gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1,5 l wody 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego kwaśna śmietana do podania sól(...)pieprz Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek. Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy
kuron.com.plproponuję surówkę z pora i pomidora i mamy pyszny obiad. Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne. Danie to jest idealne dla miłośników pyr :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 4 łyżki mleka 6 jajek
O kuchni z uczuciemwielkości ok 1,5 kg, dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam ok 12 kg szynki i 3 kg boczku ze skórą. Przygotować zalewę peklującą. We wodzie rozpuścić sól. Sól rozpuszczamy partiami, ponieważ soli powinno być tyle w zalewie aby wrzucony ziemniak wypływał na wierzch. Następnie rozpuścić saletrę i dodać przyprawy. Do zalewy włożyć mięso. Mięso musi być całe pokryte zalewą
Monia miesza i gotujeSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kurki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony(...)patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać kurki z patelni rozłożyć na ziemniakch, łyżką wyrównać wierzch użyłam
W Mojej Kuchni Lubiępowstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zupa krem ze skorzonery (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 fenkuł, obrany(...)dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki. Do tego samego rondla włóż cebulę, fenkuła, selera i czosnek i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej. Wlej bulion, dodaj ziemniaki, doprowadź
karmelowylistki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną i będą się rozpadać(...)odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera. Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego. Spróbujcie, bo warto! Smacznego! Post Krem z ziemniaków z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenUwielbiam kiszkę ziemniaczaną. Jeśli kupuję to tylko jednej firmy. Ale postanowiłam wziąć byka za rogi i zrobić ją samemu. Jako, że mój mąż też bardzo lubi
Ewa w kuchnitrochę do posypania na blachę 3 łyżki mąki ziemniaczanej Smalec, olej Jeżeli macie dostęp do przyprawy do ziemniaków polecam "babka" będzie miała fajny kolor i inny smak * Ja czasem dodaje do ziemniaczanego ciasta pokrojony boczek wędzony podsmażony razem z cebulą Sposób: Jak zwykle zabieramy sie za mięso Do mięsa dodajemy : 2 jajka Sól
Viola cooks with passionpałacu , wzbogaca też smak, subtelnie , delikatnie , ale jednak … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Farsz bogaty , twarogiem mocno zaprawiony , a do tego suta okrasa z boczku i cebulki…;) Ach..co tam tłuszczyk , kalorie , ten smak , aromat ..je się oczami , wypocić będzie trzeba nogami , ale warto ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma
Ogrodnik w podróżypomysł na grilla, pyszne i chrupiące szaszłyki z mięsa wieprzowego i nie tylko, podane z duszonymi ziemniakami z pieczarkami, oprószone świeżymi ziołami. Jest to fajny posiłek na kolację przy grillu w gronie rodziny czy znajomych. Na grilla przygotowałam szaszłyki z wieprzowiny, wędzonego boczku i gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni! Polecam! Duszone ziemniaczki, często nazywane(...)czosnek, szalotkę, pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie
SMYKWKUCHNIsamej patelni. Włożyć do gotujących się warzyw. Przyprawić i kiedy botwinka zmięknie zaprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub/i ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad na szybko , Zupy Tagged: boczek , botwinka , bulion
https:KKuchniaMniamcebula Przygotowanie : Farsz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić. Kluski : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto. Odrywamy kawałki(...)dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Okrasa : Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć. Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką. Smacznego ! Z tej porcji wyszło 45 klusek, zależy jakiej wielkości będziecie robić. (function
Kuchnia DanusiUwielbiam makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron(...)cały sos robi się w trakcie, gdy makaron się gotuje. Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie, ale jest przepyszny! :) Składniki: 1 średnia cebula 100 g boczku w plastrach, drobno pokrojonego 250 g kurek 1 mała śmietana 18% szczypta ostrej papryki sól pieprz 2 ząbki czosnku ulubiony makaron ;) ser do posypania - u mnie pecorino Wodę na makaron
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym
prawdziwe jedzenieokresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonegoduży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka(...)kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość
Bon Appetit Małgorzaty