boczku. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Idealna na zimowe mroźne dni. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 250 g kiełbasy podwawelskiej Duda 150 g dobrego chudego boczku 6 ziemniaków 1 marchewka 1 mała pietruszka natka pietruszki 1łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku 400 g fasoli Jaś Radix-Bis Wykonanie(...)całości. Natkę myjemy i przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy dolewamy ewentualnie wody, wszystko zależy jakie zupy lubicie czy rzadkie czy gęste, nadal gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z bułką lub grzankami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki 1 duży brokuł 2 ziemniaki 1 podłużny serek śmietankowy Hochland sól, świeżo zmielony pieprz grzanki do podania Sposób Brokuł umyć, podzielić na różyczki, głąb pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą w takiej ilości aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera, doprawić
Kuchenne aromatylatem. Po prostu pycha <3 Składniki 600 g wędzonych żeberek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 4 ziemniaki 250 ml szczawiu konserwowego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki jajka opcjonalnie sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra(...)kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około
R'n'G KitchenZnacie ? Znana również jako maniok lub cassava. Zapewne wszyscy kojarzą tą roślinę jak nie z własnych doświadczeń to zapewne z programów podróżniczych w TV. W tropikach to odpowiednik naszego ziemniaka. Jedzą go wszyscy niemal codziennie. Konsystencja nieco dziwna. Trochę jak ziemniak a trochę jak banan. Nie ma wyraźnego smaku. Raczej neutralny. To dla nas jest właśnie plus ponieważ można
vegetanieprzepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo zjeść ze świeżą bułeczką. Składniki 1 kg szynki wieprzowej 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 niewielki por 1 cebula nieduży seler 600 ml bulionu 150 ml czerwonego wytrawnego wina(...)ogniu. W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy i dodajemy do gulaszu . Gotujemy wszystko ok. 45 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Gulasz z szynki podajemy z ziemniakami, albo dowolną kaszą jaką lubcie. Smacznego! Artykuł Gulasz z szynki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śmietaną. Mimo swojej nazwy placek ten nie wywodzi się z Węgier i nie jest typową potrawą węgierską. Składniki potrzebne do przygotowania oraz przepis znajdziecie poniżej. Składniki na placek 3 ziemniaki 4 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz olej na smażenia Oczywiście potrzebny będzie również gulasz, przepis na >>> GULASZ ! Przepis na placek po węgiersku Ziemniaki obieramy, ścieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego 1 płaska łyżka mąki mielony kminek do smaku sól(...)mięsa smażymy. Do oleju dodajemy cukier palmowy. Później grzyby z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy 30 min razem z przyprawami. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenwinie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane
mojewypiekiinietylkozalewie Karmelizowana marchewka 4 duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 600 g ugotowanych ziemniaków 25 g masła 100 ml ciepłego mleka Obierz marchewkę i pokrój na grube plasterki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Odcedź marchewkę. Na patelni rozgrzej masło(...)Dodaj miód i mieszaj aż miód stanie się płynny. Dodaj marchewkę i smaż przez 10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło
codojedzeniapodania z filiżanką czerwonego barszczyku. Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś(...)samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć
Ze smakiem bez glutenutalerzu /If you need the recipe in English, let me know./ : - ugotowane ziemniaki z olejem lnianym i koperkiem (to od kilku miesięcy mój hit i kolejny sposób na przemycenie oleju lnianego do posiłków; ugotować ziemniaki, odcedzić, do garnka wlać kilka łyżek oleju, dodać posiekany koperek, ja dodaję zamrożony, przykryć pokrywką i wymieszać, rewelacja!) - kotlet z białej kaszy (bardzo
Qlinarnie i Qlinarniedodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru. A jak u Was z zupami? SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej ½ szklanki mrożonego groszku 7-8 sztuk mrożonej brukselki ½ szklanki soczewicy czerwonej ½ szklanki kaszy jaglanej 2 litry domowego bulionu(...)pietruszki Sól morska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony
Wanilia i Kardamondemi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina leśna 200 g masło 50 g cukier 1 łyżeczka woda 20 ml Demi-glace kości wołowe(...)minuty. Po tym czasie obracamy i smażymy mięso jeszcze przez chwilę. Kaczkę po procesie smażenia wędzimy paloną sosną przez 2 minuty. Purée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Sos żurawinowy Dodajemy do rondelka żurawinę. Dolewamy odrobinę wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około
chefintheforestpół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami. Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku na mięsko oraz czosnku niedzwiedziego z suszonymi pomidorami i czarnuszką na wierzch(...)pomidora i ser. Posypujemy przyprawą z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 min, aż ser ładnie się rozpuści. Serwujemy z ryżem, frytkami czy ziemniakami. Artykuł Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku