olej może wydawać się zbędny, bo przecież tłuszcz wytopi się z boczku, ale wchłonie go później śliwka. Do zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę. Kiedy cebula z boczkiem się zarumieni, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i wszystkie przyprawy. Następnie przekładamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy suszone śliwko (lub żurawinę) i miksujemy razem na średnich obrotach. Masa nie musi(...)tłuszcz powinien pozostać na zewnątrz). Rozsmarowujemy na całym kawałku mięsa nadzienie, pozostawiając ok. 2 cm od krawędzi prostokąta. Zwijamy roladę krótszym bokiem do środka (wzdłuż dłuższego boku). Boczek kroimy na plastry (mniej więcej o grubości 0,5 cm) i dokładnie obkładamy nimi roladę. Całość obwiązujemy sznurkiem. Sznurek przeciągamy pod roladą i obwiązujemy w dwie strony, a kończymy
bistro mamapoprzecinać włókien ) na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni(...)się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można
Buniabaje w kuchnipotraw znajduje się tylko kilka typowych dla okolicy potraw: Brägele, Leberle (kawałeczki wątróbki w sosie), Flammkuchen (płaski placek z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą), Schlachtplatte (płyta zimnych mięs ze świeżo zabitej świni - m.in. świeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny pogląd(...)gospody otwarte są tylko w sezonie rolniczym, czyli od końca marca do połowy października lub początku listopada (w zależności od pogody). Składniki (na 2 duże porcje) 1 kg ziemniaków 2 łyżki butarisu, klarowanego masła lub 3 łyżki oliwy z pestek winogron pół pęczka szczypiorku sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku zielona pietruszka do posypania maślanka lub kefir do podania
Kuchnia Prezydentowejzachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki(...)makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły
GRUBY WAŁEKgotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę selera naciowego pokrojonego na małe kawałki,pieczarki pokrojone w plasterki,marchewki obrane i pokrojone(...)ziarenka ziela angielskiego, ostrą paprykę w proszku, słodką paprykę w proszku, kurkumę w proszku, majeranek. Zamknąć naczynie i bardzo wolno gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Ja gotowałam 2,5 godziny, żołądki były bardzo miękkie i pyszne. Zrobiłabym ten gulasz nawet dla specjalnych gości, był pyszny. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdrobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać .Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść(...)więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego
Stare Garykuchnią. Pokroiła ją i dodała do garnka, posoliła i spróbowała swojej strawy. Oniemiała z zachwytu. To, co ugotowała było bardzo smaczne i sycące. Mąż, wróciwszy z pola, liczył na parę ziemniaków w łupinach, a tu dostał pyszną zupę. Opowiadał później w okolicy, jak to mu żona nagotowała takiej dobrej strawy, że ją potem stale „żor”. Ludzie zaś lekko przekręcili to słowo(...)Możesz także zakwas przykryty gazą wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz
Garniec Magalietłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekaną kiszoną kapustę, podlać niewielką ilością wody i dusić, azmięknie. Woda powinna całkowicie odparować. Na koniec wymieszać utłuczone ziemniaki z lekko przestudzoną kapustą, intensywnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub kminkiem podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Każdą część z osobna rozwałkować na placek grubośći około(...)większej ilości pierogów przeznaczonych do odgrzewania lub zamrażania do wody dodać 1-2 łyżki oleju, by się nie sklejały podawać z ulubiona okrasą, skwarkami, podsmażoną cebulką lub cebulką z boczkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa(...)surowy wędzony boczek kroimy w słupki. (Zamiast boczku możecie użyć słoniny – w zależności czy lubicie posmak wędzonki czy nie). Cebulę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sól, pieprz i musztardę (ja używam sarepskiej ale możecie użyć takiej jak lubicie). Każdy kawałek mięsa solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i posypujemy cebulą. W najwęższym końcu układamy kawałek boczku, ogórka i zawijamy. Jeśli macie
Kulinarna Patilogiaobieramy), wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości około 40 minut. Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę *** *** Wystudzone ziemniaki mieszamy z przesianą mąką oraz jajkiem i zagniatamy ciasto *** *** Odcinamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanym mąką blacie rolujemy wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroimy w poprzek(...)Podajemy jako dodatek do dań, z ulubionym sosem. Gnocchi bardzo smaczne są także następnego dnia, np. odsmażane na maśle *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Gnocchi pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemrówne cztery porcje. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - dokładnie tyle, aby wyrównać miejsce po 1/4 części ziemniaków. Z powrotem wkładamy wcześniej odłożone ziemniaki, dodajemy jajko (lub jak trzeba to drugie też, ale to się okaże podczas pierwszej próby "kulania" klusek). Solimy i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kluski - zrobiłam mniejsze, ale wiadomo(...)wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Podajemy z roladą wołową lub wieprzową, innym mięsem z sosem lub z podsmażonym boczkiem. Smacznego
bistro mamachrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska ! Michał poszedł w ślady taty i wybrał HIGHLANDER w skład którego wchodziła bułka maślana, polska wołowina sezonowana ( 300 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz sos tatarski . Tak samo pysznie zrobione mięso, lekko czerwone w środku, pyszny to burger był ! Ja wyłamałam się z klasycznych połączeń(...)szkoda. Każdy z burgerów podany był na desce, wraz z warzywami. Do tych pysznych burgerów zamówiliśmy wszystkie możliwe dodatki i tak na naszym stole pojawiły się ćwiartki ziemniaków, nachos, krążki cebulowe, frytki oraz bukiet sałatkowy. Pysznie wręcz znakomicie, wszystko nam smakowało. Na całe szczęście moi współbiesiadnicy jak zwykle wyrazili zgodę na wymianę i tak każdy
Kuchnia na wzgórzuśmietankowy z bazylią i wędzonym boczkiem oraz zanurzone w aromatycznym sosie to pyszne danie obiadowe, które wspaniale sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka – pojedyncze ok. 7 łyżeczek serka śmietankowego (typu Turek, Almette…) Dwie garści świeżych listków bazylii 10dkg wędzonego boczku pół szklanki mąki(...)dwie połówki i dość cienko rozbijamy *** *** Każdy rozbity kotlet smarujemy łyżeczką serka śmietankowego. Następnie na każdym płacie mięsa układamy kilka listków bazylii oraz po jednej łyżce cienko pokrojonego boczku wędzonego *** *** Następnie mięso dość ciasno zwijamy w roladki i oprószamy solą oraz pieprzem z wierzchu *** *** Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach *** *** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy
Blog z ApetytemUwielbiam kaszę! Każda jest dla mnie warta zachodu i na pewno wygrywa w konkurencji tak z ryżem, jak i z ziemniakami. Może nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :) Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje(...)warstwę kaszy. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Na wierzchu kaszy ułóż pokrojony na kawałki boczek* i starty ser. Zapiekaj przez około 20 minut. Zapiekankę można przygotować wcześniej - do 3 kroku, a odgrzewajac przykryć najpierw na 10-15 minut kawałkiem folii aluminiowej, po czym posypać serem i boczkiem i dokończyć zapiekanie. * Zwykły boczek wieprzowy, zwłaszcza tłustszy, dobrze by było najpierw
Lejdi of the houseZupa krem z selera korzeniowego...Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze.Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.Oprószona natką pietruszki.Pyszna
Gospodyni Miejska