Potrawka z komosy ryżowej i dyni (Quinoa alla zucca) 220źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. W kuchni quinoa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Mo ż e zastąpić ziemniaki, ry ż , kasze czy makaron. Jest idealna jako składnik zup, da ń głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich
La grande e la piccola cuoca
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 195konsystencji, dokładnie mieszać, aby sos był gładki. Dodać chrzan (do smaku), doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Na koniec dodać żołądki i podgrzać je w sosie. Podawać z ziemniakami, kluskami, lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Sałatka ze szparagami i łososiem 305sałatka jaką można przyrządzić ze szparagami. Sałatka z tuńczyka z dodatkiem szparagów też jest przepyszna. Nie mówiąc o sałatce z couscous i zielonymi szparagami czy sałatce do grilla , gdzie ziemniaki i szparagi przyjemnie się łączą w smakowitą całość. Sałatka ze szparagami Składniki: 2 porcje 150 g zielonych szparagów 200 g łososia, wędzonego na ciepło 2 jajka różnokolorowa sałata, dowolna ilość
codojedzenia
Prosta potrawka ze słodkich ziemniaków i soczewicy 283średnia marchewka 1 średnia cebula 90 g zielonej soczewicy 700 ml warzywnego bulionu 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki do podania Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w 1 cm kostkę. Pora oraz obraną marchew przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć
Roślinna - blog wegański
Pulpety z papryką i pieczarkami 192pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem. Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy
Smak mojego domu
Pomysł na obiad 2 232aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego
NiePieprz.pl
Klasyczne curry z ziemniakami i ciecierzycą 140cieszy się popularnością na całym świecie. Nazwa wywodzi się od gęstego sosu, który jest bazą dania. Do tej bazy można dodawać w zasadzie dowolne składniki - jak na przykład ziemniaki i ciecierzycę. Ta wersja dania jest tak zbliżona do oryginału indyjskiego, jak tylko udało mi się zrobić w oparciu o składniki dostępne w Polsce. Najważniejsze to przyprawy, cebula, czosnek i imbir
Milion Smaków
Kotlety mielone tradycyjne 234lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Łopatka wieprzowa w sosie własnym 232zagotować i dodać do sosu. Jeśli sos byłby za rzadki możemy dodatkowo przesmażyć na tłuszczu około łyżki mąki i dodać ją do gotującego się sosu. Sos świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy kopytkami. Dobrym dodatkiem będzie tu np . czerwony buraczek
Proste Potrawy
ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI 154oleju. Do gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut. Bulion z gotowania roladek zagęszczamy mąką. Roladki podajemy z ziemniakami, polewamy sosem
Z Majeczką w kuchni
Udka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami 331bardzo smaczne. Ponadto roladki nie trzeba podsmażać. Wystarczy udka złożyć za pomocą wykałaczek i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki: 1 kg udek z kurczaka (około 5-6 sztuk) suszone pomidory (2 połówki na 1 udko) świeży szpinak (2-3 liście na 1 udko) starty żółty
Ugotować
Roladki schabowe w sosie czosnkowo-ziołowym. 213układamy w naczyniu żaroodpornym - zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej (przepis) i ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy na złoty kolor. Smacznego
Moje-pitraszenie
zdrowa pasta twarogowa... 200natkę pietruszki, ząbki czosnku, szczypiorek w rozdrabniaczu rozdrobnić i przełożyć do miski dodać twaróg chudy dobrej jakości (mam wiejski domowy z rynku), wlać maślankę, dodać pieprz, sól tłuczkiem do ziemniaków wszystko dokładnie ugnieść, schować do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły twaróg jest mało kaloryczny, zdrowy i smakuje z razowym pieczywem lub sam do podjadania.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z cukinii i czerwonej cebuli (do obiadu) 266Surówka do obia du w moim przypa dku to po dstawa. Chętnie zrezygnowałabym na jej rzecz z ziemniaków, ryżu, czy makaronu. Kie dy zrobiłam cukiniową surówkę po raz pierwszy, mój mąż, który nie lubi surowych ogórków się trochę wystraszył (wyglą d mówi, że to starte ogórki) . Smak cukinii je dnak go nie zniechęcił, a wręcz przeciwnie. Szybko zniknęła z miseczki
ChilliJemy
Wieprzowina w sosie z musztardą francuską, musem z cebuli i pieczonymi ziemniakami 193ząbki czosnku sól pieprz świeżo mielony papryka słodka 4 ziela angielskie 3 listki laurowe mus z cebuli: cebula i czosnek z gotowania wieprzowiny sól pieprz dodatki: 4 ziemniaki zioła prowansalskie tymianek sól pieprz papryka słodka oliwa
KuchcikoweLove