ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:113/185)

Szynka duszona z żurawiną i boczkiem 253

czerwone cebule, pokrojone w piórka - niewielka ilość oleju rzepakowego - 1 opakowanie boczku (80 g) w kawałku, pokrojonego w paseczki - 80 g żurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka ilość soli - niewielka ilość mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE(...)pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pozostałą część czosnku siekamy i rozcieramy z odrobiną soli za pomocą noża.Do garnka dodajemy olej rzepakowy oraz pokrojone kawałki boczku, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek, całość smażymy ok. 4 minut, cały czas mieszając. Dodajemy suszone żurawiny, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżek

Zainspiruj się kuchnią
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 117

domem rodzinnym.  Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek(...)kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa. Żurek ten możemy również podać z pieczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulą i grillowanymi, małymi kiełbaskami. Smacznego

Moja Książka Kucharska
PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY 186

puree z ziemniaków. Po kilku minutach z odlanej od ziemniaków wody wydzieli się skrobia, która opadnie na dno naczynia. Wodę z góry wylewamy, natomiast otrzymaną skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy także mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy. Gdyby masa nie chciała się sklejać,  musimy dosypać więcej mąki. My dałyśmy 5 łyżek mąki i było ok. Można zrobić próbę, ulepić małą kulkę(...)idealne. Można sprawdzić wyjmując jedną kluskę, przekroić ją na pół czy nie jest surowa wewnątrz. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z cebulą na 2-3  łyżkach oleju na złoto. Pyzy wykładać łyżką cedzakową na talerz, podawać polane tłuszczem z boczkiem i cebulą. Pyzy można zamrozić, można również odsmażyć je na drugi dzień na patelni na małej ilości oleju

Smaczne Zdrowe
Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku! 121

boczku. Ułóż na nich piersi z kurczaka, posmaruj marynatą i owiń boczkiem.   Dno naczynia do pieczenia wysmaruj pozostałą marynatą, ułóż w niej przygotowane wcześniej mięso. Włóż do piekarnika w 2/3 wysokości, piecz 20-25 minut, aż boczek się zarumieni.   W trakcie pieczenia przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez(...)kielecki, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ewentualnie możesz „złamać” smak odrobiną cukru.   Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.   Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym.   Zastanawialiście się kiedyś, jak przygotować idealnie soczystą pierś

kuron.com.pl
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 190

robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości.  3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą, np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną(...)płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne  (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej 200 g drobnego makaronu – u mnie małe kolanka snabbmakaroner parmezan do podania opcjonalnie: poszarpane listki bazylii Przygotowanie: Selera i marchewki obierz i pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 122

cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Jabłka z boczkiem Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym(...)cebula drobno posiekana 4 jabłka pokrojone na duże kawałki 2 łyżki syropu klonowego duża szczypta tymianku i pieprzu 2 łyżki starego sera do dekoracji Przepis na jabłka z boczkiem Boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się zarumieni dodać cebulę a po chwili przyprawy i jabłka. Dusić 10 minut i podawać na ciepło posypane łyżką startego sera. Zupa kminkowa Zupa

Ugotowane pozamiatane
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 220

się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu(...)sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 184

się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu(...)sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij

Fiolka w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 116

Pierwsze wyzwanie wspolnego gotowania w nowym roku odbywa sie pod haslem 3 po 3, czyli danie przygotoawne jedynie z 3 glownych skladnikow. Tym razem mialy to byc ziemniaki, por i bekon. Takie zestawienie w kuchni brytyjskiej jest dosc czesto spotykane, choc musze przyznac, ze nic podobnego jeszcze nie przygotowywalam, moze za wyjatkiem tarty porowo - bekonowej , ktora bardzo smakowala mojemu tacie(...)jajko pol szklanki smietany sol, pieprz ostra papryka kilka plastrow bekonu (4-5) Przygotowanie: Boczek pokroic w kostke i wytopic na patelni, gdy sie przyrumieni dodac pokrojonego w plasterki pora, posolic i dobrze popierzyc i smazyc chwile, az por zmieknie. W miedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko

Codzienne Gotowanie
Zupa z wędzonym łososiem 194

kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie(...)cebula drobno posiekana – 2 spore marchewki obrane i pokrojone w kostkę – 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 6-7 ziemniaków pokrojonych w niewielką kostkę – 1,5 łyżeczki suszonego tymianku – 2 szklanki mleka – 1 łyżka mąki – 200 g śmietany 18% – 150-200 g wędzonego łososia (wędzonego

nietylkopasta.pl
Duszony schab 154

Składniki 4 plastry schabu b/k 2 cebule kawałek wędzonego boczku 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe fasolka szparagowa sól, pieprz, wegeta kilka kropel maggi śmietanka

Gaździnka warzy
Bigos z młodej kapusty 167

pokrojonym mięsem,  doprawiam do smaku solą, dodaję koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek, na tłuszczyk  z boczku wsypuję mąkę pszenną, robię zasmażkę, dodaję do kapusty, gotuję jeszcze 3-4 minuty zestawiam z ognia.  Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Żurek z pieczarkami i jajkiem + film 181

idealne danie na świąteczny stół wielkanocny, bardzo aromatyczna i smaczna zupa, które świetnie smakuje podana z pieczywem lub ziemniakami . Przygotowuję ją na święta i cieszy się dużym powodzeniem wśród  domowników . składniki na około 2 litry żurku 200 g wędzonego boczku 0,5 litra zakwasu na żurek  przepis tutaj 250 g pieczarek 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera

Smakowite Dania
ZIEMNIAKI FASZEROWANE 120

koperek lub szczypiorek do posypania Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Do wydrążonych ziemniaków dajemy śmietaną, sól, pieprz i dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy masło i dajemy drobniutko pokrojoną cebulą i boczek, gdy wszystko jest prawie podsmażone wciskamy 1 ząbek czosnku i smażymy jeszcze chwilkę. Skórki ziemniaczane faszerujemy masą ziemniaczaną, posypujemy

harrisa
Fasolka po bretońsku 94

kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy fasola będzie prawie już miękka dodajemy podsmażone boczek i kiełbasę z cebulą oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane suszonymi ziołami z ulubionym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami

Moja smaczna kuchnia
Klasyczna zupa grochowa na wędzonce 783

jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni. Składniki: 3 l wody ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy w osolonej wodzie

Smaki Ewy
Szparagi w dwóch odsłonach 144

minut Wrzucić na roztopione masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem.  Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego

Jemy Pijemy
Grubo tarte placki z kabaczka z boczkiem 64

Nieco mniej wegetariańska wersja klasycznych placków z kabaczka ;) Nie ma w tym przepisie ziemniaków a kabaczek jest tarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem

Milion Smaków
Kurczak ze śliwką 172

suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem.  Składniki: 2  podwójne filety z kurczaka  16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię(...)obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków