ciasto - 162258 przepisów (strona:1814/10818)

Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 168

zrobić z tymi wszystkimi pysznościami, które znalazłam w paczce. Zjeść - to oczywiste, ale zawsze można nadać im inna formę, jeszcze pyszniejszą, jeszcze ciekawszą :-) I tak właśnie powstał pomysł ciasta cytrynowego :-) Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto(...)pieczenia lub folią aluminiową, a następnie układamy 1/4 przygotowanych herbatników, na nie wylewamy 1/3 cytrynowej masy i znów herbatniki, znów masa i herbatniki i trzecia raz masa i herbatniki. Ciasto studzimy (nie musi być bardzo zimne, ale nie powinno być gorące). Składniki polewy mieszamy razem, zagotowujemy i wylewamy na ciasto. Po wystygnięciu polewy schładzamy ciasto w lodówce

Czary - gary w kuchni
Ciasto z kiwi i budyniem 156

Koszyczek kiwi..a nikt nie chce jeść..no i trza coś wykombinować...no i tutaj znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem kiwi..Pyszne ciasto i pięknie wygląda ..polecam...Ja zapomniałam dodać cukru do budyniu, więc posypałam dużo więcej cukru na ułożone owoce . Ciasto kruche 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masla 1 jajko  1/2 kubeczka kwaśnej śmietany (ok 100g(...)waniliowe 1 litr mleka cukier do smaku Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: kiwi  jabłka Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać i wyrobić ciasto.Wyłożyć na blaszkę i upiec. Na upieczone i lekko przestudzone ciasto kruche ułożyć obrane i przecięte na połowę owoce kiwi,pomiędzy nie ułożyć kawałki jabłek.Posypać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Prince Polo 171

Wasze zdrówko?? U mnie chyba w końcu wraca do normy. Dzisiaj zaległe, obiecane ciasto Prince Polo. Przepis mama dostała od koleżanki z pracy. Ciasto sprawdzone, jedno z ulubionych :) Trochę, a nawet bardzo kaloryczne, ale które ciasto nie jest kaloryczne ;)) Blaszka jak zwykle 24x34cm. Składniki na ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół.  Składniki wkładka: 7 białek 1 szklanka cukru

kruche babeczki
jabłka śliwkowe w leniwej, puszystej drożdżówce... 162

wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać na blaszce jabłka, posypać cynamonem i nałożyć(...)łyżeczce miodu ciasto po nocy mikserem wyrabiać z 4 minuty, ciasto ma być nie za gęste ciasto wyłożyć pomiędzy jabłkami, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - ciasto piec około 45-50 do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest puszyste, aromatyczne i warte upieczenia.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z różową pianką 141

łyżki cukru do posypania jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kisiel różowy  Sposób wykonania: Z mąki, żółtek, margaryny, smalcu, cukru pudru i cukru waniliowego na stolnicy zagniatamy ciasto. Połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy(...)sztywno, dodajemy stopniowo 3/4 szklanki cukru i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy kisiel i mieszamy do połączenia składników, aż piana będzie jednolicie różowa. Wykładamy równo na jabłkach. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tartce o grubych oczkach na ciasto. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. C do lekkiego zarumienienia ciasta. Po wystudzeniu  można posypać cukrem

Cukiernia Pychotki
Tort z ciasta francuskiego ze szparagami i łososiem wędzonym (Torta di pasta sfoglia con asparagi, salmone affumicato e ricotta) 145

proponuj ę  Wam przepyszny i wyrazisty w smaku tort z ciasta francuskiego w sosie z ricotty ze szparagami i  wędzonym  łososiem. Smacznego :) SKŁADNIKI 500 gr szparagów 400 gr ricotty 100 gr  wędzonego  łososia 30 gr parmezanu 2 opakowania ciasta francuskiego s ó l, pieprz     PRZYGOTOWANIE Szparagi po umyciu, usunięciu suchych(...)szparagów odkładamy do dekoracji. W misce mieszamy ricottę, z pokrojonym drobno łososiem, startym parmezanem i szparagami. Doprawiamy solą i pieprzem.   Płaty ciasta francuskiego rozkładamy i sklejamy ze sobą smarując odrobiną mleka. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, który wykorzystamy do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Szpinak – właściwości lecznicze 262

