ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1025/2562)

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych 144

czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki. Składniki 500 g żołądków drobiowych 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 3 ziemniaki 500 g ogórków kiszonych 100 ml słodkiej śmietany 18%  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży) kwas z ogórków 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie Żołądki oczyszczamy, zalewamy(...)szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy

R'n'G Kitchen
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 180

miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej fasolki szparagowej i kwaskowego owocowego musu (44 zł). Same policzki rozpływały się w ustach, a podany do nich sos był gęsty i bardzo esencjonalny. Pyszna fasolka szparagowa(...)wspaniale smakowała dymem, a duet pieczony czosnek i ziemniak był idealny. Po obiedzie oczywiście przyszedł czas na deser! Do pysznej kawy zamówiłyśmy obłędny tort bezowy z musem cynamonowym i orzechami laskowymi (19 zł). Porcja była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską bezą i boskim sosem wiśniowym

Kulinarne przygody Gatity
Placki ziemniaczane a'la pizza z kurczakiem i pieczarkami 2280

kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: Placki: 600g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia. Dodatkowo: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 200g pieczarek, 1 pomidor, 150g sera żółtego, sól, pieprz, bazylia, oliwa(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZUPA CEBULOWA Z PARMEZANEM 166

sól i pieprz do smaku ·        ok. 50 g parmezanu startego na małych oczkach ·        3 duże ziemniaki Dodatkowo: Domowe grzanki PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i odkładamy na bok. Ziemniaki również obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, doprawiamy solą

Calzonella.com
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - GRYCZANA 214

boku. To kolejny łatwy przepis na tanie, smaczne i zdrowe danie obiadowe. Polecam!  Składniki : 2 szklanki NAMOCZONEJ kaszy gryczanej niepalonej  (kaszę moczymy min 1 h), 5 ziemniaków, 2 szklanki wody, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka tumianku szuszonego, 2 ząbki czosnku, kminek do posypania. Wykonanie : Ziemniaki szorujemy (ewentualnie obieramy) i kroimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gotowanie na parze – jak gotować, co i czemu warto? 167

parze można pokroić mięso i warzywa, a zamiast przygotowywania ryb w całości użyć filetów. Taka metoda skróci cały proces o dobrych kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie na parze ziemniaków odbywa się podobnie jak przygotowywanie innych potraw. Obrane i umyte ziemniaki doprawiamy i wrzucamy na sitko, kiedy woda się już gotuje. Małe i młode ziemniaczki parują się ok. 25 minut

Kulinarne Przeboje
Barszcz ukraiński 151

mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy(...)były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany.  Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki

Pieprzyć z Fantazją
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 187

śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek(...)jakiś czas mieszając aż kapusta zrobi się miękka. Jeśli kapusta będzie przywierać, uzupełnij wodę. Dopraw octem (kapusta pięknie zmieni kolor) i przyprawami. Podawaj na ciepło. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego

Kulinarna Polska
Włoskie gnocchi parmezanowe ręcznie robione 172

Najlepsze domowe. Co do tego nie ma wątpliwości. 1 ks ugotowanych mączystych ziemniaków 300 gram mąki ( u mnie bezglutenowa) sól do smaku 4-5 łyżek tartego parmezanu ( ja użyłam pecorino) jajko Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na środku robimy dołek wsypujemy mąkę, ser, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałek i formujemy wałek. Tniemy na 2 cm kawałki i przeciągamy

AZgotuj!
Żeberka po węgiersku 344

doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie jest czasochłonne (mięso dusi się przez 1,5 godziny), ale naprawdę warto, bo wychodzą pyszne. Takie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty . Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka: Duszone żeberka Żeberka w miodowej marynacie 70 dag żeberek wieprzowych 2 łyżki mąki 3 łyżki(...)garnka i zagotowujemy. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut i wyłączamy. Na koniec próbujemy sos i ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowe! Żeberka po węgiersku smakują doskonale z kaszą lub ziemniakami oraz z surówką

Dieta bez mleka
ZUPA BROKUŁOWO-SELEROWA 206

selera. Pyszna, aromatyczna i banalna w przygotowaniu. Świetnie smakuje w wersji z parmezanem i oliwą truflową. SKŁADNIKI 50 g masła lub oleju/oliwy 1 mały brokuł 1/4 selera  1 ziemniak 1 cebula 3 ząbki czosnku 750 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki: suszonego oregano i lubczyku, curry(...)śmietany 30% DO PODANIA: tarty parmezan, oliwa truflowa, świeża bazylia WYKONANIE Brokuł dzielimy na różyczki, większe łodygi kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plastry.  W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy, często mieszając, przez 5 minut

cool and minty
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów 158

świeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej.  Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego 500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone) 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku 3-4 ziarenka ziela angielskiego opcjonalnie: śmietana 18% Grzyby(...)rozmrozić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Do cebuli dodać grzyby, smażyć na dużym ogniu często mieszając ok 5 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić warzywa, gotować 5 minut, dodać grzyby z cebulą, gotować

Obiad gotowy
Kapusta z boczniakami i kiełbasą 171

jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta, do obiadu, ziemniaków i kubka barszczu. Kapusta z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 250 g boczniaków 460 g kiełbasy 2 główki białej kapusty (u mnie waga łącznie ok. 3.250kg) 2 duże(...)grzyby. Podsmażam kilka minut, przyprawiam lubczykiem i ostrą papryką. Dodaję do kapusty w garnku, wlewam przecier, przyprawiam do smaku. Gotuję kilka minut do połączenia, często mieszam. Podaję do ziemniaków lub pieczywa. Część mrożę lub wekuję. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
zupa kapuśniak z kaszą,papryką,zasmażką... 164

Składniki: kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kasza pęczak 1 szklanka, ziemniaki 7 sztuk, warzywa mrożone mieszanka węgierska 1 opakowanie, woda 3 litry, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kiszona kapusta 70 dag, woda 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, słonina wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Warzywa(...)mrożone mieszanka węgierska wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut. Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy. Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę

W Mojej Kuchni Lubię