ciasto - 162258 przepisów (strona:1817/10818)

Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 237

kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego(...)gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką

mojewypiekiinietylko
Mazurek z masą orzechową i czekoladą 242

Była już wielkanocna babka teraz kolej na mazurka. Może nie jest to taki typowy mazurek, bo ciasto może również śmiało służyć za tartę. Tak czy inaczej ciasto jest bardzo smaczne i znika w przerażająco szybkim tempie...  Ciasto:    150g mąki pszennej,  3 żółtka, 60g masła lub margaryny,   50g cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st. Nadzienie:   puszka masy orzechowej (użyłam Helio ),  100g gorzkiej czekolady,  garść orzechów włoskich ,  3 białka,  1/2 szklanki cukru,  szklanka

Z miłości do słodkości
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 156

Ciasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły(...)Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka 2% 1 torebka suszonych  drożdży 1 jajko 60 g cukru 4 łyżki stopionego masła 1 laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka  budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka

Wanilia i Kardamon
ciasto Stefanka o smaku cappuccino bez pieczenia 456

lodówce (najlepiej przez całą noc). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 139

Dzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie, w większości nie ma - trzeba tylko sprawdzić skład :) Ciasto francuskie dobre jest już samo w sobie i właściwie, czego by się do niego nie włożyło, to efekt końcowy jest smaczny. Zarówno w wersji(...)słono i na słodko. Zapraszamy na paszteciki z farszem z kaszy jaglanej i warzywami. Poprzednią odsłonę z ciastem francuskim znajdziecie  tutaj .   Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Przepis na ok 16 sztuk Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego  pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki zielonego groszku (lub konserwowego) 3-4 suszone pomidory 3 łyżeczki

Bananowe Pole
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 118

wrażenie, że nigdy nie mogę się nimi wystarczająco nasycić. Oczywiście robię z nich przetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym dzieciństwem i wakacjami u babci - drożdżowe z truskawkami. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Składniki: 500 g mąki 80 g cukru 1 cukier waniliowy 220 mililitrów mleka(...)mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, przestudzone masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy,  przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Bon appetit mon amie
Świąteczne ciasto drożdżowe z żurawiną 125

pisałam przy przepisie na wafle z masa śmietankową ( tu ). Tym razem moje żurawinowe zapasy wykorzystałam do świątecznego wieńca drożdżowego, no może zamiast typowego wieńca jaki był w planie mam ciasto (mój wieniec trochę za bardzo wyrósł), ale nie zmienia to faktu, że zrobiło się smacznie i zapachniało już coraz szybciej zbliżającymi się świętami. Czas zacząć myśleć nad prezentami i świątecznym(...)stołem. Nawet Pablo wyczuł tą atmosferę i jak zwykle z zainteresowaniem podszedł do sesji zdjęciowej. CIASTO DROŻDŻOWE z ŻURAWINĄ i MARCEPANEM Składniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 1/3 szklanki cukru 50 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 75 g masła (trzeba rozpuścić) masa żurawinowo - marcepanowa: 1,5 szklanki żurawiny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g marcepanu

Bon appetit mon amie
Ciastka z pieczonym jabłkiem i cynamonem na cieście francuskim 160

Kiedy w lodówce możemy znaleźć płat niewykorzystanego ciasta francuskiego, a w koszyczku zalegają nam jabłka to znak, że należy coś z tym zrobić. Pamiętam, że zapach pieczonych jabłek od zawsze kojarzył mi się z domem i długimi jesienno-zimowymi wieczorami. Wiosny jeszcze nie ma, za oknem śnieg...sprawmy sobie odrobinę słodkiej przyjemności :) Spróbujcie :) Składniki: płat ciasta francuskiego 2 jabłka(...)łyżeczki cukru waniliowego miód cynamon Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozkładamy i kroimy na osiem równych części. Wzdłuż dwóch prostopadłych do siebie boków robimy nacięcie (na centymetr od krawędzi) po jednej i po drugiej stronie ciasta. Przekładamy nacięte trójkąty na drugą stronę, tak aby powstała ramka na cieście. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy je w cienkie plastry

ChilliJemy
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 199

cytrynowo- ziołowego sosu na bazie ricotty, pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą, na jednym kawałku ciężko poprzestać. Pyszna alternatywna dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI   (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)pomidory pieczarki czerwona cebula świeża rukola mozarella SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

DefinicjaSmaku
Rogaliki krucho-drożdżowe z serem 647

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość. Z poniższego przepisu przygotujecie  25-30 rogalików . Rogaliki krucho-drożdżowe z serem Składniki: CIASTO 500g mąki pszennej + do podsypywania 160g(...)częścią cukru, odstawić na chwilę - mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i cukier waniliowy, kawałki zimnego masła, składniki posiekać razem, dodać rozbełtane jajka oraz śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto - ciasto od razu nadaje się do formowania rogalików, nie trzeba go ani odstawiać do wyrośnięcia, ani chłodzić - najlepszym twarogiem do nadzienia jest ten własnoręcznie zmielony/rozdrobniony (można to zrobić widelcem), będzie

Smakołyki Bereniki
Rogaliki z makiem i kruszonką 150

Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre(...)mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem

bistro mama
Metrowiec staruszek 137

dawno nie nie robiłam metrowca, zapomniane to ciasto. Czas najwyższy powrócić do niego.Przejadły się torty ciasta z owocami i babki. Metrowiec staruszek dziś wraca w łaski domowników :)  Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 2.1/2 szklanki mąki 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 16 łyżek oleju 12 łyżek wody błonnik kakaowy 2 łyżki(...)pieczenia i dodajemy partiami do zmiksowanych jaj,miksujemy na małych obrotach. Do kubka wlewamy olej i wodę, dodajemy do reszty składników wraz z wanilią, teraz wystarczy już tylko wymieszać. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy błonnik kakaowy ( kakao) a do drugiej 2-3 łyżki mąki ( ja nie dodałam wcale). Ciasto przelałam do dwóch silikonowych foremek do babki.Piekłam

Różowa kuchnia
Biszkopt z bananami, bitą śmietaną i kajmakiem 220

ciasto pamiętam jeszcze z podstawówki. Na jedną z imprez klasowych mama Patrycji przyniosła właśnie to ciasto. Pamiętam do dziś... nie mogłam się od niego oderwać. I do dziś mi tak zostało :) Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 kopiastych łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone(...)razy) i miksuję po każdym dodaniu aż do gładkiej masy. Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam już tylko szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe i uderzam trzy razy blaszką o blat. Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka. Ciepłe ciasto wyjmuję i ponownie uderzam nim trzy

Gotowanie i blogowanie
Świąteczne ciasto marchewkowe 118

Szukałam przepisu na ciasto marchewkowe, ale innego niż nam ze swoich muffinek. Chciałam by było bardzo wilgotne i trochę udawało tort. Tak trafiłam na przepis w Magazynie Kuchennym , który sprawdził się genialnie. Składniki: 4 jajka 250g cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2,5 szklanki drobno startej marchewki 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie(...)masę, dodałam powoli olej i ciągle miksując dodałam przesiane mąki. Do powstałej masy dodałam przyprawę piernikową, gałkę, sodę, proszek do pieczenia oraz rozdrobione bakalie, zmiksowałam do połączenia składników. Do ciasta dodałam startą marchewkę i wymieszałam całość za pomocą łopatki. Ciasto przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekłam 50 minut - do suchego

Gotowanie i blogowanie
Krówka na biszkopcie 131

Przepyszne ciasto do kawy, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.                                                              Krówka na biszkopcie Składniki: Biszkopt : jajka- 7 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia(...)orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy 36x 25 cm,  piec 30 minut w 175 stop.   Przekroić ciasto  wzdłuż na pół. Krem budyniowy : Zagotować 0,5 szkl mleka

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania