pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżeczki dobrego chrzanu majeranek śmietana ukwaszona 18% sól pieprz Wykonanie: Żeberka (lub boczek) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz białą kiełbasę. Gotujemy kolejne 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy z garnka(...)smaku: chrzanem, roztartym w dłoniach majerankiem, zahartowaną śmietaną, ew. solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki wrzucamy do zupy. Podajemy czysty lub z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka
Walijskie Pichceniepieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka - 4 szkl sól - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę(...)koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać okraszone boczkiem z cebulką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusizawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora(...)ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego łyżka śmeitany lub jogurtu Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy
Kuchnia od dwojgaplaster) Wedle uznania papryka ja ją dodałam po raz pierwszy. Sól,pieprz Mąka Sposób: Mięso rozbijamy tłuczkiem musi być bardzo cienkie. Smarujemy mięso musztarda ,umieszczamy boczek , cebule,ogorka,paprykę i zawijamy ścisło. Patrz zdjęcie wyżej. Gdy nie chce nam dobrze się zwinąć używamy małych wykałaczek. Następnie musimy opanierować samą(...)powstanie nam sos, który powstanie podczas długiego procesu gotowania. Sól i pieprz dodajemy pod koniec gotowania nigdy przed . Polecam to danie z Kluskami Śląskimi ,ziemniakami. Smacznego
Viola cooks with passionłyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane). Gdy ziemniaki ostygną dodajemy twaróg i podsmażoną cebulę z porem i pieprz. Dokładnie rozdrabniamy widelcem, mieszamy i dosalamy do smaku. Farsz gotowy. Mąkę zalewamy gorącą wodą z masłem, gdy ostygnie(...)minut pod przykryciem aby się przegryzło. Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy farsz i formujemy pierogi swoją metodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym. SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy
Pasje Jolkiknedle, jeśli farsz się wysypuje. 3. Zrobić ciasto. Postąpić podobnie jak robi się kluski śląskie - ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części, jedną wyciągnąć i wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną do 3/4 wysokości, a resztę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto. 4. Z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić. Każdy kawałek(...)Gotować w lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową. 6. Podawać wedle uznania np. z sosem, zrumienioną cebulką lub boczkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą kapustę, co jakiś czas zamieszać, dodać przyprawę do karkówki (doskonale smakuje z kapustą), paprykę ostrą i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 20 minut(...)wsypać pokrojony koperek i wymieszać podawać z pieczywem lub z czym się lubi - młoda kapusta jest w naszym domu jak najczęściej przygotowywana i ze smakiem jedzona, lubimy i do ziemniaków, kaszy, pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki(...)jajko ugotowane na twardo. Obie odsłony godne polecenia. Kończymy dziki tydzień, mam nadzieję nie zdziczali całkiem ;) i szykujemy się na następne hasło. Składniki: 800 g ziemniaków 2 szalotki 2 szkl. bulionu warzywnego 1/3 szkl. śmietany kremówki (30%) sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeżo zmielony awokado oliwa (lub klarowane masło) Wykonanie: Szalotkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie
zadanie-gotowaniepszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z ciasta odrywać małe(...)sklejać. Układać na podsypanym mąką blacie. Pyzy wkładać do wrzącej, osolonej wody i chwile pogotować. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, wyłożyć na talerz i polać skwarkami lub podsmażonym boczkiem z cebulą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo
Bernika - moj kulinarny pamietnikwody musi odpłynąć. Odcedzone ziemniaki dodać do ugotowanych ziemniaków. Wodę zostawić i chwilkę poczekać, aż mączka ziemniaczana osiądzie na dnie garnuszka. Wtedy zlać wodę a mączkę ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Dodać dodatkowo mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać masę. Formowanie kartaczy – rękoma nabrać trochę ciasta i uformować cienki placuszek. Nałożyć dużą porcję mięsa, tyle żeby można było mięso przykryć masą ziemniaczaną(...)dużo wody, osolić i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kartacze. Gotować od wypłynięcia kartaczy na powierzchnię 2 minuty. Wyjąć je łyżką cedzakową. Podawanie – gorące kartacze polać obsmażonym boczkiem i cebulką oraz tłuszczykiem. Były pycha, mniam
Kuchnia PokoleńWiele z nas - mam - marzy o powrocie do figury z przed ciąży, lub nawet o zgubieniu kilogramów, które zadomowiły się na biodrach i boczkach GRUBO przed ciążą. Da się, trzeba tylko postanowić i ... trzymać się postanowienia - cała filozofia, ale jak trudna do zrealizowania. Nie martw się, że na diecie będzie niesmacznie, że będziesz głodna, że żarcie będzie jałowe(...)obiad - to tylko około 300 kcal, a nie wygląda i już na pewno nie smakuje jak 300 kcal. Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek można dodać dowolne
Matka Żywicielkaoliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej lub grillu, zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej, na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek(...)chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi
Kuchnia Beatygrubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką.Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony. Cebule(...)gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą
Walijskie PichcenieWegańska grochówka w pierwszej chwili zakrawa na oksymoron, bo jak nic kojarzy się pływającymi kawałkami mięcha, Misiek coś o żeberkach nawet wspominał i o boczku, a mi to się głównie kojarzyła z potężną ehhm niestrawnością powiedzmy Zrobiłam, a jakże wersję wegańską, jeszcze dorzucając tofu i mój „będący wege kiedy ja patrzę” mąż stwierdził, że w życiu nie jadł(...)Składniki na 6 solidnych porcji: 300 g grochu, u mnie cały, połówki będą nawet lepsze o szybciej się gotują, namoczyć przez noc, i wypłukać w czytsej wodzie 3 średnie ziemniaki 2-3 korzenie pietruszku mały seler 4 średnie marchewki 2-3 cebule 2 łyżki mieszanki przypraw „Czubryca” -idealna do wszelakich strączków łyżeczka wędzonej soli do podania: 2 kostki
greenscarf