ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:308/497)

Kurczak pieczony wg Jamiego 238

Jamie Oliver, autor receptury oraz Ola, która zaproponowała ten przepis. I bardzo dobrze zrobiła, to idealne danie na niedzielę. Po pierwsze proste, bo wszystko właściwie musimy jedynie wrzucić do piekarnika, a potem wyjąć i zjeść :), a po drugie - to najpyszniejszy i najbardziej soczysty pieczony w całości kurczak, jakiego jadłam!   Jest po prostu rewelacyjny. Na pewno powtórzę go kiedy(...)polecam zrobić to samo! :) Razem z nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy

Kuchnia Prezydentowej
Liściaki czyli zmieniaki w kapuście 147

ziemniaków 25 dag ugotowanych ziemniaków 10 słoniny ½ szklanki śmietany 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku 1 mała główka kapusty Wykonanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać ugotowane ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na świeże liście kapusty kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, następnie zwinąć w pół i układać w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec około(...)temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół i polać sosem sporządzonym ze stopionej słoniny z cebulą i śmietany. Można również zalać liściaki przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
38. Ziemniaczane kopczyki 165

masła mleko sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła.  Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż(...)skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy piec przynajmniej 30-40 minut

Jadło i czytadło
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 185

doradyna sos:- garść liści bazylii- 3 szczypty suszonej szałwii- 2-3 szczypty soli morskiej- 2-3 łyżki masła ( w zależności od wielkości ryb)- 2 łyżki oliwy z oliwek+ ziemniaki, kopereksałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie:składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin i układamy(...)naczyniu żaroodpornymziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy w folię aluminiową, i układamy w naczyniu żaroodpornym.zapiekamy w piekarniku około 40minut.podajemy z sałatą Pozdrawiam Was cieplutko i życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe w boczku 116

demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łyżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty marchewka seler czerwona cebula korzeń pietruszki sól, pieprz, olej, ulubione zioła W miseczce wymieszać cukier brązowy, sól, paprykę wędzoną i pieprz. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i natrzeć dokładnie(...)dokładnie owinąć plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami. Warzywa obrać, pokroić w kawałki, doprawić przyprawami, dolać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 st. Piec około 30 minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć na złoto polędwiczki. Chutney wymieszać z musztardą francuską i posmarować wierzch polędwiczek. Mięso

Pieguskowa Kuchnia
Truskawkowe niebo 157

delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 24x30cm ) i wylewamy do niej gotowe ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie przygotowujemy masę truskawkową : mrożone truskawki(...)cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje. Jeżeli truskawki są duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków *** *** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników

Blog z Apetytem
Sernik – palce lizać 106

cukru, 1 pełna łyżka mąki pszennej, wanilia lub cukier waniliowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać. Ser, ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po trochę masę serową. Dodać(...)pomarańczową i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 -50 minut, aż sernik z wierzchu się zrumieni. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić aż sernik przestygnie. Sernik wyjąć z formy

królestwo garów
Kotlety królewskie 168

wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej(...)grzybową. Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów. Smażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni. Podawać z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek

królestwo garów
Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem 123

zrobi się prawie sam. W dodatku chcemy, żeby było to coś zdrowego, pożywnego no i wiadomo - smacznego. Dzisiaj więc ograniczamy się do pokrojenia warzyw i włożenia ich do piekarnika. Jeszcze tylko kilka minut na przygotowanie dodatku do warzyw i obiad gotowy :) O tej porze często najlepszą opcją okazują się warzywa korzeniowe. Warzywa typu pomidor czy ogórki o tej porze najczęściej(...)ogóle nie smakują :P Dlatego ograniczam ich wykorzystanie w kuchni i w oczekiwaniu na cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu.  W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami.  Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :) PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM Warzywa

HealthyCreations
Karkówka w marynacie ketchupowej 204

Do zrobienia tej karkówki przymierzałam się chyba ze dwa lata. W końcu postanowiłam ją zrobić i muszę przyznać, że zwlekałam zbyt długo. Taka karkówka jest smaczna

Ewa w kuchni
Gwiazda z parówek i ziemniaków 166

Gwiazda z parówek i ziemniaków 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 parówki pieprz szczypiorek 20 dag sera żółtego Ziemniaki pozbawić skórek i ugotować. Miękkie, jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Dodać jajko oraz posypać pieprzem. Szczypiorek poszatkować. Dodać do masy ziemniaczanej. Parówkę pozbawić skórki, przeciąć na pół. Lekko naciąć przez środek, ale nie do samego końca (patrz zdjęcia). Nacięte końcówki przebić wykałaczką(...)Rozłożyć końce od siebie. Z parówek uformować gwiazdę (jak na zdjęciach), dodać do gwiazdy masę jajeczną. Posypać serem żółtym. Piec w piekarniku w 180 st. ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać szczypiorkiem. Podawać ciepłe. *przygotowany danie można także przygotować w innym kształcie, który widać na ostatnich zdjęciach

Gotuję Testuję
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 151

musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz PUREE: * pietruszka – 2 szt * pasternak – 2 szt * ziemniaki – 3 szt * mleko – ok. 1 l * cytryna * sól, pieprz DODATKOWO: * świeże sezonowe warzywa * masło i miód do karmelizacji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Rostbeef myjemy, czyścimy z grubych błon, oprószamy(...)czosnkiem, dodajemy gałązkę rozmarynu i nacieramy musztardą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy na rumiano mięso z 2 stron. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso do osiągnięcia 56C w rdzeniu mięsa ( ok. 40-50 minut w zależności od wielkości mięsa ). PUREE: Umyte, obrane warzywa gotujemy

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe w boczku 162

demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty marchewka seler czerwona cebula korzeń pietruszki sól, pieprz, olej, ulubione zioła W misecze wymieszać cukier brązowy, sól, paprykę wędzoną i pieprz. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i natrzeć dokładnie(...)dokładnie owinąć plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami. Warzywa obrać, pokroić w kawałki, doprawić przyprawami, dolać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 st. Piec około 30 minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć na złoto polędwiczki. Chutney wymieszać z musztardą francuską i posmarować wierzch polędwiczek. Mięso

Pieguskowa Kuchnia
Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka 334

bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby. Obiad na środę Składniki: na 4 porcje Gnocchi 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g utartego parmezanu oleju do smażenia Umieść wszystkie składniki na gnocchi w misce i zmiksuj. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i podziel(...)kawałków. Zroluj każdy i potnij nożem na małe gnocchi. Rozgrzej olej w garnku i smaż gnocchi na rumiany kolor. Wysyp na naczynie i trzymaj w cieple, np. w nagrzanym piekarniku. Surówka z czarnej kapusty na ciepło 400 g czarnej kapusty, ok. 150 g miękkich liści 30 g masła 50 g zmielonych migdałów 100 ml śmietanki 3 łyżki utartego parmezanu

codojedzenia