ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:131/185)

Papirus pomysł na…..Medaliony wieprzowe z suszonymi owocami 167

boczkiem. Dwa arkusze zużyłam do podsmażenia boczku i dwa do usmażenia medalionów z tym, że te przecięłam na pół aby łatwiej było mi przewracać medaliony na drugą stronę. Tak usmażone medaliony będą odpowiednie nie tylko na niedzielny obiad ale również na uroczystą kolację , a robi się je naprawdę szybko. Można je podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami

Wiem co jem
Zapiekanka ziemniaczana 171

warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić.Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki można dodać również trochę boczku pokrojonego w kostkę. Zasmażamy

Moje pyszne gotowanie
Kopytka ze skwareczkami i jajkiem pod serową pierzynką 139

Kopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym

Di gotuje
Wiosenne gołąbki 274

smak kapusty oraz "zamyka" nasze gołąbki.  W tym czasie należy przygotować duży garnek oraz zagotować około 2 litrów wody.  W garnku układać warstwy w następujący sposób: - usmażony boczek (z cebulą i czosnkiem), - kilka plastrów pomidora,  - kilka gałązek koperku, - 1,2 gałązki lubczyku, - gołąbki, - przyprawy (majeranek, sól, pieprz), i tak do wykończenia wszystkich składników.  Całość zalać przegotowaną(...)godziny.  Po tym czasie dodać ketchup, następnie gotować jeszcze 1/2 do 1 godziny. Sos można zaciągnąć śmietaną (ja wolę ten naturalny). Gołąbki można jeść same lub z młodymi ziemniakami. Smacznego

Garniec Magalie
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 123

Trafia do piekarnika na 15 minut.  Etap IV - ostatni: Temperatura - 180ºC - grill, grzałka górna + wiatrak Czas - 15 minut W tym czasie kurczak powinien przysmażyć się od góry, boczek stanie się chrupiący, tak jak i skórka, a wszystkie warzywa powinny ładnie się podpiec. Po tym czasie kurczak jest gotowy do wyjęcia. Gdy wyjmiemy kurczaka z piekarnika, to odkładamy(...)Warzywa i podroby będą stanowiły bazę naszego sosu. Z brytfanki odlewamy nadmiar tłuszczu, zostawiamy jedynie soki z mięsa i dosłownie odrobinę tłuszczu. Wszystko rozdrabniamy na małe kawałki tłuczkiem do ziemniaków i zeskrobujemy lekko przypalone resztki. Brytfankę stawiamy na ogniu i zalewamy ok. 0,5-1 litrem bulionu drobiowego, ale w ostateczności możecie użyć także wody. Podgrzewamy aż całość zawrze

Cooking Monster
Wiejskie roladki schabowe 244

owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką *** *** Roladki podajmy z ziemniakami, kaszą lub kluskami

Blog z Apetytem
Lody z musem truskawkowym 119

Pójdzie w boczki ale co tam! Dla tego smaku warto było :) Wam też polecam.  Baza: 250ml śmietanki 30% 200ml mleka skondensowanego słodzonego Mus truskawkowy: 300g truskawek cukier do smaku (ok 2-3 łyżki) Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków i smażyć

Smakołyki Asi
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 146

pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku

Kuchenne Wariacje
Grochówka 159

ulubionych zup. Zamiast boczku dodaję do niej kiełbasę jałowcową ze względu na smak jałowca, który mi bardzo pasuje do grochu. Do zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 277

odrobinę oleju. Do przesmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, by od ciepła cebuli stracił swój mocny, surowy aromat. Wszystkie elementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę.   SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji(...)Próbujemy i sos doprawiamy – dość odważnie pieprzem, dla wyrazu, i delikatnie solą – bulion najczęściej jest już dosyć słony. Gołąbki przenosimy do sosu, podajemy polane sosem, najlepiej z ubitymi ziemniakami – sosu wychodzi sporo, na następny dzień gołąbki łatwo jest odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny

Karo in the Kitchen
Kiszczonka 132

ziemniaki staną się miękkie. Wówczas wyciągamy pęczek włoszczyzny, zostawiając marchewkę, którą kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i zabielamy kilkoma łyżkami śmietany. Chwilkę gotujemy i gotowe. Uwaga! Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli do jej przygotowania użyjemy jako bazy - wodę pozostałą z parzenia swojskiego boczku lub szynki

Krokusowy Dom
BIGOS 154

pokrojonej cebuli. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos zagotować, przyprawić solą do smaku. Bigos można też przyrządzić zasmażany, dodając zasmażkę z części tłuszczu i 3 dkg mąki. Podawać z ziemniakami, pieczywem, kluskami ziemniaczanymi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 134

cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek

Wypieki Rene
Coq au win - kurczak w winie 250

Ponownie włóżcie boczek, kurczaka. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odlejcie do szklanki część sosu (2/3 szklanki) i poczekajcie aż przestygnie. Pod koniec gotowania wmieszajcie do szklanki z sosem mąkę, a następnie przelejcie miksturę do garnka z potrawą. Wymieszajcie i zagotujcie jeszcze 5 minut.  Podawajcie potrawkę z pieczywem i winem lub ziemniakami

W kuchni wieczorem
KOPYTKA 163

Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąkami wyrabiając ciasto. Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie . Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kopytka i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.  Polej przesmażoną na maśle tartą bułką . Kopytka można podawać z sosem, ze skwarkami ze słoniny i boczku

Przepisy kulinarne babci Antoniny