ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1826/2562)

Sałatka z czerwonym jajem 250

prostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie.  Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest

Garniec Magalie
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 252

Kasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą

Karo in the Kitchen
Pieczona wołowina 206

Udało mi się kupić ładny kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata

O kuchni z uczuciem
Leniwe kluseczki 209

ziemniaków ugotowanych 250 g sera twarogu 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Ze składników zagnieść ciasto dobrze rozcierając ser. Uformować kuleczki wielkości moreli, Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem i przyrumienioną bułką tartą

Gotowanie jest łatwe
Pulpety z bryndzą w sosie grzybowym 226

przyprawy i ostrożnie po jednym pulpecie wkładać łyżką. Gotować ok 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i podprawić sos. (nie powinien być zbyt gęsty) Podawać z ziemniakami i surówką

Gotowanie jest łatwe
Chleb baltonowski z mieszanki 273

się następująco: Na opakowaniu znajduje się przepis przygotowania, zarówno w automacie, jak tez i w piekarniku: Do ciasta chlebowego dodałem, zgodnie z sugestią na opakowaniu, jednego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka oraz łyżkę oleju. Wierzch chleba posypałem białym makiem. Chlebek wyszedł bardzo dobry, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jest to dobra propozycja dla zabieganych osób

Przepisy na domowy ser i chleb
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą 219

sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę np. z rukoli, pomidora, ogórka

Marta Gotuje
Klopsiki w sosie śmietankowym 249

wiem jak wy, ale ja uwielbiam klopsiki. A te gotowane i podane z dużą ilością sosu śmietankowego, z ziemniakami i marchewką z jabłkiem, to jest coś, czego nie odmówię. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Schabowy z pianą z białek 344

smażymy stroną z białkiem na złoto-brązowy kolor ( na druga stronę kotleta nie nakładamy białka). Kotleta delikatnie przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowy kolor. Podajemy z ziemniakami

Sezonowy Garnek
Zupa ogórkowa z ryżem 202

Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych. Poprzednio pojawiła się na blogu ogórkowa z ziemniakami , a tym razem z ryżem. Idealna na chłodne dni. Lekko kwaśna rozgrzewająca, smaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Tradycyjny barszcz czerwony 163

Rating: Każdy z Nas chyba lubi barszcz czerwony. Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam go! Mogłam go zjadać z ziemniakami i kotletem schabowym – nietypowe podanie barszczu czerwonego, ale każdy dom ma swoje zwyczaje i tradycje. Jednak najbardziej tradycyjną rzeczą charakterystyczną dla barszczu czerwonego jest fakt by barszcz pozostał czerowny. Może nie każdy ma z tym problem, […] The post Tradycyjny barszcz

Magiczny Garnek
Sałatka migdałowa 234

Sałatka migdałowa jest świetną alternatywą sałatki warzywnej (popularnie na Śląsku nazywanej "szałotem"). Sałatka z typu sytych z ciekawym aromatem prażonych migdałów. Do wykonania tej sałatki używam : brokułu ziemniaków kukurydzy płatków migdałowych jajek

SPS Catering
Curry z ciecierzyca i kurczakiem 142

curry w wersji mięsnej z dodatkiem ciecierzycy. Jest pysznie i pożywnie. na blogu znajdziecie również curry w wersji warzywnej:  w kolorze zielonym ,  curry z ziemniakami  i według  keralskie według Jamiego Olivera . Curry z ciecierzycą i kurczakiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z dyni z krewetkami 156

przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól opakowanie krewetek ( około 200 gram ) 100 ml mleczka kokosowego Wykonanie: Wszystkie warzywa ( razem z dynią ) po umyciu / obraniu kroimy na kawałki ( nie ma szczególnego

Smaki Ewy
Ciekawostki kulinarne: bakłażan 216

Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania