przykryć patelnię wieczkiem i dusić całość na małym ogniu przez ok. 5 minut (do czasu aż mięso w środku będzie ciepłe). Podawać np. z ryżem, kaszą kuskus lub kremowymi ziemniakami (zobacz przepis: tłuczone ziemniaki ). Oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Więcej przepisów na dania z porem znajdziecie tutaj: por przepisy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Schab w sosie porowym
Kulinarne PrzebojeMielone z buraczkami. Dwa w jednym. 1 większy burak, ok. 150 g 3 większe ziemniaki, ok. 300 g 180 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 2 jajka pieprz i sól Buraka i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mięso i ponownie mieszamy, do czasu uzyskania jednolitej masy. Z masy lepimy luźne
KucharzycaTakie pyszne bułeczki ukręciłam moim dzieciakom na kolacje. Wyszły rewelacyjne, następnego dnia również pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA OK. 40 SZTUK: 30 dag ugotowanych wcześniej ziemniaków 60 dag mąki pszennej 4 dag drożdży świeżych 6 łyżek cukru 60 ml oleju 2/3 szklanki mleka 1 jajko łyżka cukru waniliowego NADZIENIE: 0,5 kg białego sera w kostce ok. 4 łyżek cukru(...)pudru 2 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego WYKONANIE: Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki (przeciśnięte przez praskę lub zmielone) i mieszamy. Robimy dołeczek i wlewamy mleko z drożdżami, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, olej i cukier waniliowy. Zagniatamy na gładkie i sprężyste
Pani na deserwiedzieć co w nim siedzi Hot dog Polish Boy przepis na dwie porcje 2 bułki typu paluch (lub jedna długa bagietka) 2 kiełbasy wędzone dowolna surówka, np. coleslaw ziemniaki olej sos czosnkowy ketchup musztarda sól Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. W garnku rozgrzej dobrze olej, smaż frytki do czasu aż będą złociste. Frytki po upieczeniu odsącz
365 dni dookoła kuchniŚwietny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki(...)Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć. Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem, jajkiem na twardo, ugotowanymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa
Kulinarny S.O.S.Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki(...)Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć. Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem, jajkiem na twardo, ugotowanymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa
Kulinarne S.O.S.Pyszna klasyka z owocową nutą Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4 kiszone ogórki 1 mały słoiczek (150 ml) groszku konserwowego 2 gruszki 3 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i jarzyny obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo
R'n'G Kitchengrupy roślin, co banany. Są większe, posiadają więcej skrobi i znacznie mniej cukru. Przy okazji, cukrzycy mogą jeść zielone banany, które zawierają niski IG. W smaku, te zielone przypominają ziemniaka, na zębach czuć skrobię. Jak ktoś jadł zielonego banana, to wie o czym mowa. Gotowane platany doskonale sprawdzają się w daniach z drobiem i owocami morza. Średni platan jest nośnikiem(...)zawiera wielu aminokwasów. Niska zawartość tłuszczu, a wysoka skrobi stanowi idealną dietę dla osób w podeszłym wieku, które cierpią na chorobę wrzodową lub zapalenie jelita grubego. W przeciwieństwie do ziemniaków i zbóż, mają niski IG, który powoduje powolny wzrost i niewielki wzrost poziomu cukru czyli niewielki wyrzut insuliny
R'n'G Kitchensię pesto ładnie połączyło z makaronem to dodaje śmietankę. U nas pesto podane z gnocchi. Pycha :-) Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na gnocchi: około 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich) 100 g mąki 1 jajko pieprz 1,5 łyżeczki soli Pesto: 200 g świeżej rukoli 1 pęczek natki pietruszki 100 g orzeszków nerkowca lub ziemnych 70 g sera parmezan(...)przepuszczony przez praskę, oliwę i miksujemy. 2. Następnie dodajemy orzeszki, miksujemy, dodajemy straty ser, miksujemy i na końcu dodajemy śmietankę. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gnocchi: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub obrane (ja gotowałam obrane), aż będą miękkie. Po ugotowaniu rozgniatamy je za pomocą praski lub mielimy w maszynce. 2. Wystudzone przekładamy na stolnicę, dodajemy resztę
kruche babeczkiWszelkie dobra, zebrane i zabezpieczone na okres zimowego wyżywienia rodziny, powoli znikały z „kumory”. Jeśli poprzedni rok był urodzajny, jeszcze w marcu i kwietniu gospodynie wykorzystywały resztki zapasów, głównie ziemniaki, kiszoną kapustę oraz suchy groch i fasolę. Z tych kilku prostych składników przygotowywały wiele różnorodnych dań. Gotowana kiszona kapusta to danie typowo zimowe. Nie tylko syci i rozgrzewa, ale dzięki(...)ugotowany osobno groch łuskany oraz podsmażoną cebulę, na której przygotowana jest zasmażka z mąki i śmietany. Danie doprawione jest solą, pieprzem, kminkiem i ziarnami kopru. Stanowi doskonały dodatek do ziemniaków i mięsa. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Dębowa” i został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia
Trzeci talerzrzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej kulinarnej wyobraźni. Samo danie mimo swej prostoty smakuje wspaniale, dlatego zachęcam do przygotowania nawet dziś, nie czekając(...)kaparami dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekana natkę i bazylię, wyłożyć rybę. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Można podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem albo świeżą bagietką. Smacznego
Obiad gotowyupodobań. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa taco – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica BULION Z KURCZAKIEM I LIMONKĄ Ilość porcji
nietylkopasta.plMożna powiedzieć, że to tradycyjne placki, ale z dodatkiem startej surowej marchwi. Mają lekko pomarańczowy kolor i myślę, że chętnie zjedzą je dzieci :) Składniki : - 1/2 kg ziemniaków, - 2 marchewki, - 2 cebule dymki, - jajko, - 2 łyżki mąki pszennej, - sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki, marchew i cebulki zetrzeć na miałko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i smażyć na rumiano
Przepisy MikołajaPożywna zupa w bezmięsnym wydaniu. Aromat pieprzu białowieskiego wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Składniki: 2 pory (białe części) 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 2 marchewki 4 ziemniaki 250 g drobiowych kabanosów 1 łyżka masła klarowanego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jęczmiennej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu białowieskiego sól(...)pieprz Przygotowanie: Pory kroimy w piórka. Seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew w pół talarki. Kabanosy kroimy na małe kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w paski. Natkę drobno siekamy. Warzywa (bez pomidorów) i kabanosy smażymy na maśle, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz białowieski, gotujemy około 15 min. Po tym czasie
R'n'G KitchenDelikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko. Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub głębszej patelni. Smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1kg fileta z indyka 2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego(...)kawałki pleśniowy ser drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Aż sos zgęstnieje. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub na sypko z ryżem. Smacznego
Wanilia i Kardamon