ciasto - 162258 przepisów (strona:1820/10818)

Szarlotka z nutą cytrynową. 144

ósemki. Następnie wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i skórkę a także cukier. Dusić kilka minut. owoce mają być szkliste, jednak w całości. Ze składników na spód wyrobić ciasto. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wylepić dno i boki ciastem. (boki na wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100C i piec kilka minut(...)lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę wody. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta. Piec około

Radość kipiąca uśmiechem.
Odwrócone ciasto z pomarańczami 309

Ciasto zachwyciło mnie od momentu, gdy zobaczyłam jego zdjęcie na blogu Kalejdoskop Renaty . Pięknie się prezentuje i smakuje obłędnie :) Przymierzałam się do niego od dłuższego czasu, ale ciągle coś mi wypadało. A że teraz mam trochę więcej "wolnego" czasu, zrobiłam. I - wierzcie mi - było warto! :) Polecam!!! Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi 6 pomarańczy (może się(...)okazać, że będziecie potrzebować więcej, bo zależy to od ich wielkości po obraniu) 100 g cukru 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Ciasto 150 g masła 5 jaj o temperaturze pokojowej 100 g cukru (zmniejszyłam ilość w porównaniu z oryginalnym przepisem) 150 gramów mąki (u mnie tortowa) 12 g proszku do pieczenia szczypta soli Syrop sok z dwóch pomarańczy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy) 195

Abratek więc przygotowanie 40 pączków zajęło nam trochę czasu, ale..... było warto. Podana niżej receptura jest stosowana w jednaj z warszawskich cukierni,  a wyroby wykonane z tego ciasta są wysoko oceniane przez klientów. Składniki - proporcje na 30-40 pączków 500 ml płynu (woda lub mleko, użyliśmy mleka) 50 - 70 g świeżych drożdży 200 g cukru 200 g masła(...)Abratek proponuje dodanie odrobiny cukru wanilinowego i ew. kilka kropel esencji migdałowej, my użyliśmy arakowej) nadzienie (różane, wieloowocowe, lub inne - powinno być takiej gęstości, która umożliwi jego zawinięcie w cieście) do ciasta dodaliśmy 1,5 łyżki spirytusu Uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie Z ciepłego płynu (ok 30 st.C), drożdży, łyżki cukru i 300 g mąki przygotowujemy rozczyn

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rurki z kremem 202

jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego(...)ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko po zrobieniu) Do przygotowania foremek potrzebne będą

Ciastkozercy
SHREK 170

Kolejne ciasto z serii “bajkowych” po cieście Frozen przyszedł czas na Shreka. Wprawdzie jego sława już przeminęła, ale cały czas cieszy się dużym zainteresowaniem wśród dzieci, i nie tylko. I jako pierwszy znika ze stołu, ech ten Shrek ma to coś w sobie, że nie można mu się oprzeć :) SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm ) Biszkopt rzucany 4 jajek ¾ szklanki cukru(...)pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Quiche z brokułami i gorgonzolą 148

Kruche delikatne ciasto, dużo brokułów i wyrazisty w smaku ser pleśniowy Gorgonzola. Jedno z najlepszym połączeń smakowych! Prosto, szybko i bardzo smacznie. Quiche [czyt.: kisz] to francuska odmiana tarty ze stanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal będzie pyszny(...)Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, wgnieść je w mąkę rozcierając palcami. Dodać żółtko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut. Formę do tarty

maniapieczenia
ORZECHOWO- KOKOSOWA PYCHOTKA 917

Karnawał trwa, częściej więc niż zwykle sięgamy po coś słodkiego. A to ciasteczka, a to pączki, a to jakieś ciasto...Dziś zapraszam na pyszne ciasto orzechowo kokosowe, które powstało z połączenia kilku przepisów. Na pewno Wam zasmakuje i nie skończycie na jednym kawałku. Mówię Wam, palce lizać ;)   Składniki: przepis na dużą blachę *ciasto kruche: 30 dag mąki(...)margaryny 5 żółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru

Z Majeczką w kuchni
ŁATWA SZARLOTKA! PYSZNA! 383

którą robię w 15 minut. Jest przepyszna, bo wszytko to co robi się miło, prosto i przyjemnie zawsze jest najsmaczniejsze. Szarlotka lub jabłecznik, nazewnictwo pozostawiam już Wam, jest częstym ciastem w moim domu. Wykonuje je na różne sposoby, dzisiaj polecam Wam ten. Prosty i sprawdzony przepis na szarlotkę. Szarlotka jest dość słodka, oprócz jabłek, są w niej rodzynki królewskie(...)uwaga budyń! O tak warstwa śmietankowego budyniu jest idealna zresztą sprawdźcie sami!  Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 400 g mąki pszennej  - 100 g cukru pudru - 2 jajka prosto z lodówki - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duża łyżka śmietany Z w/w składników zagnieć szybko ciasto. Potem podziel je na dwie części. Jedna to będzie 3/4 całości

