ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:147/185)

Zrazy z szynki wieprzowej 383

pomocą tłuczka. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką z obu stron. Na wewnętrznej stronie każdego zraza rozsmarować łyżeczkę musztardy, a następnie nałożyć na każdy z nich: pół cebulki, kawałek boczku i pół ogórka kiszonego. Zwinąć dokładnie roladki i związać je nitką (lub spiąć wykałaczkami). Dwie duże cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy(...)Ewentualnie można go jeszcze zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zrazy polane sosem i oprószone świeżo posiekanym koperkiem. Idealnie do nich będą pasowały tradycyjne ziemniaki lub kluski śląskie, a z surówek szczególnie modra lub kiszona kapusta ;) Smacznego! The post Zrazy z szynki wieprzowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem, w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu 105

rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć pieprzem. Na wierzch nakładać plaster boczku, który powinien być dłuższy od plastra mięsa przynajmniej o połowę długości. Całość razem ciasno zrolować boczkiem do wewnątrz. Wystającym końcem boczku owinąć mięso. W ten sposób roladka nie rozpadnie się podczas obsmażania, więc nie ma potrzeby spinania lub obwiązywania. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć(...)mieszając połączyć z sosem. Nie gotować już. Na koniec można ewentualnie sos przyprawić solą i pieprzem.  Puree pietruszkowe z nutą rozmarynu to pyszna i zdrowa alternatywa dla standardowych ziemniaków. Jest dość lekkie i delikatne w smaku. Ci, którzy nie lubią rozmarynu, mogą go zastąpić np. tymiankiem. Składniki: 500 g pietruszki 1 niewielka cebula 2 większe gałązki świeżego rozmarynu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1016

faszerowane pieczarkami Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki(...)Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie

Słodkie okruszki
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 114

margaryna, sztuczne (z torebki, kostki) sosy sałatkowe, pieczeniowe, zupy, oleje do gotowania ( z wyjątkiem oliwy extra vergine, olejów tłoczonych na zimno, lnianego , konopnego , rzepakowego) azotany zawarte w sklepowych wędlinach, boczkach, kiełbasach, które w organizmie ulegają przekształceniu w kancerogenne związki alergeny, takie jak nabiał, gluten, produkty kukurydziane, jaja, owoce cytrusowe, orzeszki zielne, czekolada i in. należy wyeliminować stres lub zminimalizować jego(...)jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż (1 szklanka to 2 540) Najlepsze składniki soków wspomagających odporność: OWOCE: owoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado

Naturalna Kuchnia
Młoda kapusta słodko-kwaśna 292

dań z dodatkiem młodej kapusty nie może się obejść. Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy Na blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem, czy też młodą kapustę z kurkami. Dzisiejszy przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone. Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru(...)mieszamy i już nie podgrzewamy. Niektórzy dodają jeszcze 1 łyżkę mąki, aby kapustę zagęścić, ale nie ma takiej potrzeby. Piotrek przygotował do młodej kapusty tradycyjne kotlety mielone oraz młode ziemniaki. The post Młoda kapusta słodko-kwaśna appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kopytka 360

miejsce, które powstało po wyjęciu 1 z 4 części, wsypujemy mąkę. 5. Dodajemy cale jajka.  Ilość jajek zależna jest od tego, ile mamy naszych ziemniaków (jeśli jest ich mało dajemy 1 jajko,  jeżeli więcej to 2 lub 3). 6. Zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo ponieważ(...)siebie nie zachodziły. Po minucie delikatnie przechylamy nasze naczynie i zlewamy z niego wodę.  14. Okraszamy roztopionym masłem, podsmażoną cebulk ą  lub cebulk ą  z boczkiem, jak również z sosem np grzybowym, pieczarkowym czy gulaszem.  Bardzo pyszne są kopytka odsmażane. Na patelnie nalewamy trochę oleju lub rozpuszczamy na niej masło. Na rozpuszczony i nagrzany tłuszcz

