Składniki : 1 średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka(...)kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste
Proste PotrawySkładniki : 5 łyżek zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki (gotować w skórce) 2 marchewki (gotować w skórce ) zioła świeże lub suszone - u mnie rukola, lepszy byłby mniszek sól, olej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi(...)zdrowia. Soczewica - posiada wiele witamin i mikroelementów, także kwas foliowy, drogocenne białko, bogata jest w błonnik. Skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także reguluje poziom cukru w krwi. Ziemniaki- nie zawierają prawie tłuszczu, są lekkostrawne, a do tego skutecznie odkwaszają organizm. Marchew -wzmacnia, odtruwa, regeneruje. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, poprawia krążenie, odnawia prawidłową florę bakteryjną jelit, dzięki temu
Proste Potrawyresztę masła (rozpuściłam je w mikrofali), koperek, sól, pieprz i całość zblendowałam. Masę przełożyłam do foremki i schłodziłam w lodówce (p rzygotowana ilość wystarczyła na jedno śniadanie ). 5 średnich ziemniaków (surowych) 1/2 szklanki kefiru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oliwy (oleju bądź roztopionego masła) sól do smaku Ziemniaki obrałam i starłam(...)Następnie wbiłam jajka, wsypałam suche składniki, wlałam oliwę, kefir i całość wymieszałam. Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam ciasto. Gofry zapiekałam do zarumienienia, ale nieco dłużej niż zwykłe (gdyż używałam surowych ziemniaków). Ostatecznie śniadaniowaliśmy (nie) nudną kanapką. Różową. A obiad? Po co obiad
bastalenaokazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem(...)dodałem 300 ml wody i dusiłem pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez dwie i pół godziny, aby żołądki stały się całkowicie miękkie, a jabłko i cebula uległy rozgotowaniu. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przecisnąłem je przez prasę. Szpinak dokładnie umyłem i podsmażyłem na 20 gramach masła, aby stracił prawie całą objętość i nadmiar wody. Następnie
Wyprawy kulinarnenutą pikanterii za sprawą chili i imbiru. Składniki na 3 porcje: 400 kg dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek 5 plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak 15 ml śmietany 30% 250 ml rosołu lub bulionu Sól ziołowa, pieprz 2 szczypty chili 2 szczypty kurkumy szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki pestek(...)dyni uprażonych na suchej patelni Dynię wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło w rondelku, dodajemy dynię i ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, dusimy ok. 10 minut cały czas mieszając. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojony ser i gotujemy około 5 minut . Zestawiamy z ognia, wlewamy odrobinę śmietanki, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio została chyba trochę zapomniana. Warto ją przypomnieć bo to "tanie danie niesłychanie", a przy tym bardzo łatwe i całkiem smaczne. Można wrzucić do zakładki "awaryjne". ok. 1 kg ziemniaków ok. 2 litry wody pól średniej marchewki kilka gałązek pietruszki gałązka selera 1/3 szklanki oleju 2 pełne łyżki mąki pszennej połówka cebuli 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa np. Kucharek sól(...)przyprawa do zup w płynie Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać pietruszkę i seler. Rozgrzać olej z cebulą, dodać mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze
Praktyczna plszklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczka soli pół kilograma ziemniaków 2 cebule 2 opakowania twarogu każdy po około 200g 2łyżki masła 2 ząbki czosnku przyprawy: chili, pieprz sól, mieszanka przyprawy meksykańskiej sypkiej... ciasto: Mąkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i wyrabiamy na początek w misce...Jeśli parzy nas w dłonie to odczekajmy chwilę aż będziemy mogli bez skrupułów włożyć(...)łapki. Później ciasto wyrabiamy... Farsz: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule smażymy na oleju aż się delikatnie zeszkli. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonych Ziemniaków, na koniec dodajemy cebule, przyprawiamy do smaku.I gotowe ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na góre ;) Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem, dodajemy przyprawy i wkładany do niej nasze pierogi mieszamy
