ziemniak - 9653 przepisów (strona:232/644)

Kiszka ziemniaczana 197

musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy    Boczek kroimy w kostkę.    Podsmażamy na patelni(...)Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.    Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku  i dokładnie mieszamy.    Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.    Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywna 257

Składniki: 1 duży batat 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 2 białe cebule 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 1 cukinia 1 bakłażan 4 łyżki oliwy czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 339

dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu.  Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej) szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 210

orzechów włoskichW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek.Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko.Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę:Sól, paprykę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 307

następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 186

kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych latSkładniki:2 kg ziemniaków2 duze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków

Z Majeczką w kuchni
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 250

wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut.Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej

Taste Of My Day
Kopytka 340

Kluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki..Składniki:1 kg ziemniaków1,5 szklanki mąki 2 jajkasól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto

prawdziwe jedzenie
Zupa z dorsza z pomidorami 256

smaku i w dodatku dobrze przyprawiony.Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę

Taste Of My Day
Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym 180

pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam. Składniki :Ryba : 1 duży filet z dorsza bałtyckiego sok z cytryny pieprz i zioła prowansalskie Purée : 2 większe ziemniaki 1 większa machew pół kostki rosołowej Kiełki : Kiełki na patelnię oliwa z oliwek Przygotowanie :Dorsza kroję w ok 5cm kawałki, przekładam do misy, dobrze skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam(...)ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek na parze i paruję dorsza 10-15 minut zależnie od wielkości.Marchew i ziemniaki obieram i kroję w nieduże kawałki i zagotowuję z kawałkiem kostki rosołowej. Kiedy już zmiękną cedzę je i od razu blenderem przecieram w purée.Kiełki na patelnię kupiłem ponownie

Mechanik w kuchni
Chrupiące chipsy ziemniaczane z mikrofalówki 8624

tego kuchenkę mikrofalową. C hipsy te są wyjątkowo proste i zaskakująco  smaczne. Zadziwiające jest jak wiele różnych potraw można zrobić przy pomocy kuchenki mikrofalowej. SKŁADNIKI 2-3 ziemniaki łyżka oleju sól ulubione przyprawy do smaku Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) za pomocą noża lub specjalnej tarki do robienia plasterków. Przy użyciu pędzelka

Złote przepisy
Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem 254

Składniki Ciasto:  http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki (1/3 pęczka) przyprawy do zalewy (tymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki czemu jest mniej tłuste, a nadal(...)sposób uniknąć sytuacji, gdy cukinia w trakcie pieczenia pozbędzie się płynów, które wsiąkają w ciasto i nie możemy się ich pozbyć, a czasem powodują zakalec.   Ugotowanego ziemniaka kroimy w drobną kostkę, podobnie jak zdjęty z patelni brokuł. Składniki wykładamy na formę z ciastem. Następnie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka. A na wierzchu układamy plastry cukinii. Całość zalewamy kilkoma łyżkami

Taste Of My Day
Warzywna zupa z soczewicą 222

błonnik, łatwo przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie:Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki

Taste Of My Day
Zupa rybna 248

zupę rybną. Z sentymentu do polskiego morza i długich weekendów, postanowiłam sama ją przyrządzić. Składniki: młoda włoszczyzna (seler, por, pietruszka, marchew 3 filety różnych gatunków ryb 2 średniej wielkości ziemniaki pieczarki, ok 8 - 10 sztuk 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarnach sól przyprawa do ryb warzywne kostki rosołowe śmietana Wykonanie: Do garnka wkładamy związaną młodą włoszczyznę(...)wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól i warzywne kostki rosołowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, by wydobyć ze składników maksimum smaku. Po +/- 15 minutach dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, jeśli chcecie by się rozgotował i naturalnie zagęścił zupę lub w grubszą by był bardziej widoczny i wyczuwalny. Oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy warzywa zmiękną

Taste Of My Day
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 219

Potato cake with cream cheese and plum jam Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów. Składniki. 1 kg ziemniaków 40 dag twarogu 4 dag masła 2 jajka 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek(...)dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach

Kulinarny karnet Christophera