ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:306/497)

Babeczki twarogowe. 790

praskę do ziemniaków, lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać do utartych żółtek. Zmiksować. Następnie wlać olej, cały czas miksując. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Zmiksować, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto, przełożyć do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej z piekarnika 146

ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto. Ja najpierw rozgniotłam a następnie użyłam jeszcze miksera, dzięki czemu ciasto zaczęło się ładnie kleić. Na tym etapie można skosztować i zadecydować czy dodajemy sól. Bierzemy ręką po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach, najlepiej zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Szkrab Je Sam
Maślankowe drożdżówki z truskawkami 125

tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. W podrośniętych bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij je truskawkami (około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką. Drożdżówki wkładaj do piekarnika nagrzanego

Delicious Place
Rogaliki z ziemniaków 128

ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy

Różne smaki w kuchni
orzechowe ciasto z ziemniaków 167

lodówki. Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie wmieszać do masy orzechowej. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykleić dno natłuszczonej blaszki, wyłożyć masę orzechową. Druga część ciasta również rozwałkować, nakłuć widelcem, nałożyć na wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

6niebo
Ziemniaczki pieczone z cukinią i marchewką 161

sól - pieprz Ziemniaki dokładnie myjemy ( nie obieramy!) i kroimy na 4 części. Marchewki obieramy i przekrajamy na połówki wzdłuż. Cukinię kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy i jedynie rozgniatamy nożem. Rozmaryn siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Cook&Love
Polędwiczki z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 305

ziemniaki puree i surówkę z młodej kapusty.  Składniki: 2 polędwiczki z indyka po około 150 g liście szpinaku 6 łyżek mozzarella krojona Mlekoma pomidorki koktajlowe sól pieprz kolorowy   olej kokosowy Przygotowanie: Polędwiczki umyć osuszyć i doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć warstwę liści szpinaku i posypać mozzarellą. Piekarnik nagrzać

Ala piecze i gotuje
Indyk z batatem i sosem czosnkowym 115

włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut. Do przygotowania sosu czosnkowego użyj jogurtu naturalnego. Przelej go do miseczki i wyciśnij dwa ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatułowej i wymieszaj. Wiem co jem Bataty to warzywa, które warto włączyć do diety ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Posiadają około 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki. Bataty zawierają

Fit&Fast Kitchen
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 192

ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut odkrywamy, polewamy sosikiem i dopiekamy. Ja podałam je z ziemniakami i cząstkami pomarańczy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 107

stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem

Nie tylko w kuchni
Sernik Milki way 3046

proszku,żółtko i masło zagnieść ciasto - ciastem wyłożyć tortownicę 26 cm  widelcem nakłuć ciasto piec 20 minut 180 stopni 2. Masa serowa - ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić  przez maszynkę  - Do sera dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,budynie,mleko w proszku  rozpuszczone zimne masło skórkę cytrynową Wszystko razem zmiksować  - Z białek ubić pianę(...)połączyć delikatnie z serem  - Wlać ser na podpieczony spód piec 180 stopni przez 15 minut później zmniejszyć  na 150 stopni piec 1 godzinę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika 3. Polewa - rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej dodać kilka łyżek  przegotowanej wody 4. Posypka - miękkie masło utrzeć z cukrem dodać mleko w proszku wyrobić  rękami masę

W królestwie smaków Beaty
Kiszka ziemniaczana- kiełbaski z ziemniaków w jelicie 100

kiełbaski. Są po prostu pyszne :) Polecam!! Składniki: 1 ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 jaja 25 dag wędzonki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku naturalne jelito olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.  Jelito naciągamy na lejek maszynki(...)przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski.  Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczenia.  Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 125

startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem . Placki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 128

stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy jajka, mąki dodajemy tyle, aby zagniecione ciasto było dość twarde :) Z ciasta formujemy wałki i kroimy na porcje. Każdą porcję spłaszczamy i nakładamy farsz, po czym tworzymy średniej wielkość poduszeczki. Wszystkie poduszeczki obtaczamy w jajku i w bułce tartej wymieszanej z otrębami żytnimi. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego

vegetanie
Babka ziemniaczana 187

boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.W kostkę kroimy też cebulę.Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.   Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynie.   Do masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy(...)Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.   Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiemprzez 60-70 minut.   Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem.A oto efekt:   Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 175

ząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy   Boczek kroimy w kostkę.   Podsmażamy na patelni.   Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.   Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)dokładnie mieszamy.   Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.   Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.    Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką

Maminek kulinarny
Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 192

jajek, dodać ziemniaki z boczkiem i cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie zsunąć nasz omlet ponownie na patelnie, dosmażając jego drugą stronę. Mniej wprawnym proponuję wstawienie patelni pod grilla w piekarniku. Patelnia musi

Kulinarny karnet Christophera
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 246

piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego (: - Jeżeli zależy nam na bardziej sytym posiłku polecamy zaserwować dodatek 3 kolorowego lub brązowego ryżu lub podpiekane w ziołach ziemniaki - będzie idealnie

Symfonia Smaków
Rogaliki z ziemniaków 128

ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy

Słodkości i nie tylko
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 165

kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1  godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy

Korniszonki
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 136

kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1  godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy

Gotujemy i jemy
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 118

Chleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)szkoły, to się nie nadawał. Powalczyłam z proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią

Posadzone i zjedzone
Cannelloni z brokułami i kalafiorem 132

pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały: 500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone na różyczki brokuł oraz kalafior. Gotować przez 5-6 minut, a następnie odcedzić na durszlaku, wodę(...)małym ogniu przez  ok 15-20 minut (do miękkości), mieszając co jakiś czas. 5 minut przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pure warzywne przestudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia, w którym cannelloni będzie można ułożyć ciasno obok siebie. Na dno naczynia wlać

Państwo Wojtczuk gotują
Klops z boczniakami. 152

takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację(...)pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą mięsną i pieczemy w nagrzanym do 170-180 stopni C piekarniku przez 50-60 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 121

staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 121

staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 139

naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest(...)wewnątrz, matowa na zewnątrz). Nacinamy na krzyż od góry, polewamy łyżką oleju, posypujemy świeżo zmieloną solą morską i odrobiną pieprzu. Do buraków dodajemy po ½ ząbku czosnku. Zawijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez godzinę. Studzimy. Cebulę kroimy i smażymy w garnku na 2 łyżkach oleju. Buraki kroimy na mniejsze cząstki, czosnek obieramy z łupinki. Wszystko przekładamy do garnka

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka pieczona w ziołach 148

dołu. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, funkcja termoobieg + parowe i piec około 15-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 100 do 120 minut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowane ziemniaczki ziołowe 109

ziemniaków. Później zgniatamy czosnek (żeby oddał więcej aromatu) i dorzucamy do miski. Na koniec dodajemy olej i sól. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy na rozgrzanego grilla. Grillujemy z każdej strony, aż ziemniaczki zmiękną i ładnie się zarumienią. Ziemniaczki można również przygotować w piekarniku. Smacznego Artykuł Grillowane

PatiGotuje
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i serem 117

ziemniakami – z wody, pieczonymi, smażonymi, puree, kopytkami odsmażanymi i wszelakimi surówkami. Polecam! SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 800 g kilka plastrów szynki dojrzewającej, u mnie delikatnie porwane kawałki zwykłej kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z zalewy 4 plastry żółtego sera, np. tylżycki 4 łyżki wody sól, pieprz potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam

Zasmakuj Kuchni
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 133

piekarnika, to odkładamy go na duży talerz i okrywamy folią aluminiową, połyskliwą stroną do dołu. Kurczak będzie odpoczywał ok. 15-20 minut i stanie się mega soczysty. Warzywa i podroby będą stanowiły bazę naszego sosu. Z brytfanki odlewamy nadmiar tłuszczu, zostawiamy jedynie soki z mięsa i dosłownie odrobinę tłuszczu. Wszystko rozdrabniamy na małe kawałki tłuczkiem do ziemniaków i zeskrobujemy lekko

Cooking Monster
Bazyliowe gnocchi zapiekane z cheddarem i ziołami 225

cheddar Ziemniaki obieramy, kroimy mniejsze kawalki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane rozgniatamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do nich mąkę i jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, porcjujemy nożem, a widelcem lekko odciskamy wzorek. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem łyżeczki oleju (około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch). Piekarnik nastawiamy

Mienta blog
Pieczone bataty 161

ziemniaków. Składniki: 2 duże bataty 3-4 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Bataty obieramy ze skóry, kroimy w cienkie plasterki a następnie w paski. Do miski wlewamy olej, dodajemy sól, mieszamy i dodajemy bataty i dokładnie mieszamy tak żeby były dokładnie obtoczone w oleju. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 141

cebuli. Smaż ok. 3 minuty, do momentu, gdy pieczarki zmniejszą objętość.  Fasole przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zmiksuj ją lub rozgnieć ją za pomocą tłuczka do ziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji. W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie wyciśnij czosnek i dodaj go razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.  Dodaj sól i pieprz(...)smaku.  Masę włóż do lodówki na ok. godzinę.  Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym do   piekarniku przez 40 minut z przewróceniem burgerów po 20 minutach. Smacznego

wegujemy
Kurczak z młodą kapustą 156

smaku ziemniaki młode 1 kg koperek do posypania ziemniaczków Wykonanie: Kapustę kroimy na pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę

Różowa kuchnia
Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 194

ziemniakami.  Dodać sól, pieprz i majeranek. Dobrze wymieszać. Kapustę pekińską podzielić na liście. Odciąć grube końce i zalać wrzątkiem na 10 minut. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć dosyć ściśle. Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym gorszymi liśćmi kapusty. Zalać bulionem. Opcjonalnie można pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki. Przykryć i wsadzić do piekarnika

zadanie-gotowanie
Karczek w sosie 143

nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
BABKA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ I TOFU! 151

smaku Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, umieść w wysokim naczyniu, dodaj dynię, obrany czosnek, cebulę, jaja, śmietanę i tofu. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj oliwę z oliwek, przyprawy. Blaszkę wysmaruj tłuszczem, wylej masę, na wierzch polej klarowanym masłem, posyp rozmaryn. Całość piekłam 40 minut. Pierwsze 20 minut 170 stopni i pieczenie dół piekarnika. Drugie

SMYKWKUCHNI
Miodowe żeberka z piekarnika 113

muszkatołowej ziemniaki ok 800 g Żeberka umyć, ususzyć. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami, (kolędrę z pieprzem można utłuc) dodać miód (może być pszczeli) w marynacie zanurzyć żeberka, odstawić na ok 2 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracać.  Do brytfanki przełożyć żeberka razem z marynatą, podlać ok pół szkl wody. Okryć brytfankę folią aluminiową, Piec w piekarniku nagrzanym

Gotowanie jest łatwe
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM NA PUREE ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANYM 205

gładką masę. Filety umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż z obu storn (po około 3-4 minuty z każdej) na oliwie z dodatkiem masła.  Ugotowane ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą. Dołóż masło, śmietanę, sól i pieprz cayenne oraz bazylię (ja tylko posypałam nią gotowe danie(...)kurczaka, lekko dociśnij je do masy i na każdym filecie ułóż grubo krojone talarki pomidora i mozzarelli. Zapiekankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c z termoobiegiem i zapiecz przez 10 minut . (Ja piekłam najpierw 10 minut bez termoobiegu, a potem zwiększyłam temperaturę do 220 stopni

Słodko-Słony Świat Ilony
Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona 143

piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwrócić kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony. Po tym czasie ponownie ją przewracamy i przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia kaczki dobrze jest dodać pokrojone ziemniaki i piec

Życie zamknięte w smaku
Kilka pomysłów na... 168

ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do zmiksowanej masy, następnie dodajemy mąkę i przyprawiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Smażymy na patelni przetartej masłem pod przykryciem przez kilka minut, aż się zarumienią, przewracamy na drugą stronę, zwiększając ogień.* Podajemy np. z sosem czosnkowym. *można też upiec w piekarniku ok.25-30min w 200stopniach

More food, love and dreams
Łosoś z warzywami 170

piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny i   jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw.   Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych

Passion of Cooking
Karkówka pieczona z warzywami 208

ziemniaki obieramy i kroimy oba te warzywa w plastry o grubości 7-8mm. Warzywa oraz resztę soli pieprzu mieszamy ze sobą dokładnie w misce. W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy rękaw z obu stron upewniając się dobrze, że zrobiliśmy to szczelnie. Rękaw z warzywami i mięsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Kulinarna Pokusa
Żurek wielkanocny z chrzanem 187

podsmażyć. -Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę  i gotować ok. 20  minut. -Wyjąć  kiełbasę / przed podaniem  podsmażyć na patelni  lub w piekarniku/.  -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać  chrzan, majeranek  i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować(...)/wodą lub mąką/, można  przecedzić. Połączyć  ze śmietanką. Gorący żurek podawać  w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dodatkowo można dodać  ugotowane ziemniaki

Zakamarki mojej kuchni
Dufinki 192

ziemniaki przestygną, dodajemy żółtka, posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym

mojewypiekiinietylko
Dietetycznie: placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym 160

pieprz Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy i formułujemy placuszki, następnie smarujemy każdy placek od góry pędzelkiem zanurzonym w oleju. Pieczemy w piekarniku 200st - 25min

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania