już co nieco było, stąd dziś prezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem z cukinią w roli głównej. Zupa krem z cukinii Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele angielskie liść laurowy pieprz, papryka w proszku świeże zioła (ewentualnie suszone) Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać(...)rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną, doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi grzankami czosnkowymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamieszanki sałat poprzez salami, czerwoną cebulę, suszone pomidory po marynowane pieczarki skomponowała się w niebanalną sałatkę - zapraszam:) Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona cebula: 1 szt. salami : 100 g (ja użyłam paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie) pomidory w zalewie(...)słoiczka mieszanka sałat : 1 opakowanie listki bazylii: 1 garść oliwa: 4 łyżki ocet balsamiczny: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka sól: szczypta pieprz: szczypta Ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki, cebulę w piórka. Odsączone z oliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół. W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoże poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego lub 1 mały 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki bez pestek 100 g wędzonego twarogu 50 g masła (1/4 kostki) 4 łyżki słodkiej(...)śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1/2 łyżki ziaren kolendry sól i pieprz do smaku Wszystkie warzywa należy obrać i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą. Białą część pora kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaspisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby 1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sól i pieprz oliwa(...)oliwek Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę skropić sokiem z cytryny. Pora posiekać w półksiężyce, wrzucić go na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, zmniejszyć ogień, dusić chwilę aż zacznie robić się szklisty, a następnie wyłożyć na niego rybne filety. Dusić pod przykryciem około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasycącą, doskonale rozgrzewająca. składniki: 500 g kości wędzonych 200 g boczku wędzonego ze skórą 2,5-3 l wody 200 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 cebula 700 g ziemniaków 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki natka piertuszki sól Do garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska), zalać wodą i wstawić(...)wyjąć kości i skórę od boczku. Skórkę można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno i dodać pod koniec gotowania razem
Monia miesza i gotujePyszna kremowa i mocno czosnkowa zupka na rozgrzanie z chrupiącymi grzaneczkami. składniki: 1 duża główka czosnku 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml śmietanki 30 % 50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna) biały pieprz Kamis sól 1 łyżka masła grzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju) Czosnek obrać, duże ząbki przekroić(...)pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami - chleb tostowy pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinką oleju
Monia miesza i gotujeDlatego tą potrawą postanowiłam otworzyć cykl przepisów „POMYSŁ NA… domowym sposobem” . A oto moja wersja chłopskiego garnku. Składniki na 3 porcje: 2 kiełbaski śląskie 2 małe cebule 4 średnie ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego Pół papryki – dowolny kolor, u mnie żółta 15 dag pieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki(...)paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać bulionem. Całość doprawić do smaku papryką i ziołami. Pod koniec duszenia dodać jogurt naturalny, gotować do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkilku-składnikowa. Świetnie nada się jako dodatek do grilla lub do pieczonego mięsa (ja swoją podałam z pieczonym kurczakiem). W lato jest na pewno o wiele lepsza aniżeli gotowane ziemniaki. Ja swoją także chętnie zabrałam w pojemniku jako drugie śniadanie do kanapek. Sałatka powstała za sprawą A., który zobaczył gotowca w Lidlu i się zapytał czy taka sałatka jest dobra(...)narobił, że musiałam ją w końcu przygotować:) Ps. przypominam o trwającej do dziś (09 sierpnia) do g. 22 akcji gotowanie za głosowanie . Składniki: 12 średnich, ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 6-7 ogórków kiszonych 1 cebula Pół pęczka koperku 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a koperek
Fabryka pomysłówJeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik. W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula(...)pęczek szczypiorku Pęczek koperku kilka łyżek masła sól Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach. Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną cebulkę i zieleninę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Obrane i okraszone masłem pyry solimy. Podajemy z gotowym twarożkiem, czyli gzikiem. Przedstawiony powyżej przepis odnalazłam w książce Maji Bartczak "Polska kuchnia regionalna", którą serdecznie polecam. Znajdziecie
cookplWitamy! Drugim również bardzo częstym obiadem regionalnym są placki ziemniaczane, czyli Plyndze. Jak sama nazwa mówi zrobione z ziemniaków jak większość dań Wielkopolskich ;) U nas w domu jadamy je na słodko (z cukrem). Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) sól, pieprz majeranek(...)ewentualnie) smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
cookplczasem można je zrobić z czegokolwiek, co się ma pod ręką, czyli najzwyczajniej posprzątać lodówkę :) ...a młody groszek lubię szczególnie za jego delikatność i słodycz. Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 60 dag mięsa mielonego, 3 cebule, 0,5 l sosu pomidorowego, 2 ząbku czosnku, 4 łyżki oliwy, 25 dag młodego groszku z zalewy (do kupienia w Lidlu), 30 dag sera(...)żółtego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, bazylia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i kroimy w grubsze plastry. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut - na końcu całość przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, po czym wlewamy
Delicious Titbitsrobić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z cieciorką :) Składniki: 0,5 kg cieciorki, 0,5 litra pomidorów z puszki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki duże ziemniaki, 2 cebule, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, lubczyk, ok. 3 l wody lub bulionu, 150 ml jogurtu naturalnego. Cieciorkę moczymy w wodzie ok. 12 godzin przed gotowaniem(...)gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek, lubczyk, pieprz oraz lubczyk i gotujemy 10 minut. Część zupy miksujemy (ok. 3 szklanek
Delicious Titbitskażdą postacią, a ta sałatka uwiodła mnie swoją lekkością, dlatego często gości na moim stole :) Składniki: 5 płatów śledziowych solonych, 3 cebule, 4 jajka, 3-4 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 230 g majonezu, 1 mały kubeczek jogurtu, 1/2 pęczka pietruszki. Śledzie należy odmoczyć przez ok. 2-3 godziny. Marchewki i ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Śledzie kroimy(...)kostkę i układamy w misce pierwszą warstwę. Na to kładziemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy majonez z jogurtem i wylewamy połowę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę oraz ziemniaki i układamy odpowiednio dwie kolejne warstwy. Wylewamy resztę majonezu. Wierzch posypujemy jajkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i dekorujemy pietruszką
Delicious Titbitsczegoś po wieki wieków, gdyż do wielu dań i składników się nawróciłam. Może do brukselki też jeszcze dojrzeję jak np. do miodu? Składniki na 3 porcje: 400 g obranych ziemniaków 350 g oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki sól pieprz słodka papryka w proszku opcjonalnie kawałek dobrej kiełbasy(...)śmietany (u mnie 18%) Przygotowanie: Ziemniaki i brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy stanie się szklista, dorzuć do niej pieczarki, posól całość i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dodaj śmietankę i gotuj 2-3 minuty. Dopraw słodką papryką i pieprzem Ewentualnie na łyżce oleju podsmaż kiełbasę, aż się zumieni. Odcedź ziemniaki
Fabryka pomysłówobranych ziemniaków, 1 jajko, 20 dag mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Szpinak wrzucamy do rondelka z oliwą i chwilę przesmażamy na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a następnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąki, jajko i wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości
Delicious Titbits