minut. Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko. Smacznego :) Polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskaukraińskiej Czyli jak barszcz ukraiński z buraczkami.. chyba trochę zakręciłam , cóż , gotuję nie jestem pisarką Składniki : 2 gotowane lub pieczone w łupince , czerwone buraczki średniej wielkości 3 gotowane ziemniaki , także w łupinkach , średniej wielkości 2 ogórki kiszone , średnie 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1 łyżka suszonego , otartego majeranku 1 płaska łyżka(...)chrzanu śmietankowego 2 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku Ziemniaki , jajka i buraczki obieramy , kroimy w kostkę wielkości ziaren groszku Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy , zostawiamy na sitku na godzinę ,żeby dobrze się osuszyły . Ogórka kiszonego także kroimy i dokładamy na sitko do groszku , niech tez sobie trochę obeschnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W dużej misce łączymy ze sobą
Ogrodnik w podróżySkładniki: sparzone liście białej kapusty gotowe do zawijania gołąbków (jak ja je przygotowuję opisałam tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2015/01/goabki.html ) farsz: cebula kasza gryczana 100 g ( u mnie biała) trzy ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka/ostra, zioła ziele angielskie i liść laurowy 1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy
NA MOIM TALERZUziarnami i pestkami polecam przygotowanie razowych grzanek. Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 duży seler 2 pietruszki (korzeń) 6 średnich ziemniaków 1 por 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 1 łyżka masła 3 łyżki pestek słonecznika 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki tymianku(...)kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa z oliwek ( użyłem greckiej oliwy Pamako ) PRZYGOTOWANIE: Seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Tak, aby woda przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i kostkę bulionu warzywnego. Warzywa z ziołami wstawiamy do gotowania. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Uprażone ziarna przesypujemy
kulinarnyJapomocą przyszła nam Spiżarnia, dostarczając niesamowicie pyszne, a przede wszystkim ekologiczne, jajka przepiórcze. Składniki 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowego 4 kiszone ogórki 3 ziemniaki 2 marchewki 18 jajek przepiórczych 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiej musztardy 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Ziemniaki i marchew gotujemy
R'n'G Kitchennaprawdę dobre. Zrobiłam na próbę kilka i okazało się że za mało. Fajna zupa na rozgrzanie. przepis na zupę: 60 dkg żeberek 2 marchewki 1/3 selera 2 ziemniaki 500 g fasoli jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 garść suszonych podgrzybków 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 por biała część przepis na klopsiki(...)samej wodzie co się moczyły godzinę. Fasole przekładam do garnka, dodaję pokrojone żeberka, wlewam 2-2,5 litra wody. Gotuję godzinę. Marchewkę, seler obrane ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę, por drobno kroję. Po godzinie gotowania, dodaję warzywa wszystkie, pokrojone chili, czosnek sprasowany, połowę grzybów i gotuję dalej 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat, dodaję sól, pieprz, paprykę
wesoła kuchniaHiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozycja na zupełnie niecodzienną i niekonwencjonalną odsłonę tego klasycznego dania. Muszę Wam przyznać, że kiedy wpadł mi do głowy pomysł na przyrządzenie tego dania, do końca nie byłem pewien, jak to smakowe połączenie się uda, bo jak to aż tak zmieniać klasyczną i znaną każdemu [...] Artykuł Hiszpańskie(...)leczo” z chorizo i ziemniakami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plHiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania, którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację. Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Możemy zawinąć w nią kurczaka, ryż lub świeże warzywa i szybko przygotować pysznego wrapa. Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się [...] Artykuł Hiszpańska tortilla z ziemniakami
Pogotujmy.plzupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis na 5 porcji) Buraki myjemy, wkładamy do folii(...)aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać
Kardamonovylekko słodki smak, co w połączeniu ze śledziem komponuje się idealnie. Idealna na różnego rodzaju imprezy, urodziny, spotkania z przyjaciółmi :) Składniki: * 4 filety śledziowe a'la matjas * 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach * pół puszki groszku konserwowego * 1 nieduża cebula * 4 nieduże ogórki konserwowe * 1 łyżka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej (użyłam Orzech ) * 1 płaska łyżeczka miodu Wykonanie: Śledzie(...)namoczyć w wodzie około 2-3 godzin. Pokroić je w niedużą kostkę. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w kostkę mniej więcej takiej samej wielkości jak śledzie. Cebulę i ogórki konserwowe bardzo drobno pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie pokrojone składniki sałatki umieścić w misce. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę i miód. Tak przygotowany
Zrób to smacznieKoła Gospodyń Wiejskich ( początek lat 70-tych ), z tym, że jaja kurze zastąpiliśmy jakami przepiórczymi. Produkty ekologiczne do kupienia w żarskiej Spiżarni. Składniki 18 szt jajek przepiórczych 350 g ziemniaków 300 g cebuli 300 g majonezu 1 szalotka sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Cebulę i szalotkę
R'n'G KitchenUwielbiam placki ziemniaczane w różnych konfiguracjach ! W połączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i odłożyć(...)wystudzenia. Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na drobnych oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajka, paprykę mieloną, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniacieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz do formy Mąka pszenna do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć. Ubić(...)smaku, szpinakiem. Przelać do przygotowanej prostokątnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć
Tradycyjna Kuchniapieczone z ziemniaczkami na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Polecam! Składniki: ok. 1,5 kg schabu 1 cebula 10dkg wędzonego boczku ok 1 kg ziemniaków 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy do mięsa: sól (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka) Marynata: 4-5 łyżek oleju + sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka(...)oraz boczek kroimy w plasterki *** *** Następnie schab faszerujemy boczkiem oraz cebulą *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Schab obkładamy dookoła kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) *** *** Ziemniaki obieramy, większe przecinamy na pół i układamy na kapuście, dookoła mięsa.Całość przykrywamy folią aluminiową (lub żaroodporną pokrywką) *** *** Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy olej z przyprawami *** *** Tak przygotowaną marynatą smarujemy
Blog z Apetytemkosteczkę 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry 1 pomidor, pokrojony w kostkę 2 papryki kolorowe, pokrojone w kostkę 1×1 cm 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 l wywaru warzywnego natka pietruszki do dekoracji sól, ostra papryka Sposób przygotowania: W garnku rozgrzej(...)marchewkę, teraz warzywa potrzebują kolejne 2-3 minuty. Dodaj liście laurowe, sól i ostrą paprykę oraz pomidora. Wlej wywar i wsyp soczewicę oraz ziemniaki. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Posyp siekną natką pietruszki. Zupa z soczewicy z chorizo (Lentejas) Jednym z moich
kuron.com.pl