ziemniak - 9653 przepisów (strona:235/644)

Chrupiące placki ziemniaczane 243

niesamowicie chrupiące!Takie placki są świetnym pomysłem na szybki i sycący obiad!Można do niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor!Polecam!SKŁADNIKI:* duże ziemniaki – 5 szt* cebula – 1 szt* mąka pszenna – 3 łyżki* jajko – 2 szt* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone(...)ziemniaki trzemy – 4 na dużych oczkach , 1 na małych.Odciskamy nadmiar soku.Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , 2 jajka , mąkę i przyprawy.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.Odsączamy na papierowym ręczniku.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Farszynki z mięsem – bez laktozy 156

lupę ;)Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* ziemniaki – ok. 500 g* mąka ziemniaczana – ok. 120 g* jajko – 1 szt* sol – do smakuFARSZ:* ugotowane mięso wieprzowe – 150 g* jajko – 1 szt* cebula(...)sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.FARSZ:Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni.Jajko gotujemy na twardo.Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką, a następnie

Ostra na Słodko
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 136

czas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl/ ) możliwość ” przetestowania ” / posmakowania ich nowego produktu , a mianowicie Tataru z łososia.Zobaczcie co z tego wyszło ;)SKŁADNIKI:PLACUSZKI:* duże ziemniaki – 2 szt* małe jajko – 1 szt* cebula – 1 szt* mąka – 1 czubata łyżka * sól – płaska łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażeniaDODATKOWO:* tatar(...)cytryny – 1 łyżeczka* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka* kukurydza – 3 łyżki* groszek – 3 łyżki* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PLACUSZKI:Ziemniaki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Odkładamy na sito w celu odsączenia.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę i doprwiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.DODATKOWO:Tatara

Ostra na Słodko
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 183

Fondo – 1 łyżka* delikatny bulion warzywny – 100 ml* czarne porzeczki – 3/4 szkl* zimne masło – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś

Ostra na Słodko
Nototenia - czyli domowy obiadek 238

łamliwe. W smaku przypomina kargulenę.Do nototenii zaserwowana została mizeria. I na koniec ziemniaczki, ale nie byle jakie ;) Teściówka nauczyła mnie, żeby do wody w której gotują się ziemniaki wrzucać zioła, no to dodajemy garść świeżego lubczyku, bazylię, majeranek, ząbek czosnku, nawet moja mama, która nie lubi zmian nie gotuje już ziemniaków inaczej niż tylko w ten sposób

Z butelką mleczka w tle
Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 340

spodoba :) SKŁADNIKI 2 kg udek i skrzydeł z kurczaka 1/2 kg marchwi cebula pieprz szałwia rozmaryn sól czosnkowa papryka w proszku pół szklanki białego wwytrawnego wina 1 1/2 kg ziemniaków oliwa z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy.   Do dużej miski dodać(...)odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy  ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki  oliwy z oliwek   i obsmażyć kurczaka razem z cebulą z obydwu stron .  Włożyć do nagrzanego

zielonacukinka
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 292

szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Składniki:   ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem  i octem zmiksować,  następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

Słodka Strona
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 265

następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Babka ziemniaczana 181

Planowana od dawna babka ziemniaczana.Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite.-2,5 kg ziemniaków-30 dkg boczku wędzonego-2 średnie cebule-sól lub warzywko-pieprz ziołowy   Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.W kostkę kroimy też cebulę.Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.   Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 167

musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy    Boczek kroimy w kostkę.    Podsmażamy na patelni(...)Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.    Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku  i dokładnie mieszamy.    Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.    Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywna 227

Składniki: 1 duży batat 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 2 białe cebule 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 1 cukinia 1 bakłażan 4 łyżki oliwy czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 308

dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu.  Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej) szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 186

orzechów włoskichW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek.Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko.Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę:Sól, paprykę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 266

następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 153

kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych latSkładniki:2 kg ziemniaków2 duze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków

Z Majeczką w kuchni