Jeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik.W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem.Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula pęczek szczypiorku Pęczek koperku kilka łyżek masła sól Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach. Twaróg... czytaj dalej...
Takiego dania to jeszcze nie jadłam! zauważyłam, że nie mancie mojego banera przepis miesiąca na stronie, a jesteście u mnie na liście linkowej. Jeśli dalej chcecie być widoczni na moim blogu proszę o wklejenie banera.Pozdrawiam Gosia
Uwielbiam pyry z gzikiem :) Często robiłam je gdy uczyłam się w Poznaniu, tylko taką szybką wersje z serkiem wiejskim.
Pochodzę z Wielkopolski i znam to danie, do dziś czasem u mnie gości. Prostota jest najlepsza :)