ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:95/185)

Zupa dyniowo paprykowa z chipsem z boczku 116

zmiksować przy pomocy blendera. Rosół wlać do garnka, uzupełnić wodą, dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę (lekko pokrojone) i przyprawy do smaku. Ugotować do miękkości, zmiksować przy pomocy blendera , dodać pure z dyni i jeszcze raz zagotować. Podawać ze śmietaną i dobrze przyrumienionym na patelni boczkiem

Gotowanie jest łatwe
Żurek na wędzonym boczku 196

domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z ugotowanymi ziemniakami. Bo w takiej wersji jedliśmy częściej w rodzinnym domu. Składniki: zakwas na żur kawałek chudego wędzonego boczku w kawałku (ok. 2 50 g) po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny kilka

Czerwień i błękit
ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE! 192

jakim go przygotujemy był wywarem np. na wędzonych żeberkach, boczku bądź dobrej jakości białej kiełbasy. Istotne jest to jakich przypraw użyjemy, ja zawsze sięgam po liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu, wybieram sprawdzoną markę Kotanyi. Na żurku obowiązkowo musi być kleks dobrej śmietany. Jajka zapiekane w ziemniakach doprawiłam świeżą rzeżuchą i solą czosnkową. Całość to prawdziwa petarda! Polecam(...)350ml - 3 litry wody - 10 plastrów surowego wędzonego boczku (ewentualnie biała kiełbasa, bądź kilka wędzonych żeberek) - 3 ząbki czosnku - 5 listków laurowych Kotanyi - 4-6 ziaren pieprzu czarnego Kotanyi - 2 łyżki majeranku Kotanyi - sól do smaku - śmietana do podania Ponadto: - 4-5 szt. długich i dość sporych młodych ziemniaków - 4-5 szt. jajek ekologicznych - świeża rzeżucha - sól czosnkowa Kotanyi jeśli

SMYKWKUCHNI
Duszona cukinia i boczuś, czyli obiad w 30 minut 187

osoby: 2 małe cukinie 1 łyżka masła 1 duży ząbek czosnku szczypta tymianku sól i pieprz do smkau Dodatkowo: 6 cienkich plastrów surowego boczku ulubione przyprawy ( u mnie tradycja: słodka papryka, majeranek, sól i pieprz) ugotowane ziemniaki 1 łyżka oleju ogórki małosolne Sposób przygotowania: Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić

Gosia gotuje
Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 217

roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań, typowych dla naszego regionu, nie przetrwało do naszych czasów. Mając do wyboru różnorodne(...)przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia ją groch, który po ugotowaniu dodawany jest do zalewajki razem z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo zupa zagęszczona jest śmietaną z mąką i okraszona skwarkami z wędzonki. Podajemy z ciemnym chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy

Trzeci talerz
Ekspresowy obiad, co tam stek - ziemniaczki wygrały! 157

obłędnie pyszne i akurat wyjechał. Złośliwa ze mnie baba, bo wysłałam mu zdjęcie obiadu. Stąd materiał do wpisu :D Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków 250 g liści szpinaku 200 g pokrojonego surowego, wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli gałka muszkatołowa, świeżo-mielony pieprz sól łyżka masła Myjemy szpinak i  podsmażamy na łyżce masła aż wyparuje woda, dodajemy

Cytryna&Co.
Zielona szakszuka 156

także z gotowej mieszaki przypraw zwanej Harrisa – ma w sobie wszystkie niezbędne dodatki. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: –  ser z jogurtów greckich –  pasta

nietylkopasta.pl
BARSZCZ BIAŁY + FILMIK 171

tradycyjna zupka świąteczna na zakwasie, z jajeczkami i białą kiełbasą jest rewelacyjna. SKŁADNIKI : 4 prędka białej kiełbasy surowej lub parzonej 2 marchewki 1-2 ziemniaki 2 cebule 1 pietruszka, kawałek selera 150 g wędzonego boczku 1 szklanka zakwasu na barszcz biały liść laurowy ziele angielskie. pieprz w ziarnkach 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 178

robi się barszcz czerwony.  Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w  pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała cebula

SMYKWKUCHNI
PIECZEN RZYMSKA 133

jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek) sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania brytfanny plasterki tłustego, wędzonego boczku lub słoniny do wyłożenia brytfanny PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy (z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny

Moja Książka Kucharska
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 208

godzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości mięsa może zaistnieć  potrzeba wydłużenia czasu o ok. 15-20 minut. Dzięki temu otrzymamy oprócz boczku bardzo aromatyczny sos, którym po zagęszczeniu zasmażką możemy polać ziemniaki. przepraszamy za jakość zdjęcia, ale fotka została zrobiona telefonem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 181

piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.   Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka ziemniaczana 420

Witam :)Niedawno obiecałam Wam, że pojawi się tutaj przepis na sałatkę z warsztatów - oto on :) Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Leniwe a'la pierogi ruskie 183

całej masy) sól pieprz olej Dodatkowo: 2 cebule wędzony boczek według uznania (ja dałam ok. 20-30 dkg) Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do ziemniaków, twarogu i jajek dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy dość mocno solą i pieprzem.  Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę(...)mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się ładnie zrumienią Kluseczki wrzucamy do gotującej się wody, jak wypłyną są gotowe. Kluseczki wyjmujemy na talerz i okraszamy zrumieniana cebulą z boczkiem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 250

ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna- 1 średnia cebula- 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu- 5 ząbków czosnku- woda- olej kokosowy bezzapachowy(...)ząbki czosnku, mieszamy.Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia.Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania, na małym palniku (u mnie

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania