Babeczki twarogowe. 834praskę do ziemniaków, lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać do utartych żółtek. Zmiksować. Następnie wlać olej, cały czas miksując. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Zmiksować, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto, przełożyć do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołyki
Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej z piekarnika 205ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto. Ja najpierw rozgniotłam a następnie użyłam jeszcze miksera, dzięki czemu ciasto zaczęło się ładnie kleić. Na tym etapie można skosztować i zadecydować czy dodajemy sól. Bierzemy ręką po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach, najlepiej zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Szkrab Je Sam
Maślankowe drożdżówki z truskawkami 186tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. W podrośniętych bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij je truskawkami (około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką. Drożdżówki wkładaj do piekarnika nagrzanego
Delicious Place
Rogaliki z ziemniaków 172ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy
Różne smaki w kuchni
Ziemniaczki pieczone z cukinią i marchewką 205sól - pieprz Ziemniaki dokładnie myjemy ( nie obieramy!) i kroimy na 4 części. Marchewki obieramy i przekrajamy na połówki wzdłuż. Cukinię kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy i jedynie rozgniatamy nożem. Rozmaryn siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Cook&Love
Polędwiczki z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 358ziemniaki puree i surówkę z młodej kapusty. Składniki: 2 polędwiczki z indyka po około 150 g liście szpinaku 6 łyżek mozzarella krojona Mlekoma pomidorki koktajlowe sól pieprz kolorowy olej kokosowy Przygotowanie: Polędwiczki umyć osuszyć i doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć warstwę liści szpinaku i posypać mozzarellą. Piekarnik nagrzać
Ala piecze i gotuje
Indyk z batatem i sosem czosnkowym 168włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut. Do przygotowania sosu czosnkowego użyj jogurtu naturalnego. Przelej go do miseczki i wyciśnij dwa ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatułowej i wymieszaj. Wiem co jem Bataty to warzywa, które warto włączyć do diety ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Posiadają około 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki. Bataty zawierają
Fit&Fast Kitchen
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 247ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut odkrywamy, polewamy sosikiem i dopiekamy. Ja podałam je z ziemniakami i cząstkami pomarańczy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 158stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem
Nie tylko w kuchni
Sernik Milki way 3101proszku,żółtko i masło zagnieść ciasto - ciastem wyłożyć tortownicę 26 cm widelcem nakłuć ciasto piec 20 minut 180 stopni 2. Masa serowa - ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić przez maszynkę - Do sera dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,budynie,mleko w proszku rozpuszczone zimne masło skórkę cytrynową Wszystko razem zmiksować - Z białek ubić pianę(...)połączyć delikatnie z serem - Wlać ser na podpieczony spód piec 180 stopni przez 15 minut później zmniejszyć na 150 stopni piec 1 godzinę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika 3. Polewa - rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej dodać kilka łyżek przegotowanej wody 4. Posypka - miękkie masło utrzeć z cukrem dodać mleko w proszku wyrobić rękami masę
W królestwie smaków Beaty
Kiszka ziemniaczana- kiełbaski z ziemniaków w jelicie 142kiełbaski. Są po prostu pyszne :) Polecam!! Składniki: 1 ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 jaja 25 dag wędzonki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku naturalne jelito olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Jelito naciągamy na lejek maszynki(...)przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski. Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze
Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 170startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem . Placki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Dania
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 167stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy jajka, mąki dodajemy tyle, aby zagniecione ciasto było dość twarde :) Z ciasta formujemy wałki i kroimy na porcje. Każdą porcję spłaszczamy i nakładamy farsz, po czym tworzymy średniej wielkość poduszeczki. Wszystkie poduszeczki obtaczamy w jajku i w bułce tartej wymieszanej z otrębami żytnimi. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego
vegetanie
Babka ziemniaczana 234boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.W kostkę kroimy też cebulę.Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia. Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynie. Do masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy(...)Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiemprzez 60-70 minut. Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem.A oto efekt: Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto
Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 219ząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)dokładnie mieszamy. Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką
Maminek kulinarny
Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 244jajek, dodać ziemniaki z boczkiem i cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie zsunąć nasz omlet ponownie na patelnie, dosmażając jego drugą stronę. Mniej wprawnym proponuję wstawienie patelni pod grilla w piekarniku. Patelnia musi
Kulinarny karnet Christophera
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 299piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego (: - Jeżeli zależy nam na bardziej sytym posiłku polecamy zaserwować dodatek 3 kolorowego lub brązowego ryżu lub podpiekane w ziołach ziemniaki - będzie idealnie
Symfonia Smaków
Rogaliki z ziemniaków 186ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy
Słodkości i nie tylko
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 214kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy
Korniszonki
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 174kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy
Gotujemy i jemy
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 182Chleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)szkoły, to się nie nadawał. Powalczyłam z proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią
Posadzone i zjedzone
Cannelloni z brokułami i kalafiorem 175pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały: 500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone na różyczki brokuł oraz kalafior. Gotować przez 5-6 minut, a następnie odcedzić na durszlaku, wodę(...)małym ogniu przez ok 15-20 minut (do miękkości), mieszając co jakiś czas. 5 minut przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pure warzywne przestudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia, w którym cannelloni będzie można ułożyć ciasno obok siebie. Na dno naczynia wlać
Państwo Wojtczuk gotują
Klops z boczniakami. 191takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację(...)pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą mięsną i pieczemy w nagrzanym do 170-180 stopni C piekarniku przez 50-60 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanie
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 177staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 177staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLeny