ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:130/185)

Młoda kapusta zasmażana z karkówką 127

przesmażamy razem z boczkiem ( mieszamy ). Dodajemy również pieprz. Po około 10 minutach dodajemy do smaku ocet jabłkowy ( kilka łyżek ) oraz karkówkę i płyn z patelni ( z duszenia ). Całość jeszcze dusimy razem około 10 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i natkę pietruszki. Razem przesmażamy. Podajemy na ciepło. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
GAR DLA CHŁOPA 171

 Bardzo treściwe w męskim stylu jadło bez dodatkowych ulepszaczy w stylu torebki gotowego produktu do jego zrobienia.:) Zapraszam. 20 dag.fasoli 60 dag.ziemniaków 1.5 litra

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 257

więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki(...)wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie.Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem.Sos z wędzonego boczku:kilka grubszych plastrów wędzonego boczku,1 średnia cebula,śmietana,ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej,sól, pieprz - do smaku.Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Wytopić

Codzienna kuchnia niecodzienna
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 144

Krok 9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki. Krok 10. Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę. Krok 11. Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut. Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne

Moja Książka Kucharska
Żur w wersji light czyli na bulionie warzywnym 145

wędzonych kościach i boczku. A mówią, że... Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. * Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek Składniki: 1/2 szklanki zakwasu na żur 1 duża marchewka 1 ziemniak 1/2 selera 1 opieczona cebula

Życie zaczyna się w kuchni
Roladki schabowe zawijane boczkiem 197

jako główny dodatek tłuczone ziemniaki. Co prawda ja rzadko przygotowuje takie tradycyjne obiady ale jak już zrobię to cieszę się jak małe dziecko. Mało tego, wtedy nachodzi mnie na wspomnienia... oczywiście takie bardzo pozytywne. porcja na ok 4 roladki Składniki:  400 g schabu 100 g pieczarek 100 g sera cheddar 4 plastry cienko pokrojonego boczku wędzonego sól i pieprz(...)umyć i pokroić w paski, następnie podsmażyć, tak długo aż pozbędziemy się wody. Na środek schabu układamy plaster sera i łyżkę pieczarek. Całość zawijamy w roladkę i dodatkowo zawijamy boczkiem (możemy użyć wykałaczki, do ciaśniejszego zawinięcia). Roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem dusimy 10 minut, na sam koniec ściągamy przykrywkę

Niezły Młynek
STAROPOLSKI BIGOS SWIATECZNY - przepis krok po kroku 151

Krok 9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki. Krok 10. Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę. Krok 11. Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut. Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne

Moja Książka Kucharska
Kopytka smażone 143

ziemniaczanej jajo sól Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, pokroić i wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.Cebulkę i boczek pokroić i podsmażyć.Kopytka wyjąć(...)łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię.Podsmażyć, podawać z boczkiem i cebulką

Moje domowe kucharzenie
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 143

pomidora. Następnie owijamy plastrem boczku. Owinięte mięso nabijamy na dwa patyczki do szaszłyków i podsmażamy na patelni z obu stron. Tak aby się delikatnie zarumieniły. Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach

kulinarnyJa
Gęś po polsku w kapuście 160

przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki w sosie marinara. 102

makaronu, ale z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze! Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 5 łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 mała cebula 3 plastry surowego boczku 1 duży ząbek czosnku

zadanie-gotowanie
Fasolka po bretońsku 104

Fasolka po bretońsku to bardzo sycąca, typowa potrawa jednogarnkowa. Przepisów na nią jest mnustwo, ale ja i moja rodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety

kuchnia doski
Młode ziemniaczki z boczkiem, szparagami i koperkiem 315

Mój młody uwielbia ziemniaki, szczególnie te nowe, pierwsze. Specjalnie musiałam w takie gorąco na ryneczek pojechać, bo chcę i chcę. Kupiliśmy takie drobne, bo najlepsze i chyba z godzinę mi zeszło zanim je ogarnęłam ;). Dla mnie to dobrze, bo szybki obiad mogę przygotować i mam go z głowy ;). My też lubimy, tym razem dodałam boczek, miałam szparagi, więc one też

kruche babeczki
Żurek zabielany 102

podsmażyć kiełbasę i boczek, a następnie przełożyć do garnka, wlać większą część żurku ok. 400 ml (resztę dodać według własnego smaku), zagotować, dodać sól i pieprz i śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min.Dodać koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu śmietany)Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzyku

Mix smaku
20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 194

kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Mini pizza w trzech smakach Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Paszteciki z brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Smalec z wędzonego boczku Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem

Codziennik Kuchenny