Kulinarnie z Polką na Kresach
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 507

pierogi ruskie Pierogi ruskie – składniki na farsz: – 1 kg ziemniaków -70 dag sera białego -3 średniej wielkości cebule -sól i pieprz do smaku Pierogi ruskie – wykonanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone przekręć przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmiel również ser. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na maśle lub oleju na złoty kolor. Również zmiel(...)powierzchnię. Wyciągaj pierogi łyżką cedzakową lub układaj w durszlaku w celu odlania wody. Podawaj np z okrasą, drobno pokrojonym szczypiorkiem lub z kwaśną śmietaną. Okrasę zrobisz krojąc cebulkę oraz boczek w drobniutką kostkę i smażąc na złoto. Ten przepis na pierogi ruskie jest w naszej rodzinie od lat. Z czasem nieco go udoskonaliłyśmy dodając do niego masło i zamiast zimnej

Arbuziaki
MŁODA KAPUSTA 148

się. Jak tylko w sklepie pojawi się młoda kapusta, moja słabość do niej ujawnia się w tempie expresowym. W dzieciństwie jej nie lubiłam. Mama przygotowywała na słodko-kwaśno, dodając boczek. Nie smakowała mi. Wolałam jeść na surowo, a potem kapustę kiszoną, surówkę. W dorosłym życiu, próbowałam poszukać sposobu na tę kapustę, tak przez wszystkich /prawie/ lubianą. Po wielu próbach najlepiej(...)wysokości kapusty/ - ugotować do miękkości + sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory – wymieszać i podgotować, aż pomidory będą miękkie + pokrojony drobno koperek (dość dużo, nie jak na ziemniaki 3 igiełki J ) + pieprz – wymieszać – zagotować + zagęstnik zrobiony z 1 łyżki wody i 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej – wlać do kapusty – zagotować + 1 łyżkę masła bezmlecznego lub 1 łyżkę oliwy ekstra

Tradycyjna kuchnia inaczej
KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 128

ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz : Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej(...)nakładamy porcję farszu, zwijamy i formujemy kulkę. W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 5 minut po wypłynięciu na wierzch. Po ugotowaniu podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Sobota w kuchni 148

kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy(...)dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą

Kucharzyca
Zupa kalafiorowa 126

łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy sól,  3 ziarenka pieprzu 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki kalafiora Przyprawiamy: lubczykiem, kurkumą, listkami(...)taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy - brokułową , pieczarkową , ziemniaczaną na boczku , ogórkową , pomidorową . Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać sprężynką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Indyjskie kotlety ziemniaczane 301

całość na pył. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody i (najlepiej jeszcze gorące) rozgniatamy dokładnie tłuczkiem. Do gorących ziemniaków dodajemy sypkie przyprawy z moździerza, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki będą ciepłe (ale już nie gorące), dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko, 1 łyżeczkę startego imbiru, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i posiekaną świeżą kolendrę(...)Zobacz także: Risotto z suszonych grzybów Powoli pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać ... Jajka bazyliowe Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śni... Sałatka Cezar z boczkiem Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczki... Baba ghanoush - pasta z opiekanego bakłażana Baba ghanoush / baba ganoush (czyt. baba ganudż lub baba gan... Post Indyjskie kotlety ziemniaczane pochodzi

Poezja smaku
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 150

smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli(...)szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i papryki 145

Sezon grillowy trwa od wiosny do jesieni.  Aby grill nie kojarzył się tylko z kiełbaską, boczkiem czy karkówką, trzeba go urozmaicić innymi daniami. Szaszłyki można zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najszybciej grillują się z kurczaka. Do tego dodatki warzywne, rozgrzany węgiel drzewny i gotowe. Składniki na 10 sztuk(...)Posmarować gotowe szaszłyki oliwą. • Położyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków i  sos tzatziki. {jcomments

To co kocham
Wiosenny rubin czyli botwinka 135

jednej z głównych zasad w kuchni, czyli poszanowania i zrozumienia produktu. I (narażając się nawet na krytykę) muszę powiedzieć głośno - nie psujcie tej zupy dodatkami w postaci np. wędzonego boczku, ziela angielskiego czy liści laurowych, nie wspominając octu czy octu winnego (są to opcjonalne składniki BARSZCZU, nie BOTWINKI!).  To samo tyczy się wyboru mięsa na bulion - musi to być(...)pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół.  Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny masła, najlepiej w mundurkach. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać

Garniec Magalie