ziemniak - 9653 przepisów (strona:234/644)

Grillowany kurczak z sosem serowym i kluskami śląskimi 391

oregano. Wrzucamy na patelnię, zmniejszamy ogień. Obracamy co kilka minut - w trakcie obracania solimy i pieprzymy. Kurczak jest gotowy po ok. 10 -15 minutach. Kluski śląskie (2 porcje): 6 ziemniaków 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.  Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski

My Culinary Art
Sałatka z wędzonym łososiem 293

Pyszna sałatka z wędzonym łososiem SKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 1 długi zielony ogórek 3 duże ziemniaki 1 pęczek koperku sok z połowy cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy. Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek

Moje Kuchenne Rewelacje
Warzywa gotowane na parze jako danie główne 224

szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir)  +liście kapusty pekińskiej  (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki.  2.Jeżeli używacie parownika bambusowego, wyłóżcie dno liśćmi kapusty pekińskiej, jeśli(...)pomińcie tę czynność :). Teraz układamy ziemniaki, marchew i cebulę w parowniku. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy ze szklanką maślanki :) Rada: Tak przygotowane ziemniaczki fantastycznie smakują z burakami (ja niestety nie miałam...) Jeżeli dodajecie buraki, dodajcie   również więcej liści kapusty pekińskiej na dno parownika - w przeciwnym razie parownik

My Culinary Art
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 351

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy

My Culinary Art
Klasyczne pierogi ruskie 218

pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami. Farsz na pierogi ruskie: 500g ugotowanych ziemniaków 150g chudego twarogu 2 cebule olej sól biały pieprz Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Biały ser, ziemniaki oraz cebulę mielimy przy pomocy maszynki do mięsa

Kolizje Smaków
Kotleciki mielone przygotowane na parze w sosie pomidorowym 192

układamy w koszyku do gotowania na parze. Gdyby kotleciki nie chciały się formować nalezy mięso podsypać odrobiną bułki tartej. Jeśli mamy ochotę możemy dorzucić do maszyny również obrane ziemniaki, ich czas robienia jest taki sam jak kotlecików. Nastawiamy parowar na 25 minut.  W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy(...)minut na małym ogniu, a następnie miksujemy blenderem i jeszcze raz gotujemy. Zdejmujemy z ognia i delikatnie dodajemy śmietany, aż nabierze ładnego pomarańczowego koloru. Kotleciki wraz z ziemniakami wyjmujemy z parowaru, polewamy delikatnie sosem i zajadamy na ciepło

Kolizje Smaków
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 296

przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler

Kolizje Smaków
Zupa ogórkowa 229

Składniki : 3 ogórki kwaszone  szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować(...)lodówce.  W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki,  dodaję sól,  pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić śmietaną

prawdziwe jedzenie
Żurek postny 237

Składniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była(...)ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa.  Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki. Gotujemy wszystko razem przez chwilę, podajemy posypane zieleniną

prawdziwe jedzenie
Placki ziemniaczane 476

dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 jajko jedna średnia cebula 4 łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej rzepakowy do smażenia dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania Przygotowanie: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce

Kulinarny Pamiętnik
Pieczone udko kurczaka z Rösti 245

imbirem, zakochałam się w niej, jest doskonałym dodatkiem do marynowania mięsa. Zobaczcie przepis na pierś kurczaka grillowaną. Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim przygotowanym podobnie jak nasze placki ziemniaczane, jednak ziemniaki do Rösti podgotowuje się przed tarciem. Takie ziemniaczane Rösti może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych Ja podałam je do pieczonego udka kurczaka. Pieczone udko kurczaka z Rösti(...)łyżeczki oliwy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą bądź olejem. Ja mam swój ulubiony marki Jan Niezbędny, który już jest pocięty w arkusze. Ziemniaki gotujemy 10 minut w mundurkach, obieramy łupinki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko, trochę sera pleśniowego i 1 łyżkę siekanego szczypiorku. Mieszamy. Układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa 178

zupy. Jedną z naszych ulubionych jest polska, tradycyjna ogórkowa. Przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 35 minut! Potrzebujemy (na 3 większe lub 4 mniejsze porcje): - 250 g ogórków kiszonych - 250 g ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę - 1 duża cebula - 150 g marchewki - 1 pierś z kurczaka - drobiowa kostka rosołowa - 20 g masła - vegeta - pieprz - 100 ml śmietany Nastawiamy w czajniku wodę. Cebulę(...)marchewkę kroimy na mniejsze kawałki po czym rozdrabniamy w robocie kuchennym. Przekładamy do 2,5-3 litrowego garnka. Pierś z kurczaka kroimi na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimi w centymetrową kosteczkę. Dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy masło, łyżkę vegety, kostkę rosołową oraz odrobinę pieprzu. Wszystko to zalewamy litrem wrzątku. Mieszamy i gotujemy na średnim

W mojej holenderskiej kuchni
Placki ziemniaczane w sosie kurkowo - koperkowym 314

upałów udało nam się  je znaleźć w lesie  :) Za dużo ich nie było ale sos wyszedł obłędny. Z plackami ziemniaczanymi powalają. Składniki na placki: 750 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 100 g mąki pszennej sól, pieprz Składniki sos: ok 400 g świeżych kurek 1 cebula pęczek koperku 2 łyżki masła 100 ml wody Przygotowanie placków(...)Ziemniaki pokroić w kostkę podobnie jak cebulę i zblendować. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę gotową smażyć na oleju, jedna stronę ok 3 minut, następnie przerzucamy na drugą i smażymy ok 2-3 min aż obie strony będą idealnie zarumienione. Przygotowanie sosu: Rozgrzewamy patelnię i topimy masło, następnie obsmażamy cebulę pokrojona w drobna kosteczkę. Dodajemy dobrze umyte kurki

Niezły Młynek
Zdrowe frytki i talarki ziemniaczane 331

Świetna - bo zdrowa - alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, idealne jako przekąska albo dodatek do dania głównego. Składniki (na jedną dużą porcję): cztery ziemniaki łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam (nie obierałam!). Dwa pokroiłam na talarki średniej grubości, a dwa w słupki. Blachę wysmarowałam olejem (przy pomocy pędzelka) i ułożyłam na niej frytki

Kulinarny Pamiętnik
W ciasnym, ale własnym 365

Casserole z klopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania) Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy (według uznania) oraz bułkę tartą(...)wszystko wyrobiłam na zwartą masę. Podzieliłam na mniejsze kawałki i utoczyłam z nich klopsiki.  W naczyniu żaroodpornym rozgrzałam łyżkę oliwy, wrzuciłam plastry ziemniaków i marchewkę i smażyłam przez 5-7 min. Następnie dodałam klopsiki i smażyłam kolejne 5 min. (dobrze, aby wszystkie składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem

bastalena