ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1825/2562)

Sos kurkowy 1134

Kurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje  do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 201

jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRAKERSY Z BURAKÓW zdrowa przekąska 313

buraki ♥ 200g mąki gryczanej (może być inna) ♥ 2 łyżki oleju ♥ 1-2 ząbki czosnku ♥ 2 łyżki rozmarynu, łyżeczka soli Wykonanie: Ugotowałam buraki i pokroiłam w kostkę. Tłuczkiem do ziemniaków ubiłam z nich masę (zostawiając kilka większych kawałków). Mąkę wymieszałam z przyprawami, dodałam do niej masę buraczaną, zmiażdżone ząbki czosnku oraz olej. Ugniotłam ciasto. Ciasto przełożyłam na papier do pieczenia, przykryłam

Kasia Sarna
FRYTKI Z BATATÓW NA SŁODKO 238

Szukając inspiracji na dania z wykorzystaniem słodkich ziemniaków, trafiłam na stronę minimalistbaker.com i od razu oczarował mnie podany tam przepis. Połączenie batatów ze słodkimi sosami oraz bitą śmietaną wydało mi się niebanalne i od razu je wypróbowałam. To danie zagości u mnie z pewnością jeszcze wiele razy :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
PIECZARKI W SOSIE SEZAMOWYM 187

Pieczarki jadam przeważnie w klasycznym, swojskim wydaniu - lekko podduszone, podane w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ogórków kiszonych i kotletów. Bardzo lubię je też w wersji surowej oraz na pizzy. Z sezamem robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 147

smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam

Anioszek w kuchni
TRADYCYJNE KOPYTKA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 118

choć teraz staram się jeść je niezbyt często.Jednak nie wszyscy muszą być na diecie  ,polecam więc wszystkim " kopytkożercom". 1KG.ZIEMNIAKÓW 35DAGMĄKI 1 JAJKO 1/3SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ SÓL ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZIEMNIAKI UMYĆ,OBRAĆ I UGOTOWAĆ,CIEPŁE ZMIELIĆ.WYŁOŻYĆ NA POSYPANĄ MĄKĄ STOLNICĘ , OSTUDZIĆ.DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ,WBIĆ JAJKO,MĄKĘ ZIEMN. I PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI,ZAGNIEŚĆ CIASTO.FORMOWAĆ WAŁECZKI.W DUŻYM GARNKU

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 292

dodatku śmietany, bez kostek mięsnych, czy innych sosów z torebki. Bitki wieprzowe z kurkami są bardzo smaczne. Bitki idealnie smakują z kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. Często przygotowuję bitki wieprzowe, zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 161

uzupelniam swoją spizarkę w najpotrzebniejsze artykuły spożywcze , z których w razie " W" zrobię szybki ,apetyczny posiłek.Mam nadzieję ,że nie którym z Was moja lista zakupów się przyda.Zapraszam.  - ziemniaki , które kupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos śmietanowy z kurkami i kurczakiem 364

Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.  Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami

Qchnia po prostu
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 135

naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Wybór należy do Was. To było naprawdę dobre. Jeśli macie żeliwną brytfannę to możecie w niej upiec to mięsko, ale na bardzo małym gazie i długo

Kuchnia Pokoleń
Amarantus – czy warto włączyć go do diety? 88

całym świecie, a jego uprawy znajdziemy również w Polsce. Dzięki temu na półkach sklepowych możemy znaleźć właśnie amarantus „made in Poland”. Dawniej amarantus był, obok fasoli i ziemniaków, podstawą w diecie Inków i Azteków, ponieważ jest wspaniały… Czemu amarantus jest taki wspaniały? Białko Przede wszystkim na uwagę zasługuje ilość białka zawartego w tym zbożu jak i jego

Blendman
Zupa z kurek 181

przygotowania. Skladniki: 400 g kurek 3 marchewki 1 mała pietruszka, pasternak 1/2 pora 1/4 selera 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 1,5 l wody koperek, natka pietruszki sól, pieprz 1 cebula kwaśna śmietana, creme fraiche Wykonanie: oczyść kurki z piasku (przepis na błyskawiczne oczyszczenie kurek tutaj) , pozostawić na papierowym ręczniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kacze udka 208

oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie

Zasmakuj Kuchni
Amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem. Zdrowe bezglutenowe śniadanie. 190

dobrze przyswajalnego żelaza. Jest doskonałym źródłem białka, przewyższając nawet mleko i soję. Amarantus jest rośliną bezglutenową. Zawarta w niej skrobia jest łatwiejsza do strawienia niż ta, która pochodzi z ziemniaków czy kukurydzy.” * *źródło http://ekomalwa.pl/amarantus-ziarno-500g.html Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki ziaren amarantusa (u mnie od EkoMalwa ) 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 małe

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania