mną opiekujesz. Mam nadzieję, że jajka Ci smakują. Twoja kura”. We współczesnym świecie, gdzie dzieci nie wiedzą skąd się bierze mleko i nie są w stanie rozpoznać kukurydzy czy ziemniaków, gdy mijają ich pole w samochodzie, ta zabawa w jajko od konkretnej kury może być bardzo wychowawcza. Jest to też świetny sposób, żeby przekonać ludzi do kupowania jajek ekologicznych. Nikt
Ugotowane pozamiatanepatelni obsmażamy kotlety z dwóch stron na złoty kolor .Kładziemy na nich pomidory ,ser i przykrywamy na chwilę pokrywką ,aż ser się lekko roztopi .Posypujemy orzechami i podajemy z ziemniakami,ryżem lub kaszą
Ladylaura.dodaję cytrynę i wcześniej marynuję mięso przez kilka godzin, a nawet całą noc w przyprawach i oleju. Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo
Zasmakuj KuchniKrólik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy obrane
Kuchnia Bon AppetitJeśli lubicie pieczone ziemniaki i jesienne wieczory rozświetlane ciepłem włączonego piekarnika, to polecam Wam nieco zdrowszą wersję, czyli pieczonego batata. Podaję go posypanego startym parmezanem i z gęstym sosem cytrynowo-karczochowym. Cytryna jest kiszona , możemy ja kupić w sklepie orientalnym albo zrobić samemu. Stanowi doskonały dodatek do sosów, marynat i koktajli, ale nie można dodać jej za dużo
Ugotowane pozamiatanekilka min, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek i ogonka. W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa. Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w , ziemniaka w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy
Moniki Smakołykipaprykę i cynamon. Po chwili dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i połącz z resztą składników. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdż fasolę. Następnie uformuj 4 burgery jednakowej wielkości. Przed podaniem grilluj kilka minut z obu stron. Możesz je dodatkowo posmarować olejem kokosowym, aby nie przywarły. Podawaj w przypieczonej na grillu
Food Squareboczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 szklanka śmietany
Smakowity Blog Kulinarnymroziła się dosyć długo bo nie miałam pomysłu co z niej zrobić. Mrożenie sprawia, że aronia traci goryczkę. Następnie owoce rozmrozić. Przełożyć do garnka i rozgnieść nieco tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier i wlać wodę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Garnek z zawartością odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wywar przecedzić przez gęste sito. Owoce można
Monia miesza i gotujeCzarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy
Cooking Monsterdosmażenia wykonanie: Kapelusze kani oczyszczamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy np. z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajajek przepiórczych majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody. Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy
R'n'G Kitchenbyło dałam białą 1 łyżka ostrej francuskie musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 3 ogórki konserwowe 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka ,ziemniaki,obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i siekamy.Wszystkie składniki mieszamy.Musztardę ucieramy z oliwą,dodajemy ocet winny,pokrojone w zapałkę(ja pokroiłam w kostkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNastępnie dodaję chilli i pieprz, oraz odrobinę soli. Wlewam ok 100 ml wody i wrzucam umyty jarmuż. Całość duszę ok 4 min aż woda wyparuje. Całe danie podaję do ziemniaków lub frytek. Bardzo dobrze smakuje również jako farsz do pizzy, zapiekanek czy tart
Gotowanie Patkidyni to szybkie danie , jedno z tych , co ratują dni , kiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie , smaczne i niebanalne , może stać się kolacją lub przystawką do obiadu zamiast ziemniaków . Składniki : kawałek dyni ( mniej więcej 0,5 kg ) 5-6 pieczarek 2 słodkie, bardzo dojrzałe, pomidory malinowe 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 płaskiej ,łyżeczki cukru
Ogrodnik w podróży