dopasować do Waszych ): 300 g boczku pokrojonego w paski 2 bataty pokrojone w kostkę 500 g brukselki 10 jajek 2 duże cebule – czerwona i zwykła (pokrojone w duże płatki) ⅓ szklanki płatków drożdżowych ½ szklanki mleka sól i pieprz 1 łyżka czosnku granulowanego jajka bazylia oregano tymianek szpinak Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Boczek tniemy na odpowiadające nam paski(...)wrzucamy na około 20 minut do piekarnika. Po tym wszystkim czas na przygotowanie zapiekanki. Na spodzie naczynia układamy bataty, na nie dajemy połowę wcześniej podsmażonego boczku, do góry brukselka, cebula i znowu boczek. W misce mieszamy jajka, mleko, czosnek i płatki drożdżowe, sól oraz pieprz. Wlewamy tak przygotowane mleko do naszej zapiekanki, aby równo przykryć wszystko i zostawiamy w piekarniku
PaleoLifeKremowa zupa pachnąca lasem, z dużą ilością warzyw i tymiankiem. Żeby jednak nie było zupełnie gładko to wierzch posypałam chrupiącym boczkiem i podsmażonymi grzybami. Mówię
Smaczna PyzaDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskipropozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy
Kuchnia smakówtylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę i ogórki drobno siekamy w kostkę i mieszamy że sledziami.Doprawiamy do smaku octem i świeżo zmielonym pieprzem.Salatkę Podajemy na posmarowanych masłem kromkach chleba i posypać posiekanym szczypiorkiem.Można także Podawać do gorących ziemniaków w mundurkach.Smacznego. Przepisy ,które mogą Wam się przydać :))).! Przepisy i zdjęcia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiworeczki kaszy gryczanej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu 1 dużego ziemniaka startego na drobnych oczkach 2 jajka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 por posiekany dość drobno, np. w piórka (odrobinę zostawiamy do dekoracji) 1 laska kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni 20 dag boczku (przygotowanego tak, jak kiełbasa) 2-3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% sól
Ratunku obiadRewelacja! Idealna alternatywa ziemniaczków do obiadu, dlatego nie dodawałam boczku ani sera żółtego. Nie dość, że smaczne, to jeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam! Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki
Blondynka Gotujeząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę i boczek przekręcić przez maszynkę. Do mięsa wsypać sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty czosnek i wlać zimną wodę. Kilka minut wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita. Doprawione mięso włożyć do szynkowara wyłożonego specjalnym woreczkiem dokładnie ubijając, np. tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było w nim pęcherzyków powietrza. Szynkowar zamknąć i umieścić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieżółtego sera. Następnie ser dokładnie oblepić mięsną masą. Roladkę owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. U mnie wyszło 7 roladek. Naczynie wstawić do piekarnika nagranego na 180 C i piec ok 40-45 minut. Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniakami , które upiekłam razem z roladkami oraz ogórkami w zalewie gyros
Monia miesza i gotujeżurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek(...)układamy paprykę, jabłka, wszystko posypujemy żurawiną, czosnkiem. Kładziemy na to plastry boczku, na to układamy odsączone z oleju pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 180 st na 1,5 godziny, przez pierwszą godzinę pieczemy pod przykryciem, następnie pokrywkę zabieramy i pieczemy bez przykrycia. Podawać natychmiast na przykład z pieczonymi ziemniakami. Smacznego! kaczka_pieczona_mojprzepisna.pl kaczka_pieczona_mojprzepisna.pl
moj przepis nałyżką białego wina - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Stare Garymarchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare Garyżuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie(...)pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego
Zawsze głodna!placki ziemniaczane, ale stwierdziłam, że całą ziemniaczaną masę wyłożę na papier do pieczenia i upiekę w piekarniku w formie jednego, dużego placka. Podobnie jak się piecze Babkę ziemniaczana z boczkiem Taki placek ziemniaczany z piekarnika jest pyszny, chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem. Polecam Wam moje inne(...)żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 jajka 1 kiełbasa 1 papryka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek do smaku odrobina oleju do posmarowania papieru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię