maczystych ziemniakow1 spora cukinia-okolo 300 g1 cebulasol,pieprzswieze oregano lub majeranek1 lyzka masla gheeedo okraszenia:boczek,cebula Wykonanie:cebule pokroic w drobna kostke,przysmazyc na lyzce masla.Dodac starta na grubych oczkach tarki cukinie i przesmazyc razemugotowane ziemniaki ubic tluczkiem,polaczyc z podsamzona cukinia i cebulka.Sowicie doprawic sola i pieprzem.Wymieszac z posiekanym oregano lub majerankiemmake z ciepla woda,sola(...)recznie,w razie potrzeby podsypywac makarozwalowac cienko ciasto,wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegigotowac kilka minut od wyplyniecia w duzej ilosci osolonej wodypodawac okraszone podsamzonym boczkiem z cebulka.Super smakuja z zimnym kefirem lub maslanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 8 cieniutkich plasterków boczku (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, przekładamy do małego rondelka, dodajemy gałązki rozmarynu(...)tymianku. Zalewamy olejem tak, aby przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu, aż się lekko zarumienią. 4. Przekładamy warzywa
W kuchni KatieTo była zachcianka mojego męża. Mimo że to nie sezon na prażone, pieczone czy duszone z kociołka, on zażyczył ich sobie teraz na przednówku wiosny z
Bernika - moj kulinarny pamietnikchlebie, z jajkiem, białą kiełbaską i rzeżuchą. Smakowitych świąt życzę!!! Składniki na 4,5 litra zupy: 200 g boczku surowego wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody
Kierunekuchniaprzepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo inspirujący i ciekawy blog, na który będę często zaglądać ;) Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy
bastalenałyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka czerstwa namoczona w mleku Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka *obrane(...)DNIE OSIĄDZIE SKROBIA I DODAJĄ DO CIASTA JA TAK NIE ROBIĘ BO KARTACZ ROBI SIE SZTYWNY I SINY wolę miękkie ciasto. *mieszamy ciato wycisniete z ugotowanymi ziemniakami tak by powstala nam jednolita i gładka masa dodając 2 szklanki wrzącej wody po to by ciasto nam sie zaparzyło dzięki temu nie rozwala sie nam podczas gotowania *na blacie układamy
Viola cooks with passionkategoria, to pielmieni i manty. Wareniki znam z restauracji rosyjskiej już od dawna i zawsze zachwycały mnie smakiem. Najprostszy farsz, bo same ziemniaki z podsmażoną cebulką, prościej się już nie da, a takie pyszne. Możesz dorzucić podsmażony boczek, ale nie jest to konieczne. Ciasto na wareniki zawsze przygotowuje się z mąki zaparzonej wrzątkiem, stąd ponoć wywodzi się ich nazwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świeżą kolendrą, choć jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – zielona szakszuka – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich
nietylkopasta.plSkładniki 4 kaszanki z JurGastu kawałek wędzonego boczku szczypior sól, pieprz kilka kropel maggi 2-3 ząbki czosnku cebula Przygotowanie Boczek pokroić w kosteczkę i
Gaździnka warzyspróbowania mojego przepisu 🙂 Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce 1 szt 500 g mięsa ( żeberka wędzone, żeberka świeże, boczek świeży) 3-4 kiełbaski białe surowe pęczek włoszczyzny( marchew,pietruszka,seler,por) 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula liść laurowy … Czytaj dalej Żurek z jajkiem
gotuj ze mnąprzykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na wierzch potrawy układamy plastry wędzonego boczku i zapiekamy przez kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami
Qchnia po prostunajlepiej *wsadzamy nasze ziemniaczki do pieczenia przykrywajac folia aluminiowa zmiejszajac temp.do 180 C *pieczemy okol 45 min **wazne jest zeby uprzednio ziemniak byl porzadnie podgotowany poniewaz wspaniale dojdzie nam w piekarniku i nie bedzie pol surowy ******************************************************** Boczek kroimy w kostke i smarzymy na patelni ktoimy rowniez szypiorek bard: 1/2 KUBKA naturalnego jogurtu tyle samo majonezu i pol glowki czosnku bledujemy
Viola cooks with passionjest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól
NiePieprz.plprezentuje się naprawdę ładnie. Jest treściwy, ciężki i kaloryczny, ale za to jaki pyszny. 500g białe kiełbasy surowej 150g boczku wędzonego 300-400ml zakwasu 2 marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka(...)pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniugotowanego i zmielonego bobu dodaje się podsmażoną cebulę i drobno pokrojony wędzony boczek. Dzięki temu farsz staje się bardziej wyrazisty i ma lepszą konsystencję. Doprawia się go solą i pieprzem, choć można dodać również odrobinę majeranku lub kminku. Ugotowane pierogi okrasza się skwarkami lub podsmażonym boczkiem. Same pierogi nadają się do podsmażenia następnego dnia. W moim domu pierogi(...)gotowania ziemniaków (w zależności od mąki ciasto może potrzebować nieco więcej wody, u mnie wzięło 3/4 szklanki) Farsz: 500 g świeżego bobu 100 g boczku, najlepiej wędzonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu i soli (można dodać szczyptę majeranku i/lub kminku) (dodatkowo 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli) Do okraszenia: 100 g słoniny lub boczku Jeśli nasiona bobu
Trzeci talerz