ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1824/2562)

Wielkanocny Biały Barszcz na zakwasie 227

ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru jajka (do podania) Przygotowanie: Zakwas na barszcz należy przygotować na kilka

ChilliJemy
Sojonez 207

Istnieje wiele wersji wegańskiego majonezu: z mleka roślinnego, tofu, ziemniaka, fasoli, ryżu, awokado, słonecznika... Bez problemu można go też kupić w wegańskich sklepach. Dla mnie ta wersja sojonezu jest najbliższa oryginału, a istnieją nawet wszystkożercy, którzy ją preferują :). Za posmak jajeczny odpowiada czarna sól Kala Namak. Tajemnicą, żeby sojonez podczas miksowania się nie zważył i uzyskał piękną gęstą konsystencję, jest

Tani Weganizm
Żurek z pieczarkami i jajkiem + film 237

Żurek z pieczarkami i jajkiem to idealne danie na świąteczny stół wielkanocny, bardzo aromatyczna i smaczna zupa, które świetnie smakuje podana z pieczywem lub ziemniakami . Przygotowuję ją na święta i cieszy się dużym powodzeniem wśród  domowników . składniki na około 2 litry żurku 200 g wędzonego boczku 0,5 litra zakwasu na żurek  przepis tutaj 250 g pieczarek

Smakowite Dania
10 sprzętów, naczyń i gadżetów na Wielkanoc 219

jest w kuchni niezastąpiony, nie tylko w czasie wielkanocnego gotowania. Specjalnie zaprojektowane struny tną produkty z ogromną precyzją w plastry, ćwiartki i kostkę. Oprócz jajek kajalnica pokroi gotowane ziemniaki lub marchewkę oraz świeże grzyby. Cena: 34,90 zł Gdzie kupić:  www.garneczki.pl Porcelanowa forma do pieczenia babki Villeroy&Boch Baba w takiej formie będzie się świetnie prezentować

My Chcemy Jeść
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 214

sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki:     2 świeże medaliony wołowe     2 ziemniaki     4 marchewki     1/2 selera korzennego     6 ząbków czosnku     6 małych szalotek     2 gałązki rozmarynu

Wino Francja Kuchnia
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 211

najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 278

tyle czasu. Możesz do sosu dodać trochę świeżej posiekanej natki pietruszki. Dodaj do gotowego sosu mięso i wsyp warzywa. Przemieszaj. Duś kilka minut na małym ogniu. Bitki podawaj z ziemniakami lub kluskami. Możesz też podać z samą soczewicą, ale wtedy 4-5 łyżek soczewicy (surowej) przypadnie na jedną porcję. Ja podałam jako dodatek. Smacznego

Anioszek w kuchni
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 289

podczas przygotowywania. :) Z lekko przestudzonych roladek odwiń nici. Mięso wrzuć do gorącego sosu i pod przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw nie trzeba gotować w osolonej wodzie. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets

Anioszek w kuchni
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 271

chochli rosołu dobrze doprawionego 1/2 szklanki ciepłej wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę

Anioszek w kuchni
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 371

mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Można też zapiec z podgotowanymi w osolonej wodzie prawie na miękko ziemniakami w plasterkach. Ułóż je wtedy na spód, dopiero potem układaj resztę składników jak opisane wyżej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99

Anioszek w kuchni
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 271

minut. Najlepiej sprawdzić jednego pod koniec pieczenia, przecinając na pół. Nie może być różowy.   Pasują do ziemniaczków, ale ja wyjątkowo podałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty

Anioszek w kuchni
Dip jogurtowy czosnkowo-koperkowy 291

małe ząbki czosnku lub tylko jeden (jak ja) dodaj czosnek granulowany. Niestety nie zastąpi on aromatu i smaku prawdziwego. Przed podaniem schłódź w lodówce. Świetnie pasuje do frytek, pieczonych ziemniaków lub przekąsek. Zawsze robiłam taki na śmietanie z majonezem, ale z jogurtem jest delikatniejszy i przede wszystkim zdrowszy. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null

Anioszek w kuchni
Pörkölt 161

ogień, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy dalej aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Przyprawiamy mielonymi paprykami, solą, pieprzem i czosnkiem - podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Pörkölt SMACZNEGO

peggiwkuchni

Proponowane wyszukiwania