ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:136/185)

BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE 162

pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżeczki dobrego chrzanu majeranek śmietana ukwaszona 18% sól pieprz Wykonanie: Żeberka (lub boczek) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz białą kiełbasę. Gotujemy kolejne 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy z garnka(...)smaku: chrzanem, roztartym w dłoniach majerankiem, zahartowaną śmietaną, ew. solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki wrzucamy do zupy. Podajemy czysty lub z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka

Walijskie Pichcenie
Pierogi ruskie 181

pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka - 4 szkl sól - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Farsz:  Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.  Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę.  Wymieszać składniki z solą i pieprzem.  Ciasto na pierogi:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę(...)koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać okraszone boczkiem z cebulką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Fit zupa krem z 3 warzyw 120

zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych.  ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora(...)ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego łyżka śmeitany lub jogurtu Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy

Kuchnia od dwojga
Zrazy wołowe 141

plaster) Wedle uznania papryka ja ją  dodałam po raz pierwszy. Sól,pieprz Mąka Sposób: Mięso  rozbijamy tłuczkiem  musi być bardzo cienkie. Smarujemy  mięso  musztarda ,umieszczamy boczek , cebule,ogorka,paprykę  i zawijamy ścisło. Patrz zdjęcie  wyżej. Gdy nie chce nam dobrze się  zwinąć używamy  małych  wykałaczek. Następnie musimy opanierować  samą(...)powstanie nam sos, który powstanie podczas długiego  procesu gotowania. Sól  i pieprz dodajemy pod koniec gotowania  nigdy przed . Polecam to danie z Kluskami Śląskimi  ,ziemniakami. Smacznego

Viola cooks with passion
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 150

łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane).  Gdy ziemniaki ostygną dodajemy twaróg i podsmażoną cebulę z porem i pieprz. Dokładnie rozdrabniamy widelcem, mieszamy i dosalamy do smaku. Farsz gotowy. Mąkę zalewamy gorącą wodą z masłem, gdy ostygnie(...)minut pod przykryciem aby się przegryzło. Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy farsz i formujemy pierogi swoją metodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym. SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy

Pasje Jolki
Knedle z mięsem (z rosołu) 197

knedle, jeśli farsz się wysypuje. 3. Zrobić ciasto. Postąpić podobnie jak robi się kluski śląskie - ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części, jedną wyciągnąć i wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną do 3/4 wysokości, a resztę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto. 4. Z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić. Każdy kawałek(...)Gotować w lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową. 6. Podawać wedle uznania np. z sosem, zrumienioną cebulką lub boczkiem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
młoda kapusta duszona z boczkiem... 174

łyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą kapustę, co jakiś czas zamieszać, dodać przyprawę do karkówki (doskonale smakuje z kapustą), paprykę ostrą i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 20 minut(...)wsypać pokrojony koperek i wymieszać podawać z pieczywem lub z czym się lubi - młoda kapusta jest w naszym domu jak najczęściej przygotowywana i ze smakiem jedzona, lubimy i do ziemniaków, kaszy, pieczywa.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ziemniaczana z awokado. 194

Zupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki(...)jajko ugotowane na twardo. Obie odsłony godne polecenia. Kończymy dziki tydzień, mam nadzieję nie zdziczali całkiem ;) i szykujemy się na następne hasło. Składniki: 800 g ziemniaków 2 szalotki 2 szkl. bulionu warzywnego 1/3 szkl. śmietany kremówki (30%) sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeżo zmielony awokado oliwa (lub klarowane masło) Wykonanie: Szalotkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie

zadanie-gotowanie
Pyzy z mięsem 169

pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z ciasta odrywać małe(...)sklejać. Układać na podsypanym mąką blacie. Pyzy wkładać do wrzącej, osolonej wody i chwile pogotować. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, wyłożyć na talerz i polać skwarkami lub podsmażonym boczkiem z cebulą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Biały barszcz na białej kiełbasie 136

Tradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsem drobiowym 150

wody musi odpłynąć. Odcedzone ziemniaki dodać do ugotowanych ziemniaków. Wodę zostawić i chwilkę poczekać, aż mączka ziemniaczana osiądzie na dnie garnuszka. Wtedy zlać wodę a mączkę ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Dodać dodatkowo mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać masę. Formowanie kartaczy – rękoma nabrać trochę ciasta i uformować cienki placuszek. Nałożyć dużą porcję mięsa, tyle żeby można było mięso przykryć masą ziemniaczaną(...)dużo wody, osolić i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kartacze. Gotować od wypłynięcia kartaczy na powierzchnię 2 minuty. Wyjąć je łyżką cedzakową. Podawanie – gorące kartacze polać obsmażonym boczkiem i cebulką oraz tłuszczykiem. Były pycha, mniam

Kuchnia Pokoleń
Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 225

Wiele z nas - mam - marzy o powrocie do figury z przed ciąży, lub nawet o zgubieniu kilogramów, które zadomowiły się na biodrach i boczkach GRUBO przed ciążą. Da się, trzeba tylko postanowić i ... trzymać się postanowienia - cała filozofia, ale jak trudna do zrealizowania.    Nie martw się, że na diecie będzie niesmacznie, że będziesz głodna, że żarcie będzie jałowe(...)obiad - to tylko około 300 kcal, a nie wygląda i już na pewno nie smakuje jak 300 kcal.   Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek  można dodać dowolne

Matka Żywicielka
Medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem. 378

oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej lub  grillu, zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej, na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek(...)chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi

Kuchnia Beaty
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 258

grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką.Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony. Cebule(...)gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
Wegańska grochówka 158

Wegańska grochówka w pierwszej chwili zakrawa na oksymoron, bo jak nic kojarzy się pływającymi kawałkami mięcha, Misiek coś o żeberkach nawet wspominał i o boczku, a mi to się głównie kojarzyła z potężną ehhm niestrawnością powiedzmy Zrobiłam, a jakże wersję wegańską, jeszcze dorzucając tofu i mój „będący wege kiedy ja patrzę” mąż stwierdził, że w życiu nie jadł(...)Składniki na 6 solidnych porcji: 300 g grochu, u mnie cały, połówki będą nawet lepsze o szybciej się gotują, namoczyć przez noc, i wypłukać w czytsej wodzie 3 średnie ziemniaki 2-3 korzenie pietruszku mały seler 4 średnie marchewki 2-3 cebule 2 łyżki mieszanki przypraw „Czubryca” -idealna do wszelakich strączków łyżeczka wędzonej soli do podania: 2 kostki

greenscarf

Proponowane wyszukiwania