ulubionymi ziołami. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 łyżki oleju - łyżeczka musztardy - 1 nieduży por - sól - pieprz kolorowy (najlepiej świeżo i grubo zmielony) Dodatkowo: - ziemniaki (dowolna ilość) - suszony tymianek Przygotowanie: 1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy, delikatnie posypujemy z każdej strony solą. Musztardę dokładnie mieszamy z olejem, smarujemy całą polędwiczkę, na koniec dosyć obficie posypujemy(...)kolorowym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Z pora odcinamy ciemne liście, wykorzystamy tylko jego jaśniejszą część. Myjemy ją i nacinamy wzdłuż. Delikatnie oddzielamy od siebie poszczególne warstwy. Gotujemy je przez około 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, żeby zmiękły. Wyciągamy
Kraina Tysiąca SmakówNiemiecka sałatka ziemniaczana: ziemniaki, jajko, cebula i ogórek Ziemniaczana sałatka to idealny "zapychacz". Idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Będzie też świetnym pomysłem, jeśli nie masz czasu na przygotowanie obiadu - ja np. podałam ją z odsmażonymi udkami kurczaka - jako sałatkę i ziemniaki w jednym ;) Poza licznymi zaletami ma też jedną, ogromną wadę - można ją jeść(...)jeść i jeść... i jeść. Ale ponieważ ziemniaki same w sobie (wbrew powszechnej opinii) nie są jakoś mega tuczące, cebula jest zdrowa, a jajek podobno już nie trzeba panicznie się bać, to w gruncie rzeczy, czemu nie jeść? ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówKiedyś, tzn. przed MM, robiłam dość często zapiekanki na bazie ziemniaków. Zachciało mi się teraz czegoś zapieczonego, więc pomyślałam, że zrobię z makaronem - pierwszy raz w życiu;) Składniki dla 2-3 osób: * ok. 200 g makaronu - wzięłam penne pełnoziarniste * 300 g pieczarek * pół papryki surowej * puszka pomidorów krojonych - u mnie lidlowskie do pizzy * ser żółty starty * 2 cebule(...)mięsem robiłam:) teraz pomyślałam, ze zrobię wersję wegetariańską, a mięso wykorzystałam do innego dania (hehe, oszczędna jestem;) kasia.eire - ziemniaczana tym się różni, że na spodzie daję pokrojone w plastry ziemniaki (wcześniej ugotowane na półtwardo). Ponieważ na MM nie je się ziemniaków, więc taka wersja zapiekanek odpada, stąd makaronowa, którą jak zresztą napisałam zrobiłam pierwszy raz w życiu, choć mam prawie
Zdrowa Kuchnia Sowyskonsumowana:) Cebulowa dalej czeka na swoją kolej. Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 . Składniki na ok. 3 porcje: 2 główki czosnku 3 ziemniaki kawałek białej części pora cebula 150 ml białego półwytrawnego wina ok. litr wody śmietana 18 % łyżka masła lub oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona cebulka, lubczyk Zrobiłam(...)garnku rozpuściłam łyżkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone ziemniaki (sł) 2. szczypta czosnku niedźwiedziego i suszonej cebulki (o) 3. dolałam zimną wodę i posoliłam (sn) 4. wlałam wino (k) 5. dorzuciłam szczyptę lubczyku (g) Gotowałam ok. 30 min. Na koniec zmiksowałam, przelałam
Zdrowa Kuchnia SowySzybka zupka? Czemu nie. Polecam krem koperkowy. Składniki: 1 litr wody 4 większe ziemniaki duży pęczek koperku 1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietany kremówki pieprz 1,5 kostki rosołowej drobiowej Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 3 średnie ziemniaki jajko sól, pieprz olej rzepakowy RAPSO do smażenia Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach. Kaszę gryczaną łączymy z ziemniakami, jajkiem - doprawiamy solą i pieprzem Patelnię rozgrzewamy, wlewamy nie za dużo oleju rzepakowego. Z masy formujemy placuszki gryczano-ziemniaczane. Smażymy
kolorowotorcikowofareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 800 ml bulionu wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal(...)oczkach, łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając. Podgrzybki pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie
kolorowotorcikowozielone, jak i białe. Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 średniej wielkości pietruszka 1/3 selera 2 większe ziemniaki 1 cebula 1 l bulionu drobiowego sól, pieprz 4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery(...)Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy. Zupę zdjąć z ognia - zmiksować
kolorowotorcikowoobaw i wzięcia się za gotowanie. Oto efekt: Składniki: 1 pietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele(...)Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek. 5. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem, mąką i odrobiną wywaru stale mieszając. insertCookd("970a9cc8b41c3fe560e90a35a926ffff
Pasja Smakuminor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól 50 dag śliwek śmietana cukier Wykonanie: Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką(...)Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem
Pasja Smakuchłodne miejsce na godzinę. Zamarynowaną karkówkę przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Piec pod przykryciem ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki pieczone z koperkiem i niewielką ilością przyprawy do ziemniaków
Pasja Smakuopakowania z moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszać. Cebule pokroić(...)dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę
Pasja Smakusycąca i bardzo ciekawa w smaku. Jako, że jeszcze nie zaopatrzyłam się w takie specjalne pudełko na lunch z przegródkami, to robię takie prowizoryczne. Sałatka ziemniaczana Składniki: 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag wędzonego boczku 3 ogórki kiszone sól, pieprz ziołowy 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu Wykonanie: Ziemniaki, boczek i ogórki pokroić w dużą kostkę. Jeśli(...)boczek jest dość tłusty to można podgrzać go na patelni i wytopić z niego trochę tłuszczu, a następnie odłożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. W misce ziemniaki, boczek i ogórki doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodać szczypiorek i majonez. Wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki. Koreczki serowo-paprykowe Składniki: czerwona papryka opakowanie żółtego sera w plastrach wykałaczki
Pasja SmakuLubię zupy, choć rzadko je robię. Dziś przepis z recenzowanej przez mnie książki "Łatwe zupy" . Składniki: 350 g ziemniaków 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 litr gorącego bulionu 150 g mrożonej mieszanki warzywnej na zupę 125 g śmietany sól, pieprz ziołowy majeranek gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę(...)wielkości 1 cm. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dodać liść laurowy. Dusić przez minutę, mieszać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone ziemniaki i wlać bulion. Zagotować i dodać mrożone warzywa, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Garnek zdjąć z gazu, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Zupę
Pasja Smakusałatka. Ale na szczęście z burakami. Smacznego! Na buraczane przepisy zapraszam także do: Marty , Doroty , Gosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny . Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej(...)skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków. Ogórki, ostudzone buraki i obrane jabłko pokroić drobno i dodać do pozostałych warzyw. Do warzyw dodać sok z cytryny, sól
Pasja Smaku