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasto z truskawkami 143

Bardzo mnie to cieszy, choć w tym roku obiecałam sobie, że nie będę robiła zapraw. Dziś wariacja z przepisu http://www.kochamczekolade.pl/2015/10/08/kruche-ciasto-z-owocami-i-budyniowa-pianka/ Czy lepszy jest oryginał? Oceńcie sami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki 4 łyżki cukru 250 gramów masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa 5 białek 1/4 szklanki cukru pudru 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego(...)waniliowego 2 opakowania cukru pudru 0,5 szklanki oleju 400 gramów truskawek ew. cukier puder na lukier   Sposób wykonania: Ciasto. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 20 X 20 cm i podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym

Kocham Czekoladę
Rumowe ciasto z truskawkami i kokosem. 189

serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo) Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, pilnując, aby prawie stężała, ale była jeszcze na tyle płynna, żeby(...)móc przelać ją na ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj żółtka i wodę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj je z ciastem łyżką . Przelej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw do rozgrzanego

Kocham Czekoladę
Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym 174

oryginalny słodko-kwaskowy smak. A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;) Składniki: Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 czubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)budynie biszkoptowe 1 litr mleka Łodygi rabarbaru-ilość wg uznania 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche. ¾ części ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki

Wanilia i Kardamon
Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 149

sezonie rabarbarowym choć raz staram się upiec ciasto z kawałkami kwaskowatych łodyżek. Do tego ciasta dodałam również mrożone truskawki. Ciasto i kruszonkę wykonałam z mąki żytniej. Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki(...)czas przygotowania ciasta.  Ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 g rabarbaru ok. 250 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce umyć, rabarbar pokroić na kawałki, młodego nie obierać. Mąkę

Czerwień i błękit
Ciasto rabarbarowe z puszystą masą budyniową 207

Tylko mogę powiedzieć mniam. Dostałam przepis od Arlette, ona mnie ostatnio zaskakuje. Dzięki Ciasto – mąkę, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. następnie szybko zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Rabarbar umyć i pokroić w małe kawałeczki. Obsypać cukrem i wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki okrągłej blaszki. oczywiście wcześniej wysmarowanej masłem(...)obsypanej bułką tartą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, i rozłożyć na nim rabarbar. ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 25 minut. Masa – żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Ugotować budyń dodając do mleka 50 g cukru. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Poczekać,żeby

Kuchnia Pokoleń
Maślana tarta z czekoladą i gruszkami 133

Witajcie! Dzisiaj znowu na słodko, ale nie mogę się opanować odkąd odkopałem stary przepis na kruche ciasto - piekę same tarty, serniki i różne owocowe pleśniaki. Tak więc w ramach równowagi dla kwaśnego rabarbaru dzisiaj totalnie na słodko i z moją ukochaną czekoladą z Wedla!   Do przygotowania tarty potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru + 3 łyżki(...)gruszki 4 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel  1 tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel  2 łyżki śmietany 36%  Na początku  musimy zrobić spód do ciasta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i masło dodajemy do miski, dodatkowo dwa żółtka i dwie łyżki śmietany 18%. Z tych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty

Kuba Gotuje
TRUSKAWKOWE USTA ADAMA 280

Truskawkowe usta Adama, to ciasto chyba większości osób znane, postanowiłam je trochę zmodyfikować i dodać truskawki oraz galaretkę.   SKŁADNIKI   Ciasto na blaszkę 28x20cm: 2 jajka, 1/2 szkl. zsiadłego mleka, 1/4 szkl. oleju, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Krem truskawkowy: 330 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru(...)truskawek, 2 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: małe okrągłe biszkopty, dżem truskawkowy, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, przelewamy do foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem, układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.  Po upieczeniu ciasto można lekko nasączyć, np. sokiem

słodki bratek
Ciasto czekoladowe z oliwkami 136

śmietany 36%, Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połączyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę(...)Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu będzie suchy. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzone ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania