PIECZONY ŁUPACZ 345blasze do pieczenia,skropiłam cytryną i polałam go niewielką ilością oleju. Doprawiłam przyprawami i wstawiłam do piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Rybę podałam z pieczonymi ziemniakami w ziołach i szpinakiem z czosnkiem. Smacznego
potrawyregionalne
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 205wlałam oliwę. Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam gałązki ziół i listek laurowy. Następnie seler naciowy. Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię. Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam plasterki pora. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając
potrawyregionalne
Burger, ziemniaki i kapusta zasmażana z suszonymi pomidorami. 184dodać cebulę, i przyprawy wraz z pokrojonymi pomidorami. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec przygotować zasmażkę lub mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody i podprawić. Podawać z ziemniakami
Gotowanie jest łatwe
Placuszki pikantne z ziemniaków i sera 279masą już smażyłam a znajdziecie je pod etykietą "Placki" ale tak fajnych to jeszcze chyba nie. Zapraszam gorąco, podałam je z ulubioną sałatką, polecam. Placuszki pikantne z ziemniaków i sera. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 214powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy
Be Fit Be Strong
Odtłuszczone frytki z batatów 216usłyszałam od strażnika? Dostaliśmy telefon i wolną rękę od Rektora. Miło prawda? Uczelnia to jednak umie zaskoczyć ;) Mi, całe szczęście się upiekło, ale takiego zachowania nie rozumiem. Uwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane, a w szczególności frytki. Co więc zrobić, by nie obciekały tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić
Be Fit Be Strong
Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii 232Pożywna zupa z warzywami. W smaku słodko-ostra za sprawą marchewki i przypraw. Składniki: 2 małe cukinie 3 spore marchwie 3 ziemniaki kawałek pora cebula 3 ząbki czosnku ok 0,5 l bulionu warzywnego papryka ostra pieprz biały, sól lubczyk, pietruszka Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez
e-PrzepisyKulinarne
Sos tymiankowo – maślakowy 198około 5 minut . Wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , mieszamy , pieprzymy , wkładamy gałązki tymianku i zakrywamy przykrywką na 5 minut , żeby wszystko przeszło aromatem zioła i pieprzu . Gotowe , można podawać z ziemniakami lub bagietka ziołową " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Sos tymiankowo – maślakowy pojawił się
Ogrodnik w podróży
PROSTE KOTLETY RYBNE Z TUŃCZYKIEM I ZIEMNIAKAMI 390mięsa, a na obiad najczęściej serwujemy ryby. Dziś zmierzyłam się z koszmarem mojego dzieciństwa, czyli z kotletami rybnymi. Uważam się za osobę nawróconą i będę przygotowywać je częściej! Dodatek ziemniaków, ziół i przypraw sprawia, że rybny smak jest delikatniejszy. Myślę, że takie kotlety bardzo zasmakują Waszym pociechom :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Przepisy Aleksandry
Szybka zupa-krem z selera. Z selerów dwóch 263ptysiowym groszkiem. Ta zupa z selerów pełna jest błonnika, naprawdę syci na długo. SKŁADNIKI 6-7 zewnętrznych, dużych, zielonych łodyg selera naciowego 1 bulwa selera, ok. 300g 3 średnie ziemniaki, ok. 300g 1 mała marchew, ok. 60g 1 mała pietruszka, ok. 60g 5 szklanek wody albo domowego bulionu – 1,25l 1 kostka bulionowa – z kurczaka lub jarzynowa 1 serek topiony
Karo in the Kitchen
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 244się spodoba i posmakuje. Pierogi ruskie 250g mozzarelli 250g fety 2 duże ziamniaki 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ziemniaki obrać i ugotować. Po lekkim przestudzeniu rozgnieść je widelcem, zetrzeć do nich mozzarellę na małych oczkach tarki i dodać pokrojoną w kostkę fetę. Dognieść jeszcze wszystko widelcem i wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylko
Kopytka pietruszkowe 205Zostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak wystygną robimy kopytka. Polecam serdecznie i zapraszam gorąco. Kopytka pietruszkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW 270Frytki robione w domu, te pieczone, nie smażone w głębokim tłuszczu, zawsze wyglądają i smakują zjawiskowo. U mnie dziś goszczą bataty (inaczej: Wilec ziemniaczany, patat, kumara, słodki ziemniak) – nie tak popularne jak… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 304napęcznienia. 2. PRZYGOTOWANIE WARZYW (10 min) Por myjemy, obcinamy ciemnozielone liście (zostawiamy je do wywaru) a pozostałą biało-jasno zieloną część kroimy w plasterki. Marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki wielkości ok. 1,5×1,5cm (w zależności jak duże kawałki chcecie mieć w zupie ).Cebulę kroimy w piórka (na pół, a następnie
Nerds Kitchen
Babka ziemniaczana z dynią i chorizo 217Babka ziemniaczana dobra na każdą porę roku. Wiosna i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna, cięższa ale równie pyszna. Zapraszam gorąco na pyszny obiad czy kolację? Babka ziemniaczana z dynią i chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie