czyli słonecznik bulwiasty. Bulwa pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przyjechała na początku XVII wieku, a w Polsce znana jest od 1730 roku. Bulwa czyli topinambur w smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. Topinambura można gotować, smażyć lub spożywać na surowo. Można jeść razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem(...)większości książek z początku XX wieku można znaleźć przepisy na ich przyrządzenie. Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura „au gratin”. Au gratin – potrawa zapiekana w piekarniku, zwykle w sosie Mornay* lub posypana tartą bułką i polana stopionym masłem. Przepis pochodzi z uniwersalnej książki kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. 500 g topinamburu, sól, 4 łyżki
królestwo garówKolejny weekend i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] ale tym razem niespodzianka. Gocha zaproponowała dwie opcje do wyboru : pierwsza dla osób które nie mają
Moje Małe Czarowanieproc , 1 łyżka masło , 1 łyżka mąka Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry , podsmażyć, ułożyć na ziemniaki. Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki. Sos: Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając(...)serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. D odać śmietanę a na koniec carry. Zagotować. Gorący s os wylać na zapiekankę. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temperatur a 180 stopni ) przez około 45 minut
Darcia w kuchnipasuje. Jednak w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Bataty inaczej nazywane wilcem ziemniaczanym cenimy za ich wysoką zawartość potasu i witamin. Pod tym względem bardzo różnią się od tradycyjnych ziemniaków. Posiadają niski indeks glikemiczny. W połączeniu z mieszanką ziół, tworzą idealną przekąskę. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, bazylia - sól, pieprz Sposób przygotowania(...)skórki. Kroimy w słupki Wszystkie zioła, sól, pieprz mieszamy z oliwą z oliwek. W tak powstałej marynacie maczamy pokrojonego batata. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego
Pan i Pani Smith w kuchnirównomiernie się przypiekły. Kiedy są już lekko podpieczone dodajemy kilka grzybków suszonych, reszte pokrojonej cebuli i pokrojony ząbek czosnku. Całość zalewamy gorącą wodą tak, aby zakryła rolady. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 1,5 h (lub do miękkości roladek). Po 40 minutach zaglądamy czy zbyt dużo wody nie wyparowało. Spróbujcie sosu czy jest wystarczająco dużo soli(...)słodkiej i ostrej. Kiedy roladki są już gotowe, sos powinien zmiejszyć swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy na gładko. Roladki możecie podać np z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone, buraczki lub czerwona kapusta. Życzę smacznego ! The post Tradycyjne rolady wołowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiaziemniaków. 4. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać masę. ( Kiedyś trzeba się było bardzo spieszyć, bo ziemniaki szybko czerniały. Teraz nie obserwuję tego problemu. Czyżby zmodyfikowano ziemniaki, by nie ulegały utlenieniu? ) 5. Przelać powoli masę ziemniaczaną na blachę. Trzeba uważać, aby nie przesuwać skwarków, bo w przeciwnym razie znajdą się one w tylko dwóch kawałkach. Najlepiej najpierw przekładać(...)przykrywać skwarki, a potem wylać resztę. 6. Piec ok. godziny (w niektórych kuchenkach nawet 1,5, choć to zależy od grubości ciasta) w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku. Po ok. kwadransie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone
Weekendy w domu i ogrodziecałkiem dobrym pomysłem na pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? "Składniki:10 ziemniaków6 gruszek2 jajka2 łyżki cukry waniliowego2 szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniaśmietana 12%Sposób przygotowania:Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy z cukrem (ja to robię trzepaczką, ale można też mikserem), dodajemy odsączony farsz i mąkę z proszkiem(...)łasuchów - Smażymy na oleju, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku.Wersja mniej kaloryczna - Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy farsz za pomocą okrągłych foremek. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C. Podajemy z kleksem ze śmietany posypanej cukrem waniliowym.Smacznego!P.S. Jako wielki łasuch zjadłam więcej tych z patelni :)Placuszki z piekarnika
Słodkie PrzyjemnościPieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy, posypane zieloną cebulką.Szczypta osobistej kreatywności i można zamienić zwykłe jajka oraz bekon w danie niezwykłe i bardzo efektowne – jajka sadzone w obłokach. A jeśli dodam do tego(...)smaczne, że dzieciom, i nie tylko, powinno posmakować – to mam nadzieję rozbudzić Waszą ciekawość. Moim zdaniem jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Można podać na obiad - z ziemniakami i surówką lub na śniadanie, czy kolację. Dla mnie – bomba. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Jajka sadzone w obłokach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe.Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora oczywiscie powstala przez przypadek,a jest po wyjatkowa: sa to ziarenka anyzu(...)mioduskorka z 1 cytrynysol,pieprzgarstka chrupiacych ciasteczek amarettinigalazka szalwi 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pokrojona cebule podsmazyc na masle ghee,po chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe i gotowac do miekkosci ( u mnie 15 minut) .Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym (może też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie) Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie z dodatkiem mleka i masła zrobiłam na puree.Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyłam na oliwie, dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem(...)5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem.Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski
bastalenadociskamy za pomocą dna kieliszka, lub malej buteleczki. Do każdej papilotki dałem ok. ¾ łyżki masy herbatnikowej. Podpiekamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku (funkcja góra-dół) przez ok. 4-5 min. Dostajemy z piekarnika. Masa serowa w malakserze: Do malaksera (można też użyć blendera z kielichem ala malakser) wrzucamy twaróg. Mielimy do czasu, aż twaróg będzie kremowej konsystencji(...)połączą. Masa serowa bez malaksera: Jeżeli nie mamy malaksera, to wciąż możemy przygotować sernik. Twaróg można trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia o najmniejszych oczkach, można użyć praski do ziemniaków, albo zwyczajnie użyć sera/zmielonego twarogu z kubełka, ale wtedy wybierajcie najlepszej jakości. Topimy masło, studzimy i ucieramy z cukrem. Można to zrobić za pomocą trzepaczki. Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy
Kuchnia Łukaszazachowały kształt. Cebule pozbawiamy zewnętrznej warstwy, kroimy na pół, a połówki w półcentymetrowe półplasterki, które dodatkowo kroimy na pół. Imbir obieramy, skrobiąc go nożykiem tak samo jak młode ziemniaki, bardzo drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko razem ląduje w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy całość cukrem, wsypujemy rodzynki. Pieprz w ziarnach i owoce jałowca rozgniatamy(...)totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku , na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck
Karo in the KitchenCi, którzy mnie znają prywatnie doskonale wiedzą jaką energiczną osobą jestem … jak nie potrafię usiedzieć na miejscu … i jak wiele pomysłów ( czasami szalonych i
Ostra na Słodkoskorzystania z przepisu , zupa krem chrzanowy jest pyszna. Składniki po 1 marchewce i pietruszce 2-3 ziemniaki 2 jabłka 1/2 pora biała cebula burak 3-4 ząbki czosnku 6 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz olej suszona papryka Ziemniaki, marchew, pietruszkę, jabłka obrać pokroić w kostkę. Pora oczyścić pokroić w plasterki. Zalać wodą 1,5 litra i gotować(...)bulionu, dodać chrzan. Gotować jeszcze 10 minut, następnie całość zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Buraki zetrzeć na cienkie plasterki, skropić oliwą doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia i rozłożyć plastry buraka. Piec około 20 minut, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Zupę przelej do miseczek, udekoruj czipsami
gotuj ze mnąziołami" * 1 łyżeczka miodu * szczypta soli Jajko w koszulce: * wrząca woda * po 1-2 jajka na osobę * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka octu jabłkowego * czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz buraki obrać ze skórki i wraz z papryką, cukinią pokroić w większe kawałki. Główki czosnku i większe brukselki przeciąć na pół (mniejsze zostawić w całości). Warzywa posypać(...)soli i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą wymieszaną z miodem i ponownie całość przemieszać. Warzywa przełożyć na sporej wielkości blaszkę do pieczenia, zakryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, a następnie odkryć i piec 10 minut. W międzyczasie przygotować jajka w koszulkach, czyli każde jajko wbić do oddzielnych miseczek. Zagotować wodę z solą
Kraina Miodem Płynąca