duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku. Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:) Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka garść posiekanego drobno koperku sól Przygotowanie: ziemniaki ugotuj, przestudź, zmiel
Zasmakuj KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone
Marta Gotujerózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych.1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi)4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamyok. 150 g boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamyWszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól
Z butelką mleczka w tleCiasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo(...)dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności od zasobności(...)mięsnym smakowało obłędnie! Było rodzinnie, domowo, smacznie. Myślę, że tak jest dziś u mnie:) Bynajmniej staram się odtwarzać kuchnię rodzinną, w szczególności mojej Babci. ZAPRASZAM na gulasz drobiowy z boczkiem, grzybami i pomidorami. Opcjonalnie, obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu. Składniki: 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa
Zasmakuj Kuchnisurowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich.Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto(...)farsz:300 g wolowiny gotowanej z rosolu1 mala marchewka z rosolukawalek pietruszki i selera z rosolu1 cebulasol,pieprzmajeranek-opcjonalnie1 lyzka maslaWykonanie:polowe ziemniakow ugotowac,przecisnac przez praske.Ostudzicw czasie jak ziemniaki sie gotuja zmielic mieso z kawalkiem marchewki,pietruszki i selera.Cebule pokroic w drobna kostke i przysmazyc na rumiano na 1 lyzce masla.Zmielone mieso polaczyc z cebulka,sola i pieprzem.Dokladnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!boczkiem Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 150g boczku wędzonego 3/4 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka(...)doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy mieszamy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni *** *** Do wytopionego boczku dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę. Stopniowo na patelnie wlewamy wodę z kapusty
Blog z Apetytemdodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również na zwykły, codzienny obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około 15 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 70g żółtego sera 2 malutkie
Kolizje SmakówKopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w pysznej wersji z szybkim sosem grzybowym. Sezon na grzyby jeszcze trwa(...)grzybobrania, ale mój brat jest na tyle uprzejmy, że zawsze o mnie pamięta. (Zresztą ja o nim też!) Ewentualnie sos przygotujcie z mrożonych... Ciasto na kopytka: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Sos: 250g grzybów 1 marchewka (mała) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna
Di gotujesprawiają, że ma wyśmienity orzeźwiający smak. Sałatka idealnie pasuje do grillowanej karkówki i boczku. Możecie ją przygotować nie tylko jako dodatek do potraw z grilla, ale świetnie sprawdzi się w każdej innej sytuacji. Przygotowanie jej jest stosunkowo proste i szybkie. Jedynie musicie pamiętać, aby ugotować ziemniaki parę godzin wcześniej aby przestygły. Składniki 4 ziemniaki pęczek rzodkiewek 2 garści świeżej bazylii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostke boczek lub kiełbasę. W wersji wegeteriańskiej można całkowicie pominąć podlac całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawic do smaku ostrą, mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem podawac z bagietką, ryżem lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami
Dzieje kuchennej WiewióryFrancji danie podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam! Wołowina po burgundzku Składniki na 4 porcje: 800g mięsa wołowego na gulasz 200g boczku 200g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 400ml wytrawnego czerwonego wina
Smak mojej kuchniNajlepszy bigos to właśnie z młodej kapusty, który uzupełniają dodatki takie jak kiełbasa czy boczek. Jednak można też bez dodatków. Ja przygotowałam bigos z kiełbasą z dodatkiem cytryny i powideł śliwkowych. Te dodatki nadają wyjątkowy smak. Jest świetny ! Idealny dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Ja lubię jeść z samym chlebem. Taki bigos to także fajne danie
Kuchnia Paulettesminut. Następnie dajemy zupie przestygnąć i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy warzywa. Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na gładko. Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy. Smacznego
Cooking Monster