie skradły moje serce. Radze Wam przygotować podwójną porcje, bo ziemniaki
wegetalerzezrobiłam zapiekanki z bułeczek...i było ok..no, ale to tylko zapiekanki...a kombiwar jest urządzeniem nie tylko do zapiekania..Na początek w sumie to też zrobiłam tylko pieczone ziemniaki , coś jak frytki..prosto, w miarę szybko i smacznie..nawet mimo, tego, że troszkę za mocno się miejscami przypiekły. ziemniaki sól przyprawa do ziemniaków olej Ziemniaki obrać i umyć
Moje domowe kucharzenieNawet się nie spodziewałam, że zwykłe składniki takie jak: ziemniaki, kiszona kapusta, jabłko, kminek i wędzony twaróg mogą stworzyć razem wspaniały smak. ziemniaki 1 kg kapusta kiszona 250 gram jabłko kwaśne 1 sztuka twaróg wędzony 1 opakowanie jogurt naturalny 150 ml jaja 2 sztuki kminek 1 łyżeczka mleko 3,2% 1/2 szklanki ziele angielskie 3 ziarenka liść laurowy(...)sztuki sól i pieprz do smaku cebula 1 sztuka olej rzepakowy 3 łyżki Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość
AZgotuj!należy użyć świeże grzyby, ja dodałam suszone. Dodałam również śmietanę, w starszych przepisach do zrazów nelsońskich nie dodawało się śmietany. Dodałam rozmaryn, tak dla smaku. Kaczka, 1,6 kg ziemniaków sałatkowych (typ A), 35 g grzybów suszonych, 2 – 3 cebule, 300 ml śmietany 18%, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren pieprzu czarnego, łyżeczka posiekanych listków rozmarynu, sól(...)solą. Grzyby zalać niewielką ilością wody i ugotować, pod przykryciem, do miękkości. Grzyby odcedzić, wywaru z nich nie wylewać! Powinno go być około 100 ml, jeżeli jest więcej odparować. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, zalać wrzącą, lekko osolona wodą, przykryć i zagotować. Ziemniaki odcedzić. Cebulę pokroić w półplasterki. Na zimnej patelni ułożyć kawałki kaczki, skórą do dołu
królestwo garówświąteczna atmosfera - zapach ciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki(...)ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący. Na foremkę o wymiarach ok. 20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki 15 dag cukru 3 żółtka 15 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Masa orzechowo-ziemniaczana 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 20 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag cukru
Jadło i czytadłosię u mnie w rodzinnym domu. Przepis na kopytka dostałam kiedyś od babci i to z nią nauczyłam się, jak przygotować smaczne ciasto na kopytka. W skład ciasta wchodzą ziemniaki, mąka pszenna, jajka. A najlepsze ziemniaki są takie z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej papryka czerwona sól(...)pierz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, oczyszczoną czerwoną paprykę gotujemy i studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę, ewentualnie praskę. Ziemniaki i paprykę łączymy z mąką pszenną, jajkami, solą i pieprzem, wyrabiamy delikatnie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinam kluski pod skosem około 2 cm szerokości. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiam
Życie zaczyna się w kuchniBardzo smaczny, bezmięsny pomysł na obiad. Smaku całej zapiekance nadaje sos na bazie mleka z kremowym serkiem topionym. 5 dużych ziemniaków 10 różyczek kalafiora 50 g kalerosse 0,5 szklanki żółtego sera Sos: 1,5 szklanki mleka 3,2% 100 g kremowego serka topionego 1,5 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Ostra czerwona papryka Masło(...)formy Ziemniaki obieramy, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Tak samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty
VioletoweKucharzenieUwielbiam gzik z twarożkiem , ale ziemniaki można jeść też z każdą inną pastą kanapkową – będą sycące i bezglutenowe. Składniki: kilka ładnych, średnich ziemniaków pasta jajeczna – przepis tuta j kilka rzodkiewek do dekoracji Jak zrobić gzik z pastą jajeczną? Ziemniaki myjemy i szorujemy szczotką do warzyw, gotujemy w mundurkach przez 30 minut. Zostawiamy je do przestygnięcia, obieramy(...)kroimy na połówki. Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy łyżkę pasty jajecznej i plasterki rzodkiewki. Artykuł Gzik – ziemniaki z pastą jajeczną pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneTakie placuszki uwielbia chyba każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem! Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam! Składniki(...)ziemniaków Tajfun lub Wiktoria- najlepsze odmiany na placki 3-4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Sól pieprz do smaku 100 g sera żółtego –cheddar Pęczek koperku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, opłucz zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę
Wanilia i Kardamonśledzie - takie połączenie oczywiście nie każdemu posmakuje ale znam osoby które uwielbiają śledzie w każdej postaci, więc taka sałatka na pewno trafi w ich gusta. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki seler sałatkowy w słoiczku 5 płatów śledzia 5 jaj szczypiorek majonez sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Ostudzić , obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę , a marchew zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę lub kwadraty. Jaja ugotować na twardo i pokroić na plasterki. Seler odcedzić. Układać kolejno: seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez, śledź, marchew, seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez i na sam wierzch szczypiorek
Pysznie & PięknieNowy rok 2017 zacznę przepisem na bogracz z ziemniakami. Danie jednogarnkowe, bardzo smaczne. Bogracz powinno przygotowywać się nad ogniskiem. Ja tej możliwości nie miałam i zrobiłam na kuchence. Danie pochodzi z kuchni węgierskiej. Idealne na chłodne zimowe dni, które znakomicie smakuje i rozgrzewa. Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad? Składniki 500 wołowiny gulaszowej 2 średnie cebule(...)ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 4 duże ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 -3 szklanki wywaru warzywnego sól pieprz W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę
O kuchni z uczuciemciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne(...)nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej
Zasmakuj Kuchni