NaKońcuJęzykatylko moich domowników...bo ja w codziennej diecie nie jadam miesa ;), więc dziś uszczęśliwiłam mojego kochanego domownika, a dla siebie wersja okrojona tylko frytki z salatką. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 łyżki oleju przyprawa do ziemniaków gotowa mieszanka szczypta chilli pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 2 łyzki smietany 2 łyzki majonezu(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki a następnie w słupki...im cieńsze tym szybciej sie nam upieką, ale nie mogą być cienkie żeby podczas pieczenia nie zrobiła się plajda .. Pieczemy około 30-40 min. w tem 160st Pierś z kurczaka kroimy na 3 dość cienkie filety (w zalezności od grubości filetów), a następnie w paski...posypujemy przyprawą do kurczaka bądź swoją
NaKońcuJęzykaruszyłam dalej zwiększając tempo... O to mój codzienny plan: 1. oraz 2. Mam jeszcze dla was kilka domowych naturalnych sposobów na piękne ciało po kąpieli... 1. Woda z ziemniaków... Gdy gotujemy ziemniaki na obiad ;) nie wylewaj wody do zlewu...przelej ją do miski dodaj odrobinę mleka i jeszcze w ciepłym wywarze zanurz dłonie lub stopy...trzymaj tak przez(...)Twoja skóra będzie bardzo miękka i delikatna później posmaruj ulubionym kremem i gotowe... Powtarzaj jak często masz okazje Można również taką maseczkę z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i skrobi ziemniaczane... Wszystko należy połączyć ze sobą i nałożyć na dłonie lub stopy..pozostawić na około 10-15 min. Następnie spłukać letnią woda i nałożyć krem... 2. Mumia
NaKońcuJęzykaobejrzysz, jak spadnie pierwszy śnieg. CIECIERZYCA Z DYNIĄ I PATISONEM. /własny;/ na 3-4 porcje 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 średni patison 1/2 dyni piżmowej 3-4 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 duża cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu(...)płaska łyżka suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram - marchewki kroję w półplaterki, ziemniaki w niedużą kostkę, dynię w średnią kostkę, a patisona nie obierając, także w kostkę. Na patelni rozgrzewam nieco oleju i szklę na nim cebulę, po czym dodaję marchewkę, ziemniaki i dynię, chwilę podsmażam i podlewam winem. Gdy to wyparuje
W kuchni Karmel-itkiTrochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 pęczka bazylii - sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę, sól
Zainspirowana w kuchnizakamarkach. Składniki na 3 porcje: 6 ogórków gruntowych 1 dymka lub nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 25g serka topionego 3 małe ziemniaki 1 czubata łyżka śmietany -18 % 0,75l bulionu Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, a ogórki ze skórką pokroić w kostkę(...)gotującego bulionu dodać ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 5 minut. Na łyżce oleju zeszklić cebulę, czosnek i ogórki. Następnie warzywa przełożyć do bulionu i gotować około 10 minut. Zabielić śmietaną (do miseczki odlać wywar wymieszać ze śmietaną i wlać z powrotem do garnka). Zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać serek. Gotować chwilę do rozpuszczenia
Fabryka pomysłówsłodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia 1 jajko 1 limonka(...)łódeczki na krem chrzanowy 100g sera mascarpone sok z 1/4 limonki 2 łyżki startego chrzanu ze śmietaną sól i świeżo zmielony czarny pieprz świeży koperek, do dekoracji Wykonanie: Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki
Gorący kąsekSkładniki: 5 średniej wielkości, młodych ziemniaków 1/3 średniej wielkości cukinii 2 szczypty suszonego majeranku 2 ząbki czosnku oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy(...)pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką
Moja smaczna kuchniadługiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki: 1l rosołu, 30og pora, 500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki(...)muszkatołowej i kolendry, 200 ml śmietany 18%, żółtko, tosty. Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę a pora w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu
Z miłości do słodkości