ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:305/497)

Pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym 150

wysypanej mąką desce pod szklanym przykryciem. Wałkujemy na grubość ok 3mm, wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy palcami środek ciasta tworząc lekkie wgłębienie. Farsz: Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy dokładnie.  Pierożki: Gotowe pierogi(...)gotującą się, osoloną wodą i wyciągamy tuż po wypłynięciu na wierzch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez ok 15 minut.  Już teraz macie szansę zyskać 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ  (rabat obowiązuje

Kuchnia w czekoladzie
Frittata bez smażenia z młodymi ziemniaczkami i szpinakiem 317

Frittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i piec

Anioszek w kuchni
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem 184

miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski.  W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość(...)patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim lub śmietaną

Gotowanie i blogowanie
Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami 172

kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką. Dzielimy masę(...)dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką.  Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku. Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką. 147

sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki   Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić.  Na wierzchu układamy mięso pokrojone(...)cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i  przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.          Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Żeberka pieczone i purchawki w sosie 137

mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin a nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce.  Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego. Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi(...)podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min.  Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować.  Podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z dyni 213

wrzucamy do niego rozdrobnioną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia, a następnie dodajemy dynię. Całość smażymy do momentu gdy dynia zaczyna mięknąć. Do gotującego wywaru dodajemy obrane ziemniaki a gdy wszystkie warzywa będą ugotowane, odcedzamy go. Do czystego bulionu wkładamy z powrotem włoszczyznę i warzywa z patelni. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry(...)ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż do zrumienienia. Smacznego! Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim 308

życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie duch kalifornijczyka i chcę coś zdrowszego wtedy przychodzą mi do głowy schabowe w mące gryczanej. Takie i oto pyszne gryczane schabowe sznycle(...)możecie zrobić i wy. Szczerze mówiąc na drugi dzień nabierają one pięknego aromatu palonej gryki. Pycha. Wypróbujcie. Można je podać z taką kapustą a na drugi dzień odgrzać w piekarniku bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Sznycle gryczano-wieprzowe 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm 1 jajko 1/3 szklanki mąki gryczanej sól i pieprz do smaku Zebrać razem wszystkie skłądniki

Jem więc Jestem
Kiszka ziemniaczana nr 2 210

reguły coś takiego znajduje się w zestawie maszynek do mięsa, ale można go też dokupić oddzielnie ). Do wyrobu kiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne. Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej kiszki. Po wypełnieniu kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pokroić słoninę w  plastry i obłożyć nimi w różnych miejscach naszą kiszkę. Posypać po wierzchu tymiankiem i wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut. Ja zawsze sprawdzam.Kiszka po upieczeniu powinna być w środku zwarta a z wierzchu rumiana. Podawać bezpośrednio po upieczeniu

Gosia gotuje
Lekki i zdrowe frytki z selera 392

fareast-language:EN-US;} Seler po mojemu   Frytki, frytki, frytki. Wszyscy je uwielbiają – ja również ;) Dlatego dla wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki z selera - jedna duża bulwa selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej papryki - suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) Selera(...)płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami ( ja zawsze daję ich dużo, lubię bardziej doprawione). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 o C na 20-25 minut. Obserwujmy, żeby były rumiane, miękkie i delikatnie chrupiące. Podajemy z ulubionymi sosami i zajadamy

Sajkofanka smaku
K... Kurczak z porem i papryką! 1523

patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)  Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) *patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej(...)grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście usmażyć kurczaka na patelni lub w piekarniku

Kitchens Alphabet
Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 175

pokroić na plastry. Cebulę, pomidory z zalewy i boczek pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę naczynia posmarować oliwą i układać warstwami. Ułożyć na spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i  słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę(...)sera, drugą część boczku i posypać raz jeszcze pieprzem, papryką i majerankiem. Można dodać natkę pietruszki. Na samą górę równo nałożyć starty ser. Zapiekać ok 35 - 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C

Apetyczna babeczka
Pieczone udka z kurczaka 212

Pieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi dodatkami np. ziemniakami i pyszną surówką z pora i marchewki – przepis na surówkę jest TUTAJ. Warto upiec więcej udek to zostaną Wam jeszcze na kolejny obiad i nie będziecie musieli ponownie gotować(...)udka przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wtedy mięso idealnie przejdzie przyprawami. Udka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1,5 godziny. Jak udka będą już miękkie i rumiany to znaczy, że są gotowe i możemy je podawać. Smacznego! Post Pieczone udka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 211

nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam(...)jęczmiennej.Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem, w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt.wzorowałam się

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak ugotować pyszną zupę? 227

rosołu zamiast wlewać przyprawę w płynie czy dodawać kostki rosołowe, dodajmy lubczyk.  Dodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych z cebulką czy boczkiem (np. zabielany czerwony barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić(...)miarę możliwości wybierajcie świeże pomidory zamiast koncentratu czy też własne ogórki kiszone zamiast przecieru.  W przypadku zup kremowych nieco inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna