ziemniak - 9653 przepisów (strona:221/644)

ZIOŁOWY ZAKĄTEK - podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów - RECENZJA 136

myślałam, że ta przyprawa nadaje się tylko do mięsa wieprzowego. Natarłam kurczaka dzień wcześniej przyprawą - najbardziej jednak wewnątrz kurczaka. Powstał dzięki temu świetny sos do mięsa. Do tego pieczone ziemniaki. I obiad gotowy. Polecam spróbować.  Skład przyprawy według producenta to : papryka zielona i czerwona, kminek, pieprz biały i czarny , czosnek, kolendra, gorczyca biała. Składniki : * kurczak około(...)łyżki oleju rzepakowego  * podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów * 6 dużych ziemniaków * łyżka masła bądź oliwy  * majeranek , sól  Przygotowanie : Dzień wcześniej nacieramy dobrze kurczaka przyprawami z olejem rzepakowym. Pieczemy w woreczku na złoty kolor. Ziemniaki kroimy na większe frytki , wrzucamy do woreczka i dodajemy masło oraz sól. Całość pieczemy około 1,5 godziny. Z pieczenia powstaje

Magiczne Życie Marty
Gulaszowa potrawka bądź zupa z szafranem 113

potrawka     Składniki : * 4 plastry dowolnego mięsa wieprzowego - u mnie schab bez kości * 2 marchewki * cebula * jarzynka do zupy * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek * 6 ziemniaków * duża czerwona papryka * kawałek chili  * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mielonej czerwonej papryki * łyżeczka ostrej czerwonej papryki * szczypta szafranu  * łyżka koncentratu pomidorowego * sól , pieprz , cukier * śmietana(...)jarzynką oraz podpieczoną marchewką i cebulą. Dodać liść laurowy , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz roztarty majeranek. Zagotować do miękkości mięsa. Mięso wyciągnąć , dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć mięso razem z obiema pokrojonymi paprykami , szafranem oraz mielonymi paprykami. Dodać do wywaru gdy ziemniaki będą miękkie. Zagotować , dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawić

Magiczne Życie Marty
Tradycyjna sałatka jarzynowa 129

Przepis dodaję do akcji która na FB trwa do 15 grudnia . Gdyby ktoś jeszcze był chętny podzielić się swoim przepisem na jarzynową sałatkę to zapraszam !   Składniki : * 6 średnich ziemniaków  * 3 marchewki * 2 cebule * 4 kiszone ogórki * 4 jajka * puszka groszku konserwowego * pół słoiczka majonezu * 2 łyżeczki musztardy sarepskiej * sól , pieprz   Przygotowanie : Ziemniaki , marchewkę oraz jajka gotuję. Odstawiam(...)wystygnięcia. Kroję w kostkę cebulę i ogórki kiszone. Zimne ziemniaki , marchewkę oraz ugotowane na twardo jajka kroje w kostkę. Łączę wszystkie składniki z odsączonym groszkiem konserwowym, dodaję musztardę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam wszystko z majonezem. Odstawiam na 2-3 godziny do lodówki

Magiczne Życie Marty
Grochówka mojej mamy 112

letniej wodzie) * 600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych * 2 marchewki * 1 pietruszka * po kawałku pora i selera * 3 listki laurowe * 4 ziela * łyżka majeranku * pokrojone w drobną kostkę ziemniaki * 2 laski kiełbasy śląskiej Przygotowanie : Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu(...)trzeba potem robić ani zasmażki ani zaprawiać zupy mąką) i wsypać majeranek. Gdy będzie prawie miękki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki dojdą wtedy doprawić zupę solą i pieprzem. Ściągnąć flak z kiełbasy,pokroić ja w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać do zupy. SMACZNEGO życzy moja mama

Magiczne Życie Marty
Ryba z warzywami na parze 124

parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami.  Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki  * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła  * dowolny mix warzyw Przygotowanie : Rybę pokroić na mniejsze kawałki , przyprawić do smaku, Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. W garnku(...)gotowania na parze, bądź na specjalnej kratce ułożyć ziemniaki, warzywa i parować około 20 -30 minut.  Dodać rybę i parować kolejne 10 minut. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami

Magiczne Życie Marty
Kapuśniak z białej kapusty 196

zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak.  Składniki : * 500 g żeberek wieprzowych * 1/4 główki białej kapusty * 4 ziemniaki  * marchewka * pietruszka * 1/4 selera * pół małego pora * natka pietruszki, koperek * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć(...)pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz koperkiem. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem

Magiczne Życie Marty
Zupa z młodą kapustą i koperkiem 137

się na blogu. Drożdżówki wyszły, a ja zostałam z brakiem pomysłu na obiad. I tak bez pomysłu powstała zupa z młodą kapustką i świeżym koperkiem. Do tego obowiązkowo młode ziemniaki. Kogoś zachęciłam? To zapraszam na talerz pysznej zupy! Składniki : * porcja rosołowa bądź kawałek żeberek wieprzowych * 2 marchewki * pietruszka * 4 młode ziemniaki * pół główki młodej kapusty  * sól, pieprz, ziele angielskie(...)liść laurowy * koperek  Przygotowanie : Mięso opłukać, dolać wody do ranka i zagotować razem z przyprawami. Wrzucić pokrojoną marchewkę oraz startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać całość do zupy. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Czasami dodaję jeszcze łyżkę bądź dwie śmietanki

Magiczne Życie Marty
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 179

750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta(...)boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę dobrze skomponowany. Śliwki i śmietanka pasują. Całe danie syci

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 242

dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki  1 -2 pęczek koperku curry 1-2 łyżki oleju/masła Selera myję i kroję w małe kawałki. Por cały kroję w półtalarki, jak i również cebulę. Szklę cebulę(...)łyżce oleju/masła. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję.  W między czasie obieram ziemniaki i kroję w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. W międzyczasie doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście nie zabielam, ale jeśli ktoś chce, jasne, że może

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1926

akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też była dostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian, wyszło wyborna. SAŁATKA NAJSZTUBA. /inspiracja z warsztatów ./ dla 2-3 osób 6 małych młodych ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już(...)miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę i mieszam wszystko razem. Na końcu dodaję rozdrobnioną makrelę. Świetnie pasuje jako przystawka, na lunch czy też na kolację.  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM Z CUKINII. 164

wsparcie w tym świeżo zaczętym, ciężkim okresie wytężonej pracy i chronicznego braku czasu. KREM Z CUKINII.  dla 1 osoby   1 mała cukinia 1 mały ziemniak 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego pół cebuli pieprz olej z pestek winogron Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w mniejsze kawałki. Ziemniaka obieram i kroję w cząstki. Cebulę siekam drobno(...)szklę na odrobinie oleju z pestek winogron. Następnie rzucam cukinię,  chwilę podsmażam, dodaję ziemniaka, zalewam bulionem tak, by  tylko sięgał do wysokości warzyw. Gotuję do miękkości warzyw. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na krem. Ewentualnie doprawiam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 214

opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz  z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą  i odrobiną pieprzu. Stawiam(...)czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść  uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą  i pieprzem, po czym zaraz układam na talerzu, aby nie sczerniała za patelni. Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej  się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękości. Odcedzam. Siekam  pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 208

szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli dodatkowo: koperek dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo dodatkowo: wędzony łosoś(...)odłamujemy końce (szparag sam pęknie w miejscu gdzie jest zdrewniały). Obrane szparagi kroimy na 2 cm paski. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy

Poezja smaku
Zupa Gulaszowa 173

obiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe majeranek 2 szczypty mielonej papryki kostka warzywna sól pieprz(...)pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić ziemniaki, paprykę

Blondynka Gotuje
Zupa Kalafiorowo - Ziemniaczana 168

kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 0,5 średniego selera ok. 0,5 małego kalafiora 10 cm kawałek pora 1 mała cebula 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki mała śmietana 12% pieprz kostka rosołowa warzywna kawałek masła do usmażenia cebuli 2 listki laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Skrzydełka zalewam zimną wodą i na bardzo małym ogniu gotuję(...)tworzące się szumowiny. Wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. W między czasie obieram warzywa. Marchewkę kroję w cienkie plasterki, pietruszkę i seler w kostkę. Kalafior dzielę na małe różyczki. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję w małym rondelku na pół twardo. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucam na rozgrzane masło i smażę, do momentu aż będzie szklista. Sukcesywnie wrzucam warzywa

Blondynka Gotuje