SMYKWKUCHNI
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 245

Ostatnio wpadła mi w ręce "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim(...)świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli,  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej

Cynamonowe szczęście
Ciasto amerykańskie zwane salcesonem 181

Witam w Nowym Roku, życzę wszystkim zdrowia i szczęścia. Spełnienia postanowień noworocznych.....jeśli takowe są :D Jako pierwsze w tym roku "wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.  Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami.  Polecam, ciasto robi się szybko(...)kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.  Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta. Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość. Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę godzinę, w 180 st. C Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami

Takie tam pichcenie
bułeczki Panini 317

dzień przed pieczeniem ( 12-18 godzin) - 100 g mąki pszennej typ 750 - 3 g świeżych drożdży - duża łyżka oliwy - pół łyżeczki soli - 70 ml letniej wody - szczypta soli Ciasto właściwe : - 600 g mąki pszennej typ 750 - 400 ml letniej wody - 21 g świeżych drożdży - łyżka cukru - 15 g soli - 20 ml oliwy - 20 ml letniego mleka - cały zaczyn Składniki(...)zaczyn wyrabiamy do gładkiej konsystencji ,zamykamy szczelnie i wkładamy na 12-18 godzin do lodówki . na drugi dzień po wyjęciu z lodówki Mieszamy wszystkie składniki na ciasto dodając wczorajszy zaczyn, wyrabiamy kilka minut do jednolitej gładkiej konsystencji tak aby ciasto nie kleiło się do rąk , Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godziny. Co pół godziny uderzamy pięścią

Wypieki Rene
Piernik śliwkowy 175

Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku. SKŁADNIKI Na dwie średnie keksówki 250 g mąki pszennej  200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka(...)skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy Wstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy patyczkiem. Powinien być suchy

W kuchennym oknie Ewy
Francuskie paluszki z pesto 196

Wytrawne paluszki z ciasta francuskiego to ekspresowa przekąska lub smaczny dodatek do innej potrawy np. do zupy. U mnie z dodatkiem startego żółtego sera i dwóch rodzajów pesto: klasycznego zielonego i czerwonego z dodatkiem suszonych pomidorów.  Szybko i bardzo smacznie. Polecam! Składniki: Na 16 - 20 szt.: 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 słoiczek pesto zielonego(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210 ° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką.  Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować.  Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków. Każdy z pasków składać na pół

maniapieczenia
Różane ciasto ucierane z żurawiną 90

dziś to ciasto zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych. Przepis pochodzi z "Kulinarnych hitów", które kupiłam tylko po to, aby mieć coś do czytania podczas oczekiwania na pociąg. Okazało się jednak, że jest tam mnóstwo fajnych przepisów i mam zajęcie na dłużej. Ciasto ucierane zna chyba każdy, dlatego pokazuję na blogu wersję urozmaiconą przeze mnie. Dzika róża nie jest wyczuwalna(...)podkreśla smak suszonej żurawiny. Do tego idealnie pasuje kwaskowy lukier cytrynowy. W przepisie nie ma mleka, surowe ciasto jest gęste, dość ciężko je rozsmarować, ale za to po upieczeniu wszystko wynagradza. Przepis na domowy cukier różany znajdziecie TUTAJ. Do dzieła! Przepis na małą blaszkę, 28x9cm mierząc po dnie formy: Składniki: 120g masła 4 łyżki cukru różanego 3 duże jajka 340g

Wrzosowa Polana
Kabanosy w cieście francuskim 606

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kabanosy w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę, zwłaszcza na nadchodzącego Sylwestra :) Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Kabanosy w cieście francuskim – Składniki: kilka kabanosów (ok. 80-100g) ok. 400g ciasta francuskiego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)musztardy delikatesowej szczypta pieprzu sezam do posypania 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kabanosy w cieście francuskim – Wykonanie: Musztardę wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem do smaku. Ciasto francuskie posmarować wcześniej przygotowanym sosem. Pociąć na dość szerokie paski (ok. 5-6 cm), na każdy nałożyć kabanosa i zawinąć. Posmarować każdy rulonik roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania