Piersi gęsie pieczone w rękawie 212soczysta. Jedliśmy ją głównie na zimno, z takim zamiarem piekłam, ale zaraz po upieczeniu też była bardzo smaczna. na ciepło można ją podać np z kopytkami, ryżem lub opieczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 2 gęsie piersi ząbki czosnku, majeranek igiełki z paru gałązek rozmarynu sól, pieprz jabłko 1/2 pomarańczy Przygotowanie Piersi umyć, osuszyć, usunąć kość o ile jest
Stare Gary
Pierogi z zieloną soczewicą 258wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody ( nie solimy ). Odcedzić, usunąć liść laurowy.Zemleć w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach ( bądź utłuc tłuczkiem do ziemniaków - wtedy farsz nie będzie miał tak jednolitej struktury ). 2. Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach ( jabłkowych ), cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. 3. Olej rozgrzać, dodać cebulę
kawawszklance
EKSPRESOWY WEGAŃSKI BURGER 262pieczarkami lub tofu, - na ciepłe bułki układamy plastry pomidorów, ogórki, pieczarki z cebulką lub tofu, na to leci ketchup, musztarda i jeśli mamy jakiś ser w lodówce (np. z ziemniaka albo gotowiec), - zamykamy bułki i wkładamy je ponownie do piekarnika, myjemy szybko kilka listków sałaty, - po 3-5 minutach wyciągamy burgery, otwieramy, wkładamy liść sałaty, zamykamy, gotowe do jedzenia. Robiąc
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kulki labneh (w oliwie z dodatkami) 225ziołach. Niżej podałam przykładowy przepis, którego efekt widoczny jest na zdjęciu. Takie kuleczki idealnie rozsmarowuje się na świeżym pieczywie - czy też tostach. Pasują do sałatek ze świeżych warzyw, ziemniaków i potraw z grilla. Jeśli do oleju dodamy sok z cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie (Proporcje
Di gotuje
Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej) 232koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja z mozzarellą
Be Fit Be Strong
Bulwy „au gratin” 184czyli słonecznik bulwiasty. Bulwa pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przyjechała na początku XVII wieku, a w Polsce znana jest od 1730 roku. Bulwa czyli topinambur w smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. Topinambura można gotować, smażyć lub spożywać na surowo. Można jeść razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem
królestwo garów
Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 273solonymi grubymi chipsami , ale tak samo dobrze pasuje do krakersów, pieczonych skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki klarowanego masła ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina
Karo in the Kitchen
Placki buraczano-ziemniaczane 239buraki są zdrowe :) Składniki 2 średnie buraki 3 nieduże ziemniaki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz Sposób przygotowania Buraki zetrzeć … Czytaj dalej Placki buraczano-ziemniaczane
czarrna od kuchni
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. 246lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :) Polecam :) Składniki - 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko ) - 2 średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą
Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone topinambury 176ziemiach nastała susza. W tym czasie trafił do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu został wyparty przez ziemniaki, od kilku lat przeżywa drugą młodość w polskiej kuchni. Składniki 500 g topinamburów 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól ziołowa świeżo mielony
My Chcemy Jeść
Bulion wege z makaronem z naleśników, Fusilli Jerry (Seinfeld) 317esencjonalna i smaczna zupa. Można ją podać solo, z makaronem, kaszą (np. z poprzedniego dnia) lub naleśnikami pociętymi na cienkie paski. Smacznego! Składniki: 9-10 marchewek 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki oleju 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca suszony lubczyk ½ łyżeczki wędzonej papryki sos sojowy sól
Qlinarnie i Qlinarnie
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 228dzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól
Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym 189stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie śmietanowym – śmietana się zsiadła ale nie przeszkadzało to w konsumowaniu roladek Sosem oblałam warzywa i ziemniaki, które podałam do obiadu. Jako że mój najstarszy mężczyzna lubi majonez postanowaiłam roladki urozmaicić tym […] The post Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek
MAKARON RISINI Z WARZYWAMI I KURKUMĄ 341dzisiejszy obiad miałam przepysznego kurczaka marynowanego w maślance, do którego podałam aromatyczny makaron risini z kurkumą i warzywami. Taki makaron z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Polecam! Makaron podałam z kurczakiem marynowanym w maślance i przyprawach ( przepis ). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandry
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 252samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Podajemy z ziemniakami lub kaszami. Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.