wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami. W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają doskonałe jedzenie, ostatnio jadłam cevapcici z miksem innych grillowanych mięs na urodzinach mojego syna, który zaprosił nas do Tunici’s Restaurant Dubrovnik w Hamburgu(...)następnie zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Smażymy kotleciki na posmarowanej oliwą patelni grillowej, często je przewracając. Ćevapčići są gotowe jeśli są dokładnie zarumienione. Ja je podałam je z gotowanymi ziemniakami podsmażonymi na patelni i sałatką, polecam też podać do mięsa sos tzatziki. Smacznego! The post Cevapcici w szynce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwona papryka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 łodygi selera naciowego 1 mały seler korzeniowy 100 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 100 g sera bursztynowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Fasolę osączamy z zalewy. Seler kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy w paski. Seler naciowy kroimy w łódki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia i pieczemy 40 minut w temperaturze
R'n'G KitchenPyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g, sól 1 łyżka, cukier 1 łyżka, ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyżek oleju. Zaczyn robimy z : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g rozkruszonych drożdży(...)podwojenia/potrojenia objętości. Wyrośnięty zaczyn dolewamy do przesianej i posolonej mąki. Następnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami na wolnych obrotach, do połączenia się składników. -- -- Dodajemy też rozgniecione, uprzednio ugotowane ziemniaki. -- Przesypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy ręcznie. -- Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, dodając olej. Potem zakrywamy i odstawiamy przykrytą miskę do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na 30-60 minut
chleba naszegoGołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)ząbki czosnku 200 g ugotowanego na półtwardo ryżu 2 łyżki masła lub oleju 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do podania: ziemniaki w wersji puree, pieczonej lub cząstki gotowane, szpinak z winegretem PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, odrywam wierzchnie liście, nie wyrzucam ich. Kapustę umieszczam w garnku z wrzącą wodą, zanurzam
Zasmakuj KuchniZapraszam to pysznej, letniej i grillowej, kolorowej uczty! Składniki (8 paczuszek): 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 6 pieczarek 1 cebula mała cukinia pomidorki koktajlowe 1 laska kiełbasy 3 ziemniaki łyżka oleju Przyprawy: sól pieprz słodka papryka opcjonalnie- zioła (oregano, bazylia, tymianek) Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, wydrążyć nasiona z papryk, oczyścić lub obrać pieczarki, obrać cebulę i ziemniaki. Wszystko pokroić
Tradycyjna Kuchniabotwinką. To już ostatnie chwile żeby ją dostać świeżą, więc warto to wykorzystać :) Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2-3 marchewki 0,5 niedużego selera kilka młodych ziemniaków duży pęczek botwinki z małymi buraczkami koperek sól, świeży pieprz ewentualnie ocet winny (ja lubię, gdy zupa jest kwaskowata, więc dodaję ok. 1 łyżki) Bulion warzywny zagotować. Wrzucić do niego(...)obrane i pokrojone w kostkę marchewki i seler. Pogotować jakieś 5-7 minut, następnie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraczki odcięte od łodyg. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Na koniec wrzucić posiekany koperek i doprawić według uznania. Zupę można podawać zaprawioną śmietaną lub jogurtem naturalnym
Simply Foodkolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny. Czytaj więcej – przepisy na kalafior Młode ziemniaki Ziemniaki są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Posiadają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie
365 dni dookoła kuchnikurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część 1 cebula 3 średniej wielkości ziemniaki 1 seler 2 litry bulionu lub wody 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki vegety natur świeży koperek posiekany do podania łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, skrzydełka myję(...)łyżce masła. Gdy się zeszkli wrzucam do garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchniprzyprawa do gyrosa Prymat 1 opakowanie, jogurt naturalny 330 gram, musztarda miodowa 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 200 gram, ziemniaki ugotowane 50 dag, mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram, koperek 1 pęczek Przyprawę wsypać do miski, wlać jogurt, dodać musztardę miodową(...)ogniu z 50 minut. Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią - szynka marynowana w jogurcie,musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha,aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajek 2 czerwone cebule szczypiorek SOS: 5 łyżek majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 10 ziarenek kolorowego pieprzu roztartego w moździerzu sól WYKONANIE: ziemniaki gotujemy,studzimy, kroimy na półkrążki, rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy na cienkie półplasterki, a szynkę w krótkie półsłupki, cebulę kroimy w cienkie piórka, koperek i szczypiorek drobno siekamy, wszystkie składniki sosu dokładnie(...)mieszamy i przyprawiamy, ziemniaki,rzodkiewkę, szynkę i cebulę delikatnie mieszamy z sosem, na wierzch kladziemy ósemki jajek, posypujemy koperkiem,szczypiorkiem i gotowe
Kuchnia Beatybyło w sierpniu, kiedy przychodził czas żniw i sianokosów. Dziś wszystko dojrzewa wcześniej, a ostre słońce pali zboże, zanim zdąży dojrzeć. Już kiedyś pisałam, że pierwsze młode ziemniaki z własnego pola jedliśmy na odpustowy obiad w mojej rodzinnej miejscowości, a ten obchodzony był zawsze na początku lipca. Smak, którego nie da się zapomnieć. Dziś nie potrafię trafić na taki(...)smak młodych ziemniaków. Ale być może smaki z dzieciństwa pamięta się inaczej. Kiedy na dworze (na polu - dla dziewczyn z Krakowa) jest ponad 30 stopni, nie chce się ani jeść, ani gotować. Wtedy najczęściej opędzamy obiady sałatką i jakimś małym dodatkiem na ciepło. Bardzo pzypasował mi ser halloumi, choć jego cena do najniższych nie należy. Do tego podsmażona szynka szwarcwaldzka
bistro mamadodatkiem mleka i mąki. Jajecznica na maśle z dużą ilością posiekanego szczypiorku - wypróbowany i łatwy przepis. Jajecznica według tego przepisu wyśmienicie smakuje podana z pieczywem na śniadanie albo z ziemniakami i sezonowymi surówkami, szpinakiem lub fasolka szparagowa w śmietanie. Przepis na pulchną jajecznicę. Aby przygotować dwie solidne porcje pożywnej jajecznicy potrzebujesz: 4 świeże jajka 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki(...)tłuszcz, mieszając podgrzać. Masę jajeczną wlać do kiełbasy i cebuli i powoli usmażyć, oddzielając łyżką od dna w kilku dużych, pulchnych kawałkach. Gotową jajecznicę podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ziemniaków i surówek sezonowych, szpinaku albo fasolki szparagowej w śmietanie. Przed wydaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Jajecznica przepis
Moja Książka KucharskaSkładniki: podudzia kurczaka bez kości 60 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, margaryna Śniadaniowa Klastyczna 6 łyżek, kostka rosołowa cielęca 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziemniaki młode 3 sztuki, włoszczyzna młoda 1 pęczek, kapusta młoda 1 główka mała, kalafior 1/2 główki, papryka czerwona 2 sztuki, przyprawa węgierska 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, pieprz ziołowy 1 łyżka(...)stopić w dużym garnku, wsypać pokrojone w kostkę podudzia kurczaka wymieszane w mące pszennej, zrumienić co jakiś czas mieszać, wsypać pokrojoną cebulę i kostki rosołowe. Następnie wsypać pokrojone, obrane ziemniaki, wymieszać, podsmażać z 3 minuty. Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając. Wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubięnajlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana 18% do odpowiedniej gęstości (ok. 200g) smalec do smażenia min. 3 kostki kilka kawałków surowego ziemniaka ( do smażenia) “Ciasto zarobić na gęstość jak na makaron. Dobrze wybić wałkiem, aż będzie jak atłas gładkie. Wałkować bardzo cieniutko, aż będzie widać słoje na stolnicy.” Taka(...)końców rombowego ciasta. Gotowe do smażenia faworki układam na ściereczka i przykrywam kolejnymi, żeby za bardzo nie obsychały. Na patelni lub w rondlu rozpuszczam smalec. Wkładam do niego kawałek ziemniaka, który pokaże mi czy tłuszcz jest już odpowiednio rozgrzany. Na rozgrzany smalec wkładam maksymalnie 2, 3 faworki i smażę chwilę na jednej stronie, po czym odwracam na drugą. Faworki smażymy
Figa S-makiemSkładniki: włoszczyzna 1 pęczek, ogórek kiszony 2 sztuki średnie, ziemniaki ugotowane 6 sztuk, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, majonez 200 gram, papryka czerwona 1 sztuka, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, margaryna Śniadaniowa Klasyczna , pieczywo pszenno-żytnie, pomidor,ogórek zielony, sałata Warzywa, ziemniaki, jajka na sałatkę ugotować wieczorem, wystudzone pokroić i schować do lodówki. Rano wymieszać
W Mojej Kuchni Lubię