ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:99/185)

Kluski śląskie 148

zwane białymi lub guminowymi kluskami. Poniższe kluski będą idealnie smakować z sosem pieczeniowym lub podsmażoną cebulką wraz z boczkiem. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie przygotować klusek. Mniej więcej z 1 kg obranych ziemniaków przygotujecie porcję dla 4 osobowej rodziny.  Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana sól do smaku Ziemniaki obrać

Ugotować
pożywny gulasz szwajcarski z kurkami na ostro... 164

ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze(...)sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki, czosnek, papryczkę i wymieszać, dolać 1 szklankę wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 126

łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać(...)dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem. Artykuł Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 131

łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać(...)dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem

Fitsweet.me
Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku 149

proszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam! Składniki: ok. 250 g wędzonego boczku 2 łodygi selera naciowego lub pół korzeniowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku niewielka cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej) 1 listek laurowy(...)kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 2 łyżki wędzonej papryki olej do smażenia Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić

Czerwień i błękit
Zrazy wołowe 146

poświęcić tyle czasu. Odkąd pamiętam, odświętnie na naszym stole pojawiały się półmiski zrazów wołowych zawijanych z ogórkiem i boczkiem. W domu zazwyczaj podawane były z kaszą i takie właśnie wszystkim polecam. Oczywiście podawać możemy je również z ziemniakami czy innymi dodatkami wedle upodobań. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Jednak najlepszym mięsem jest oczywiście mięso wołowe. Składniki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piersi kurczaka ze szparagami i suszonymi pomidorami 182

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi

Ugotować
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 208

autorstwa Sary Levis. składnikiok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego1 łyżeczka oliwy1 cebula, posiekana1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie)1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie)3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki400(...)wyda nam się zbyt rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem.Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty

Stare Gary
Klasyczna zupa zacierkowa 361

chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek koperku sól pieprz zacierki (ok. 125 g) Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz trochę się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się nie zeszkli. Boczek z cebulką solimy, a następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Dodajemy

Dieta bez mleka
Botwinka z młodymi ziemniakami 167

się do botwinki w podobny sposób. O ile jajko jakoś specjalnie mnie nie obchodziło, tak uwielbiałam patrzeć jak nałożone łyżką do zupy ziemniaki, nabierają stopniowo jej barwy. Smak młodych ziemniaków w połączeniu ze słodkawą botwinką jest wyjątkowy i właściwy tylko dla dwóch miesięcy w roku, maja i czerwca. Cieszmy się więc tym smakiem ile można, bo będziemy za nim tęsknić(...)wywaru warzywnego  1 średnia marchewka  ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku)  150 ml śmietanki 30 % lub 36 %  2 łyżki soku z cytryny  3-4 ziarna ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  sól, pieprz do smaku  dodatkowo: młode ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy

bistro mama
Pierogi ruskie 342

boczek przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Ziemniaki obrać(...)ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Ser rozdrobnić i również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się zbrązowi. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej,  doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje

Stare Gary
Krem z kukurydzy z chipsami z boczku 263

podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach.  Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam.Składniki:1 puszka kukurydzy1 cebula3 ząbki czosnku2 ziemniaki1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażeniabulion warzywnyprzyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę

Ala piecze i gotuje
Moja wiedeńsko - cieszyńska zupa ziemniaczana z borowikami 127

Składniki: ok 1,5 l bulionu wołowego 2-3 kostki bulionu warzywnego 7 plasterków chudego wędzonego boczku biała i czerwona cebula kawałeczek selera 2-3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki śmietana z Bażanowic sól, pieprz szczypta majeranku ziemniaków według uznania 50 g suszonych borowików kilka kropel sosu sojowego grzybowego i samego sojowego 2-3 kabanosy myśliwskie  Przygotowanie: Nastawić(...)Boczek pokroić w malutką kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oleju. Dodać drobniutko pokrojone cebule (do zeszklenia) seler i posiekany czosnek, wymieszać i smażyć z 5 min. Wlać grzyby z wodą, podsypać pół łyżki mąki, wymieszać.  Wlać bulion wołowy, dodać kostki warzywne. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem sosem sojowym grzybowym i samym sojowym. Ziemniaki obrać, opłukać w zimnej wodzie

Gaździnka warzy
Pyszne placki z cukinii 184

placki cukiniowe bo z ziemniaków to placki ziemniaczane. Pierwszy raz je robiłem i od razu podbiły gusta u mnie w domu tak że ciężko będzie wrócić do ziemniaczanych.Ale nie ma czego żałować - są naprawdę pyszne i proste do zrobienia.Składniki na 20 placków : 1 kg cukinii - musimy kupić prawie 2kg 2 średnie cebule 10 dag boczku wędzonego 1 ząbek czosnku

Mechanik w kuchni
Chowder czyli zupa rybna z małżami 141

mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól(...)drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około 3-4 minuty, często  mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy

Smakowity Blog Kulinarny