Ziemniak, pyra, grul, kartofel - bardzo lubię je wszystkie i zdecydowania ziemniaczana jestem Pyza. Niestety, moje Żarłoczki nie podzielają tej moje miłości do ziemniaków gotowanych czy w zupie, ale kluski uwielbiają. Dlatego też wykorzystuję to warzywa na kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze czy szare kluski i wszyscy są zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką. Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej(...)smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha ! A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapiekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione w cieście
Smaczna Pyzawpisów. Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje... Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej(...)kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię buzia śmieje na grzybowe rarytasy a od garnka z dzisiejszą zalewajką nie mogłam się oderwać;)) Zalewajka z grzybami Składniki: ok. 2 litrów wody ok. 7 średnich ziemniaków 5 grzybów średniej wielkości (borowiki) cebula 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 szklanka zakwasu 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki sól pieprz majeranek opcjonalnie kostka warzywna(...)Wstawić wodę z obranymi ząbkami czosnku, przekrojoną na połowy cebulą, listkami laurowymi i angielskim zielem. Gotować, w międzyczasie dodając obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczone, umyte i pokrojone w kawałki (np. grube plastry) grzyby. Zakwas wymieszać w rondelku z mąką i musztardą, po 15 minutach gotowania wlać do wrzącej zupy mieszając, gotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasezonie cukiniowym dodawałam przetartą cukinię właśnie. Natomiast poniższa propozycja wydaje się najbardziej klasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam: KUGIEL - Babka ziemniaczana Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe(...)sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić w tym przypadku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaatuty poniższej propozycji to wyłącznie bezmięsne składniki oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:) Ogórkowa z curry i jogurtem Składniki (ok. 5 porcji) 6 średnich ziemniaków 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru papryka mielona słodka pieprz canney mały jogurt naturalny(...)litrów wody Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszne danie na rozgrzanie. składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 300 g ziemniaków 2 łyżeczki majeranku 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki imbiru Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól chili pieprz cayenne Kamis wedle uznania 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia(...)plastry, papryke w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Dodać również wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z pieczywem
Monia miesza i gotujeRodzince bardzo zasmakowały i teraz często muszę takie robić. Mi tak bardzo smakują że nawet nie potrzebuję mięska i zajadam same z suróweczką. składniki: 1-1,5 kg małych ziemniaków nieobranych 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżeczka mielonej gałki muszktołowej Kamis sól z pieprzem Kamis 50-80ml śmietanki 30 % olej do smażenia Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, nie obierać
Monia miesza i gotujePączki ziemniaczane smakują tak samo jak zwykłe pączki, w smaku nie wyczuwa się wogóle ziemniaków. Są puszyste i wilgotne, więc pewnie długo zachowują świeżość, ja nie jestem w stanie powiedzieć bo znikają migiem i nie ma szans na dłuższe przechowywanie. To moje drugie w życiu własnoręcznie zrobione pączki. Troszkę się z nimi napracowałam bo nie mam jeszcze szprycy do nadziewania(...)warto bo smakują wybornie. składniki: 500 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę lub dobrze utłuczonych ziemniaków 500 g mąki 50 g drożdży 3 jajka w temperaturze pokojowej 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu lub spirytusu marmolada do nadziewania olej do głębokiego smażenia Drożdże rozkruszyć i posypać 2 łyżkami cukru, odstawić aby się rozpuściły. W międzyczasie rozpuścić margarynę
Monia miesza i gotujeSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)jeszcze bazylii i pieprzu. Ściągamy z ognia i następnie dajemy 2 łyżki śmietany. Na koniec wsadzamy pulpety do sos aby lepiej przeszły smakiem. Potrawę można również podawać z gotowanymi ziemniakami :) Bon Appetit
Pudełko rozmaitościkombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Gdy konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać
Fabryka pomysłówkońcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz, sól, gałązka rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy(...)solimy (!). Następnie steki sobie odpoczywają w temperaturze pokojowej, a my przystąpimy do przyrządzenia kotlecików ziemniaczanych, z którymi stek zostanie podany. Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą i odrobiną masła, a po ugotowaniu odparowujemy. Robimy z nich purée - dodajemy 1 jajko oraz 1 lub 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
Delicious TitbitsZnowu wspomnienie z dzieciństwa, klasyczne kopytka :) Przepis banalnie prosty, ale najważniejsze jest to, żeby ziemniaki były dobrze odparowane i dopiero potem przeciśnięte przez praskę. Uwielbiam jeść kopytka z różnymi sosami :) Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Formujemy wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki
Delicious Titbits