ziemniak - 9653 przepisów (strona:216/644)

Zupa marchewkowa 212

obaw i wzięcia się za gotowanie. Oto efekt: Składniki: 1 pietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele(...)Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek. 5. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem, mąką i odrobiną wywaru stale mieszając. insertCookd("970a9cc8b41c3fe560e90a35a926ffff

Pasja Smaku
Knedle ze śliwkami 173

minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól 50 dag śliwek śmietana cukier Wykonanie: Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki.  Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką(...)Zostawić do ostudzenia.  Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki.  Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.  Podawać ze śmietaną i cukrem

Pasja Smaku
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 166

chłodne miejsce na godzinę. Zamarynowaną karkówkę przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Piec pod przykryciem ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki pieczone z koperkiem i niewielką ilością przyprawy do ziemniaków

Pasja Smaku
Rozmarynowy kurczak z warzywami 209

opakowania z moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić.  Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszać. Cebule pokroić(...)dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę

Pasja Smaku
Lunchbox: Sałatka ziemniaczana i koreczki serowo-paprykowe 353

sycąca i bardzo ciekawa w smaku. Jako, że jeszcze nie zaopatrzyłam się w takie specjalne pudełko na lunch z przegródkami, to robię takie prowizoryczne. Sałatka ziemniaczana Składniki: 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag wędzonego boczku 3 ogórki kiszone sól, pieprz ziołowy 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu   Wykonanie: Ziemniaki, boczek i ogórki pokroić w dużą kostkę. Jeśli(...)boczek jest dość tłusty to można podgrzać go na patelni i wytopić z niego trochę tłuszczu, a następnie odłożyć na ręcznik papierowy i osuszyć.  W misce ziemniaki, boczek i ogórki doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodać szczypiorek i majonez. Wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki. Koreczki serowo-paprykowe Składniki: czerwona papryka opakowanie żółtego sera w plastrach  wykałaczki

Pasja Smaku
Jesienna kartoflanka 164

Lubię zupy, choć rzadko je robię. Dziś przepis z recenzowanej przez mnie książki "Łatwe zupy" .  Składniki: 350 g ziemniaków 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 litr gorącego bulionu 150 g mrożonej mieszanki warzywnej na zupę 125 g śmietany sól, pieprz ziołowy majeranek gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę(...)wielkości 1 cm. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dodać liść laurowy. Dusić przez minutę, mieszać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone ziemniaki i wlać bulion. Zagotować i dodać mrożone warzywa, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut.  Garnek zdjąć z gazu, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Zupę

Pasja Smaku
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 260

sałatka. Ale na szczęście z burakami. Smacznego! Na buraczane przepisy zapraszam także do: Marty , Doroty , Gosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny .  Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej(...)skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków. Ogórki, ostudzone buraki i obrane jabłko pokroić drobno i dodać do pozostałych warzyw.  Do warzyw dodać sok z cytryny, sól

Pasja Smaku
Pieczone kotlety ziemniaczane (fit) 287

zeszłam na ziemię i przygotowałam wersję uzdrowioną z dodatkiem otrębów. Pokombinowałam i podałam wersję pieczoną w sosie grzybowym na jogurcie naturalnym. Było zdrowo, smacznie i zaspokoiłam swoją żądzę na ziemniaki. Polecam je jako świetną alternatywę dla osób dbających o linię :) Składniki na 5 średnich sztuk: 3-4 ugotowane ziemniaki w zależności od wielkości (ostudzone) 2 łyżki otrąb pszennych 1 jajko(...)łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat Sól Pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować. Formułować z nich kule, spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. W połowie czasu  pieczenia obkręcić je. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Młode ziemniaczki z koperkiem 194

Teraz gdy młode ziemniaki są już tanie, proponuję dodawać je do każdego obiadu. Idealnie sprawdzą się do chłodnika   czy kotletów mielonych  Możemy je także podawać z gołąbkami Korzystajmy!  Składniki : * kg młodych ziemniaków, najlepiej mniejszych * sporo świeżego koperku * opcjonalnie masło  Przygotowanie : Ziemniaki namoczyć, wyszorować, można obrać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Posypać świeżo posiekanym koperkiem

Magiczne Życie Marty
Knedle z śliwkami 261

śliwkowym przynajmniej raz muszę je zrobić. Knedle z dodatkiem twarogu, bo takie lubimy najbardziej w środku z śliwką polane bułką tartą z masełkiem. Pycha. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu tłustego 1,5 szk mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu śliwki cukier brązowy(...)kostkach Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości,  odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około

Ala piecze i gotuje
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 244

białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju(...)szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i  podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć  do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości

Ala piecze i gotuje
Zupa gulaszowa 163542

podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki. Składniki:  0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ogórki konserwowe 0,8 litra bulionu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta(...)cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso  lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Kopytka z serem 250

dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się bardzo szybko i są zawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć(...)przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka i gotować od wypłynięcia1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą

Ala piecze i gotuje
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 230

wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków  3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie(...)każdej porcji kremu  świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach. Warzywa owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 35 minut aż staną się dość miękkie. Po ok. 25 minutach

Symfonia Smaków
Krokiety z fasoli 236

Krokiety to bardzo praktyczne danie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym , dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki,  puszka białej fasoli,  150 g półtłustego twarogu,  3 jajka,  czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej(...)sól, pieprz,  szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree.  Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.  Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć

Z miłości do słodkości