Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi
Ugotowaćautorstwa Sary Levis. składnikiok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego1 łyżeczka oliwy1 cebula, posiekana1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie)1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie)3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki400(...)wyda nam się zbyt rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem.Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty
Stare Garychłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek koperku sól pieprz zacierki (ok. 125 g) Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz trochę się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się nie zeszkli. Boczek z cebulką solimy, a następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Dodajemy
Dieta bez mlekasię do botwinki w podobny sposób. O ile jajko jakoś specjalnie mnie nie obchodziło, tak uwielbiałam patrzeć jak nałożone łyżką do zupy ziemniaki, nabierają stopniowo jej barwy. Smak młodych ziemniaków w połączeniu ze słodkawą botwinką jest wyjątkowy i właściwy tylko dla dwóch miesięcy w roku, maja i czerwca. Cieszmy się więc tym smakiem ile można, bo będziemy za nim tęsknić(...)wywaru warzywnego 1 średnia marchewka ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku) 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2 łyżki soku z cytryny 3-4 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz do smaku dodatkowo: młode ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy
bistro mamaboczek przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Ziemniaki obrać(...)ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Ser rozdrobnić i również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się zbrązowi. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje
Stare Garypodałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam.Składniki:1 puszka kukurydzy1 cebula3 ząbki czosnku2 ziemniaki1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażeniabulion warzywnyprzyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę
Ala piecze i gotujeSkładniki: ok 1,5 l bulionu wołowego 2-3 kostki bulionu warzywnego 7 plasterków chudego wędzonego boczku biała i czerwona cebula kawałeczek selera 2-3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki śmietana z Bażanowic sól, pieprz szczypta majeranku ziemniaków według uznania 50 g suszonych borowików kilka kropel sosu sojowego grzybowego i samego sojowego 2-3 kabanosy myśliwskie Przygotowanie: Nastawić(...)Boczek pokroić w malutką kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oleju. Dodać drobniutko pokrojone cebule (do zeszklenia) seler i posiekany czosnek, wymieszać i smażyć z 5 min. Wlać grzyby z wodą, podsypać pół łyżki mąki, wymieszać. Wlać bulion wołowy, dodać kostki warzywne. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem sosem sojowym grzybowym i samym sojowym. Ziemniaki obrać, opłukać w zimnej wodzie
Gaździnka warzyplacki cukiniowe bo z ziemniaków to placki ziemniaczane. Pierwszy raz je robiłem i od razu podbiły gusta u mnie w domu tak że ciężko będzie wrócić do ziemniaczanych.Ale nie ma czego żałować - są naprawdę pyszne i proste do zrobienia.Składniki na 20 placków : 1 kg cukinii - musimy kupić prawie 2kg 2 średnie cebule 10 dag boczku wędzonego 1 ząbek czosnku
Mechanik w kuchnimnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól(...)drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około 3-4 minuty, często mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą(...)nitkę, a sos zagęść mąką rozrobioną z ciepłą wodą. Możesz go wcześniej zblendować. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce. W garnku na oleju przesmaż cebulę. Zamiast oleju możesz użyć boczku, który należy wytopić – tak jest bardziej tradycyjnie, jednak ciężej. Do przesmażonej cebuli dodaj łyżkę mąki, zasmaż, wlej szklankę wody, zagotuj cały czas mieszając, dodaj kapustę i dokładnie wymieszaj. Gotuj
Kulinarna Polskasmakują wybornie. Są bardzo smaczne – mają w sobie coś z chrupiących frytek i łagodnego, pieczonego o maślanym posmaku ziemniaka. Polecam wybierać sztuki jednakowej wielkości aby równomiernie się upiekły, najlepiej smakują oprószone rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku a nawet sera żółtego jak ktoś lubi. Pyszna wiosenna klasyka! Najlepiej smakują z mizerią z ogórka. Składniki
Wanilia i Kardamonowinęłam całość boczkiem( okazało się, że to strzał w 10! Chrupiący boczek a pod nim mięciutki ziemniaczek, zioła, rozpływający się w ustach, aromatyczny ser i moje kochane suszone pomidory. Nadal czuję w ustach ten cudowny smak. To ekspresowe danie nie raz powróci na nasz stół. Polecam. Składniki: 4 młode ziemniaczki niewielkich rozmiarów 4 plastry boczku 4 bukieciki świeżego(...)Apetina z ziołami i suszonymi pomidorami w stylu śródziemnomorskim Sposób przygotowania: W ziemniakach wytnij nożem niewielkie łódeczki (wzdłuż), napełnij je kawałkami sera i suszonych pomidorów (koniecznie użyj tych aromatycznych z zalewy Apetiny). Następnie ułóż na każdej porcji po bukieciku świeżego tymianku i owiń starannie cieniutkim plastrem boczku. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z Apetiną i tymiankiem. Smacznego
Wielki apetytPodstawowy przepis na zupę fasolową , pełną aromatu majeranku, boczku wędzonego i šwieżej maggi czyli lubczyku. 0.5 litra wywaru z kości schabowych lub odpis kurzy 5 dag.włoszczyzny 5 dag.marchewki 8 dag.fasoli suchej 1 cebula 3-4 ziemniaki 2 dag.boczku wędzonego sól majeranek pieprz czarny maggi czyli lubczyku świeży w liściu plasterki kiełbasy żywieckiej dla smaku ************************************************ Dzień wcześniej namoczyć(...)garnka.Dolać wodę w której moczyła się fasolą oraz kości , połowę boczku wędzonego, posolić i popieprzyć, gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić wraz z kilkoma liśčmi maggi na pozostałym boczku.Ziemniaki pokroić w kostkę , dodać wraz z cebulą i przyprawami do wywaru.Gdy ziemniaki zmiękną , zupę jeszcze raz przyprawić.Mięso z kości obrać i dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu - kilka gałązek świeżej bazylii - pieprz, sól Składniki na 8-10 porcji. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy(...)boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron
Kuchenne Wariacjezjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku(...)cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę
To co kocham