ziemniak - 9653 przepisów (strona:213/644)

Zupa krem z brokułów / Cream soup from broccoli 228

Prosta w wykonaniu zupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Posiekać cebulę, ziemniaki pokroić w małą kostkę i razem z cebulą podsmażyć na oliwie aż cebula się zrumieni. Do ziemniaków i cebuli wlać bulion. Włożyć podzielone na różyczki brokuł i czosnek przeciśnięty przez

Świat Smaku
Zupa-krem ze szpinaku 128

selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny(...)podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie

Kulinarny Pamiętnik
Porowo - pietruszkowa zupa-krem 221

jasnozielona część), pokrojone na skos w plasterki 2 duże pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę szklanka mleka 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz posiekana natka pietruszki do podania   Przygotowanie: 1. Olej wlałam do garnka, rozgrzałam i dodałam pora(...)pietruszkę. Doprawiłam solą i smażyłam, aż por zrobił się szklisty. 2. Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę. 3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie. 4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Pamiętnik
Ziemniaczana zupa krem 151

Składniki - 8 ziemniaków - biała część pora - 2 opakowania ziołowego serka topionego - słodka mielona papryka - sól, pieprz - 15 dag wędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać i umyć. Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować

Świat Smaku
Krem ze smażonych porów z migdałami 159

Rozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych. Składniki: 2 duże pory 5 ziemniaków 1 litr bulionu drobiowego śmietana 30 % 50 g płatków migdałów 6 łyżek masła sól, pieprz, cukier Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki(...)usmażyć na patelni około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać ziemniaki i chwilę jeszcze podsmażyć. Wlać gorący bulion i całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku kilkoma łyżkami śmietany kremówki i przyprawami. Migdały uprażyć na maśle i posypać nimi zupę

wyzwania kuchenne
Split Pea Soup 225

mięso na wywar  250 g groch łuskanego  3 ziemniaki 2 marchewki kiełbasa ziele angielskie, liść laurowy majeranek, oregano sól, pieprz Przygotowanie: Groch moczyć w wodzie przez całą noc Mięso opłukać i zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę Groch opłukać, dodać do gotowego wywaru i gotować ok. 30 min. Dodać(...)ziemniaki i marchewkę i gotować kolejne 30 min.  Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i oregano Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę Kiełbasę dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować W trakcie gotowania groch mięknie i delikatnie zagęszcza zupę. Jednak jeśli ktoś lubi gęstą grochówkę, w trakcie gotowania można część grochu zetrzeć na sitku

bastalena
Feast of cabbage by bastalena 168

Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć). W międzyczasie przygotowałam pozostałe składniki(...)kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy

bastalena
Zielono mi... 270

takiej postaci). Pod koniec gotowania dodałam rozbełtane w 2 łyżkach wywaru żółtko. Tak zaprawioną zupę doprawiłam pieprzem do smaku.  Zupę można serwować z makaronem, kaszą jęczmienną, ziemniakami. Ja jednak na dziś wybrałam kluseczki kładzione... strzał w dziesiątkę ;) 3-4 starte ziemniaki mąka jajko sól Do ziemniaków dodałam jajko, sól i mąkę. Wszystko razem wymieszałam, a gęstość ciasta dozowałam mąką

bastalena
Kartoffelsalat czyli sałatka ziemniaczana 443

Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .Przepisów na takie niemieckie sałatki jest sporo..a ja skorzystałam z tego ..i robiłam "na oko"..a przyprawy  do smaku..  ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku  Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku ,aby były miękkie, ale nie rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki(...)następnie pokroić w kostkę  średniej wielkości. Ogórki pokroić w kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały

Moje domowe kucharzenie
Pstrąg z warzywami 151

Prosto, szybko i smacznie :) Składniki (2 porcje): 2 szt. pstrąga 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cukinia  4 łyżki oleju 2 łyżki oliwy Panierka: 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oregano Przepis: Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce

Emcia Pichci
Pikantny kurczak 161

Składniki: 3 szt. udka kurczaka 1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat 2 łyżki oleju 0,5 kg ziemniaków 2 papryki 1 bakłażan Przepis: Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie  piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem(...)pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance. Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku

Emcia Pichci
Barszcz z letnich buraków 191

minut Składniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować wywar(...)ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze

Gorący kąsek
Ogórkowa z kurczakiem 330

kawałki kurczaka. U mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany 18% 1 l. wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobna(...)kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa ścieramy na tarce warzywnej. Podsmażamy na maśle. Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, ziemniaki, przyprawy i kostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać białego ryżu. *Osobiście dodaję jeszcze czasami odrobinę cukru

Olikowa kuchnia
Dorada w sosie śmietanowym z zapiekanką cukiniowo - ziemniaczaną 205

Składniki: - 2 szt. dorady - małe opakowanie śmietany 30% - przyprawa do ryb - sól morska masło, oliwa z oliwek Zapiekanka: - masło - ziemniaki w plasterkach - cukinia zielona starta na tarce o dużych oczkach - jajko - sól pieprz W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy

SMYKWKUCHNI
Sałatka śledziowa z jabłkiem - najsmaczniejsza! 452

Składniki : - 7 filetów śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby nie były zbyt słone! ) - 1 szt jabłka najlepiej kwaskowate - 2 ziemniaki ugotowane - 1/2 cebuli   - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka śmietany 30% - sól i pieprz Wykonanie: Śledzie namaczamy w wodzie, kilka razy ją wymieniamy, aby śledzie nie były zbyt słone. Gdy osiągną należyty nam smak, kroimy(...)kosteczkę, przekładamy na sito, przelewamy wrzącą wodą, dwa razy, cebula w ten sposób zmięknie i nie będzie ostra. Studzimy i wyciskamy w dłoniach. Jabłko kroimy w kostkę, ugotowane ziemniaki również w kosteczkę. Jabłko, ziemniaki i cebulę, mieszamy z majonezem, jogurtem i śmietaną, dodajemy śledzie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą

SMYKWKUCHNI